• Noc s Andersenom 2018

          • NOC S ANDERSENOM

            V dňoch 16.03. – 17.03. 2018 sa v našej škole konala školská akcia – Noc s Andersenom. Akcia bola organizovaná pre žiakov piateho a šiesteho ročníka. Spolu so žiakmi sa akcie zúčastnili učitelia PaedDr. Gramatová, Ing. Kotuľáková a Mgr. Rabajdová. Tí za pomoci žiakov ôsmeho ročníka pripravili noc plnú pestrých aktivít. Rozprávkový večer začal prezentáciou o Andersenovi. Získané vedomosti si žiaci následne overili v rozprávkovom kvíze, kde ako odmenu získali sladké cukríky. Po doplnení síl chutnou večerou pokračovala noc rôznymi aktivitami sprevádzanými rozprávkami pána Andersena. Počas večera sa žiaci vystriedali pri čítaní rozprávky, kreslení nohou, výrobe kráľovských šperkov, skladaní básne pre Andersena, náročnom behu pomedzi prekážky a rozprávkovým telefónom volali s kamarátmi. Zábavná noc pričarovala aj rozprávkové bytosti a na chodbách školy ste mohli stretnúť Andersenovu papierovú baletku, malú morskú pannu, škaredé kačiatko, Karin s tancujúcimi červenými topánkami, princeznú na hrášku či snehovú kráľovnú. S príchodom tmavej noci žiaci prešli skúškou odvahy pri hľadaní pokladu ukrytého na temnej chodbe plnej strašidiel. Celý nočný program sprevádzaný pánom Andersenom a jeho rozprávkami priniesol mnoho zábavných okamihov a nečakaných darčekov. Žiaci si odniesli veľa nezabudnuteľných zážitkov. Na nočné dobrodružstvá sa už teraz tešíme opäť o rok.

          • Hviezdoslavov Kubín 2018

          • Hviezdoslavov Kubín

            12. marca 2018  sa v priestoroch školskej knižnice uskutočnilo školské kolo umeleckého prednesu poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Zúčastnili sa ho 10 žiaci, ktorí sa snažili prebojovať do okresného kola súťaže.

            Víťazmi sa stali:

            1. kategória: -     poézia -  Natália Čahojová, III.B

                                 -     próza   -  Ivana Čerevková, IV. B

            2. kategória  -     próza   -  Karin Čahojová, V.B

            3. kategória  -     poézia -  Lívia UramováHricková, VIII.B

                                 -     próza  -  MaximSijka, VII.B

            Víťazom blahoželáme a prajeme veľa úspechov 27. marca 2018 na okresnom kole súťaže v Humennom.

            Mgr. Renáta Ondrášiková

          • Futbal

          • Priateľský futbalový zápas

            V rámci VMR sa dňa  19. 2. 2018  v priestoroch našej telocvične odohral priateľský  futbalový zápas , v ktorom si zmerali sily a obratnosť žiaci 3. a 4. ročníkov.  Žiaci ukázali , že futbalová lopta nie je im cudzia a statočne bojovali až  do konca zápasu.  Víťazom sa stalo futbalové mužstvo  z  3. B triedy, ktoré si ako trofej odnieslo futbalovú loptu. Všetky mužstvá dostali diplomy a sladkú odmenu.  Hoci víťaz bol len jeden, všetci žiaci ukázali, že futbal je možné hrať kultúrne, bez incidentov s   dodržiavaním  pravidiel. 

             

                                                                                                                                    Štefanková Stanislava

                                                                                                                                    Koordinátor VMR

          • Športová súťaž

          • Športová súťaž

            15.02.2018 sa uskutočnila športová súťaž prvého stupňa  pre žiakov nultého, prvého a druhého ročníka. Žiaci súťažili v prekážkovom behu pomedzi klobúčiky, v triafaní loptičiek hokejkou do brány, zbierali do vriec loptičky podľa farby, s loptičkou na  tenisovej rakete sa obratne dostavili do cieľa len tí najrýchlejší. Súťaženie si radi zopakujeme aj na budúce.

                                                                                                                                            Mgr. Vagaská Andrea

          • Ako sa zdravo stravovať

          •  Ako sa zdravo stravovať.

            Dňa 29.1 a 30.1. 2018 sa žiaci tretích a štvrtých ročníkov zúčastnili    projektu – Zdravá škola prednášky a workshopu  o zdravom stravovaní, starostlivosti o ľudské telo. Žiaci pracovali aktívne a svoje výrobky ,ktoré vyrobili si môžu prezrieť na výstavke. Na záver prednášky žiaci vyplnili dotazník o stravovaní.

        • Chrípkové prázdniny
          • Chrípkové prázdniny

          • Základná škola, Duchnovičova ul. 480/29, 068 01 Medzilaborce

             

                                                                                                             Mesto Medzilaborce 

                                                                                                             Odbor školstva

                                                                                                             Mierova 326/4

                                                                                                             068 01 Medzilaborce

             

            Medzilaborce  05.02.2018

              Vec : Oznámenie

               

                       Na základe Metodického usmernenia č.15/2005-R MŠ SR, ktorým sa vydáva Plán opatrení pre ZŠ a SŠ pre prípad pandémie chrípky v SR, čl.5,  písm. c  a na základe konzultácie s RÚVZ v Humennom , prerušujem výchovno-vzdelávací proces na škole v čase od  06.02.2018 ( t.j. utorok) do  09.02.2018( t.j. piatok )  preto, že počet neprítomných žiakov na vyučovaní z dôvodu ochorenia na chrípku bol dňa  05.02.2018   34,22  % zo všetkých žiakov.

            Vyučovanie sa začne dňa 12.02.2018 (t.j. v pondelok).

            Zároveň oznamujeme, že z uvedeného dôvodu bude prerušená aj prevádzka ŠKD .

            Na vedomie: RÚVZ v Humennom

             

             

                                                                                                                  RNDr. Štefanko Ivan

                                                                                                                       riaditeľ školy

          • POZDRAV ZIMY- kreatívny odkaz prírody

          • POZDRAV ZIMY- kreatívny odkaz prírody

            Dňa 18. 01.2018 sa zišli žiaci druháci, tretiaci a štvrtáci, aby umelecky zachytili krásu zimy. Žiaci sa zamerali na sneh, vločky, zvieratá v zime a snehuliakov, ktorí v zime nesmú chýbať. Kreslené hry na snehu  rozžiarili každú detskú tváričku. Deti ľadové kráľovstvo stvárnili vyrobeným stromom z alobalu, ktorý prilepili na pozdrav.  Práce žiakov boli prechádzkou štetcom po bielej a zasneženej krajine. Zimná krajinka na vytvorených obrázkoch stvárnila srnku pri kŕmidle, ktorá si rada pochutnávala na potrave.  Najoriginálnejší pozdrav zimy, envi- pozdrav sa vydaril.

                                                                                                                                                 Mgr. Vagaská Andrea

                                                    

          • Všetkovedko 2018

          • Dňa 30. novebra 2017 sa aj na našej škole súťažilo v celoslovenskej vedomostnej súťaži VŠETKOVEDKO, do ktorej  sa zapojilo 20  žiakov  2.- 5. ročníkov. V hravej a súťažnej atmosfére si žiaci mohli vyskúšať , či sa dokážu v správnej chvíli sústrediť, zvládnuť záťaž  a podať čo najlepší výkon medzi  20 470 súťažiacimi  z celého Slovenska.

            Výsledky si súťažiaci mohli individuálne overiť na internetovej stránke Talentídy. Všetci zanietene bojovali o tituly Všetkovedko,  a Všetkovedkov učeň . Okrem toho, titul Všetkovedko školy získali súťažiaci, ktorí v rámci školy dosiahli najviac percent a predbehli vo svojej kategórii najväčšie percento súťažiacich. Žiaci, ktorí dosiahli najlepšie výsledky, dostali okrem diplomov aj zaujímavé ceny, ktoré im odovzdala pani učiteľka Ivana Jakubíková na slávnostnom vyhodnotení súťaže, ktoré prebehlo na našej škole dňa 30. januára 2018 za  prítomnosti a nadšeného potlesku žiakov a učiteľov 2.-5. ročníkov.

            To, že máme na našej škole naozaj šikovných žiakov dokazuje 5 titulov Všetkovedko školy a 7  Všedkovedkov, ktorí sa zaradili medzi 30 percent najúspešnejších žiakov z celého Slovenska.

            Následovné fotografie sú z priebehu súťaže a odovzdávania  diplomov a cien.

          • Vianočné pečenie

          •                                                             Vianočné pečenie.

            Dňa  19.12.2017  sa  vybraní žiaci 3-4 ročníkov  zúčastnili súťaže zdobenie perníkov. Zoznámili sa s tradíciami Vianočných sviatkov. Rozprávali  sme sa o vianočných jedlách, ktoré pripravujú doma s rodičmi a podieľajú sa na ich príprave. Ako symbol Vianoc  perníčky sme spoločne vyrobili a ozdobili sladkou polevou. Žiaci pracovali aktívne a samostatne. Mali radosť z dobre vykonanej svojej práce.

          • Triedime odpad

          • 12.12.2017 Triedenie odpadu

            Dňa 12.12.2017 sa uskutočnila beseda o triedení odpadu. Hovorili sme o odpadoch, ktoré patria do každého z farebných  kontajnerov. Téma nás zaviedla do sveta prírody, poukázala na to, ako vznikal odpad už od pradávnych čias, prečo vôbec vznikol a ako človek prispel k tomu, aby naša planéta vyzerala tak, ako ju poznáme dnes.

            Žiaci sa z prezentácie dozvedeli, že odpad je vec, ktorej sa chce jej majiteľ zbaviť, alebo tiež hnuteľná vec, ktorej odstránenie  je potrebné z hľadiska starostlivosti o zdravé životné podmienky a ochrany životného prostredia. Často sa pod týmto pojmom zjednodušene chápe komunálny odpad, ktorý však nie je jediným typom odpadu.

            Pozreli sme si video Jožo z triedičky, kde odľahčenou formou sa popisoval proces dotrieďovania vytriedených zložiek odpadu a jeho následnej recyklácie. Jeho úlohou bolo, aby sa žiaci zamysleli nad tým, či odpad naozaj triedia, alebo sa tak iba tvária.

                                                                                                    Mgr. Vagaská Andrea

          • Mikuláš 2017

          • Mikulášska cesta vláčikom

            Dňa 6.12.2017 sa žiaci ZŠ Duchnovičovej zúčastnili Mikulášskej cesty vláčikom, ktorá smerovala k palotskému tunelu. Po zasneženej trati  sa starým vlakom z roku 1981 vydali na dobrodružnú cestu.Školáci z Humenného a Medzilaboriec si spoločne zasúťažili v stavaní snehuliaka, boli odmenení sladkou odmenou z bohatej nádielky od Mikuláša.

            Potešila nás aj návšteva reportérky Kataríny Kleknerovej z TV JOJ. Žiaci mali možnosť sa s ňou odfotiť a tiež aj s Mikulášom.Príjemným spestrením bolo vystúpenie žiačok ZUŠ a ohňostroj. Pre všetkých to bol určite pekný zážitok, ktorý zanechal krásne spomienky na túto cestu vlakom.

            Mgr.Vagaská Andrea

          • Pytagoriáda - školské kolo

          • Školské kolo matematickej pytagoriády

             

            V dňoch 13. a 14. decembra 2017 sa na našej škole konalo  školské kolo  matematickej pytagoriády. Súťaže sa zúčastnili žiaci 3. – 8. ročníkov, v ktorej ukázali ako im to ,,matematicky myslí „. Úspešní žiaci postúpia do okresného kola, ktoré sa uskutoční v dňoch 13. a 14. marca 2018 v meste Humenné..

             

                                                                                         Štefanková Stanislava

          • Vianočná ikebana 2017

          • Vianočné ikebany

             

            Vianoce sú sviatky, na ktoré sa tešia malí aj veľkí. Hlavne deti sú nedočkavé a netrpezlivo očakávajú, čo im Ježiško prinesie. Skôr než ten čarovný deň príde, prichádza adventné obdobie. Naši predkovia ho pomenovali„stridžími dňami“. Predvianočný čas si spríjemňovali rôznymi poverami, piesňami, príbehmi, a pri tom nezabudlivyzdobiť  svoje skromné príbytky. Možno odtiaľ pochádza aj  výroba ikebany.

            13. decembra (na Luciu) sa vnašej škole stretli žiaci 5. až 9. ročníka a v priestoroch  hudobnej triedy vyrobili krásne vianočné ikebany, ktoré si sami navrhli. Doniesli vetvičky ihličia a rôzne prírodne, ale aj umelé materiály a pustili sa do práce. Ich výtvory malirôzne tvary, od ihlana cez klasický tanierovitý tvar až po nádherné diela, ktoré hýrili farbami od zlatej,striebornej či červenej až po fialovú.

            Hotové ikebany boli vystavené vo vestibule školy, kde porota vybrala tie najkrajšie. Na prvom mieste sa umiestnili žiačky IX.A triedy, na druhom mieste žiačkyVII.A a na treťom  žiačky V.B triedy. Víťazky boli odmenenékrásnymi slamenými anjelmi. Ostatní žiaci neodišli naprázdno a každý si odniesol malého anjelika, posla týchto nádherných sviatkov. Prajeme Vám krásne a pokojné Vianoce!

             

                                                                                                                  Mgr. Anna Meľuchová

          • Športom za zdravím ...

          • Športom za zdravím

            Stalo sa už tradíciou našej školy zapájať sa do projektu športovej súťaže Olympijské festivaly Slovenska. OFS sa uskutočňujú pod patronátom prezidenta Slovenského olympijského výboru Antona Siekela. Slovenský olympijský výbor (SOV) tento rok organizoval jubilejný desiaty ročník súťaže. Naša škola získalav kategórii základných škôl ocenenie za aktívnu účasť v roku 2017. Pri tejto príležitosti predseda olympijského výboru Prešovského samosprávneho kraja pán Ing. František Marcinčin oficiálne odovzdal riaditeľovi našej školy RNDr. Ivanovi Štefankovi Plaketu a Čestné uznanie SOV.

            Riaditeľ školy vyjadril poďakovanie a dodal, že aj v budúcnosti zapojíme našich žiakov do športovania, čím sa naplní tradičné heslo: „Rýchlejšie, vyššie, silnejšie, čestne a v priateľstve“. Tešíme sa na ďalší ročník nášho školského festivalu.

             

            Mgr. Zlatica Timčisková

          • Domáca ekológia

          • Desatoro domácej ekológie 2017

             

            Dňa 14.11.2017 sa žiaci prvého stupňa zišli, aby zhotovili plagát pod názvom Desatoro domácej ekológie.Zamysleli sa nad tým, ako by mohli žiť jeden týždeň zo svojho školského života bez odpadkov.Zistili, koľko veľa odpadu nás v skutočnosti obklopuje. Zaskočila ich informácia, že Slovensko vyprodukuje ročne jedenásť miliónov odpadov. Na jedného obyvateľa  ročne pripadá tristotridsaťtri kilogramov.

            V škole sa teda začalo s triedením odpadu.Každá trieda má zavedené kartónové škatule. Triedením sa naučíme správnym návykom. Polovica nášho spoločného úspechu bude, keď sa naučíme odkladať odpad do správnych nádob. Kto sa ešte nepridal? Je to výzva pre všetkých. Trieďte odpad, pridajte sa všetci!

             

             

            Mgr. Vagaská Andrea

             

          • Mikulášska nádielka

          • Knižná mikulášska nádielka

            Už tradične ku koncu kalendárneho roka sa snažíme rozšíriť a oživiť náš knižný fond v školskej knižnici. V tomto roku sa nám podarilo z prostriedkov školy zakúpiť 56 kníh v celkovej hodnote 437 eur.  Naši čitatelia sa môžu tešiť na žánrovo rôznorodé knihy pre všetky vekové kategórie. Malých čitateľov oslovia komiksy, rozprávkové knihy,  detské príbehy, tých starších najviac zaujme dobrodružná a fantazy literatúra. Nechýba ani poézia, dievčenské romány, detektívky či pre dospelých čitateľov trilery. Všetkým našim návštevníkom prajeme veľa chuti do čítania a blížiaci sa vianočný čas prežiť nielen v kruhu rodiny, ale aj pri dobrej knihe. Veľa chuti do čítania!

            Mgr. Renáta Ondrášiková

          • Vystúpenie v ZSS

          • Aj my budeme starí...

            Pri spomienke na starých ľudí si žiaci štvrtých ročníkov pri ZŠ Duchnovičovej uctili ich šediny a teplý pohľad v zariadení sociálnych služieb DOTYK dňa 10.11.2017. Rozozvučali sa tóny harmoniky, deti sa predviedli rezkým tancom, piesňami, básňami a peknou gymnastikou. Bol to dojímavý pohľad na tlieskajúcich starkých, ich úsmev, ba až trblietajúce sa slzy, nielen ich, ale aj vystupujúcich štvrtákov. Kto mohol, s deťmi si aj zatancoval.Veselú atmosféru ukončili zamestnanci poďakovaním a nešetrili ani sladkou odmenou.

            Bc. Ľuba Gubová,  Mgr. Zlatica Timčisková

          • Hodina deťom 2017

          • Hodina deťom                           Hodina deťomHodina deťom

             

               10. 11. 2017 prebiehal devätnásty ročník pokladničkovej zbierky Hodina deťom. Táto zbierka je symbolom spájania sa v prospech detí a mladých ľudí z celého Slovenska a funguje nepretržite už devätnásty rok. Vytvára stabilný a efektívny systém podpory pre deti a mladých ľudí zo všetkých regiónov Slovenska. Naša škola sa aj v tomto roku zapojila do zbierky nielen finančným príspevkom, ale už druhý rok vytvára tím dobrovoľníkov zostavených zo žiakov deviatych ročníkov. Títo prichádzajú so žltou pokladničkou a s maskotom Hodiny deťom Hugom ku svojim spolužiakom a tí žiaci, ktorí sa finančne zapoja do zbierky, dostávajú od tímu dobrovoľníkov odznak s Hugom. Sme radi, že aj tohto roku sme pomohli tak zmysluplnej akcii. Vďaka projektom Hodiny deťom môžu deti rozvíjať svoje nadanie, zručnosti a zároveň projekty pomáhajú mnohým deťom preklenúť ťažšie životné situácie. Všetkým darcom srdečne ďakujeme.                                                      

             

             

                                                                            PaedDr. Natália Gramatová

          • Šarkany

          • Šarkaniáda

             

            Šarkaniáda neodmysliteľne patrí k jeseni. Aj tento rok sa konalo tradičné púšťanie šarkanov, ktorého sa zúčastnili žiaci ŠKD našej základnej školy. Bolo krásne počasie a nám nič nebránilo zhromaždiť sa na školskom dvore a začať púšťať šarkanov. Vietor nám prial a obloha sa zakrátko zaplnila farebnými šarkanmi.

                 Deti s úsmevom a radosťou zakláňali hlavičky k oblohe a pretekali sa, aby šarkany čo najvyššie lietali. Bolo to veselé divadlo. Odmenení sladkosťami s úsmevom na tvári sa vrátili do svojich tried. Šarkaniáda sa vydarila.

             

                 Mária Kučmová

          • Kúzelná fyzika 2017

          • Kúzelná fyzika

            Vo štvrtok 9. novembra 2017 sa v rámci Týždňa vedy a techniky v našej škole konala zábavno-vzdelávacia aktivita pod názvom Kúzelná fyzika. ,,Kúzelný“ fyzik nám ukázal, kde všade sa v dnešnej dobe využíva fyzika. Či už v magnetoch, ktoré máme na chladničke, alebo v rýchlovlakoch. Tvoril hodiny pomocou piesku, vody a medu. Zaujímavé boli pokusy s kvapalinami a zrkadlami. Žiaci sa dozvedeli, čo je gyroskop, ako fungovali prvé fontány,  koľko váži vlak alebo ako sa miešajú farby. Tieto experimenty z rôznych odvetví fyziky si v závere vyskúšali aj naši žiaci, čím sa ich nadšenie znásobilo. Zaujímavo podané fyzikálne javy vzbudili záujem  o fyzikálne javy okolo nás. Aj vďaka tejto akcii budú naši žiaci intenzívnejšie vnímať vplyv fyziky na náš život.

            RNDr. Lucia Masiová

    • Navigácia

    • Kontakty

      • Základná škola
      • 057 7321878
      • Duchnovičova ul. 480/29 068 01 Medzilaborce Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje