• Dejepisná exkurzia Svidník – Údolie smrti – Dukla


          • Vyučovanie v školských laviciach žiaci 8. a 9. ročníkov vymenili za zážitkové učenie. Zúčastnili sa dejepisnej exkurzie SVIDNÍK – ÚDOLIE SMRTI – DUKLA. Navštívili doteraz pre mnohých nepoznané miesta, kde sa oboznámili so smutnou históriou z obdobia druhej svetovej vojny. Veríme, že takáto forma vyučovania splnila svoj cieľ a vyvolala u žiakov správny pohľad na dané historické obdobie. Zvedavé otázky, dojatie a skutočnosť vidieť všetko na vlastné oči malo svoje opodstatnenie a hlavne pomohlo uvedomiť si význam jednoduchého slovíčka MIER.

            Kundrat Stanislav

          • Duchnovičov Prešov

          • Dňa 12. júna 2023 sa v Prešove v Divadle Alexandra Duchnoviča konal 22. ročník celoslovenskej súťaže DUCHNOVIČOV PREŠOV – súťaž v prednese poézie, prózy, vlastnej tvorby, ľudového rozprávania a malých scénických foriem v rusínskom jazyku. Na tomto prestížnom podujatí po postupe z okresného kola našu školu reprezentovalo 6 žiakov. Ema Čahojová, Sandra Masiová, Viktor Bejda, Sára Ella Petrušová, Natália Zalecká a Natália Čahojová. Po výborných výkonoch sme si odniesli domov krásne ceny a aj nové skúsenosti. Ema Čahojová získala 3. miesto, Sára Ella Petrušová 2. miesto, Natália Zalecká 3. miesto a Natália Čahojová 1. miesto v prednese prózy. Víťazkám gratulujeme a veľmi pekne ďakujeme za krásnu reprezentáciu našej školy.

            Gajdoš Peter

          • Týždeň rusínskej histórie a kultúry

          • Týždeň od 12. do 16. júna sa v našej škole niesol v rusínskom duchu. Pri príležitosti dňa Rusínov, 12. júna, sme symbolicky odštartovali týždeň plný rusínskeho jazyka, histórie a kultúry. Preniesli sme to do vyučovania slovenského jazyka - čítanie rusínskych ukážok od našich autorov, do dejepisu, kde sme si povedali o rusínskej histórii. Maľbami typickej rusínskej dediny a prostredia sme si spestrili výtvarnú výchovu a na hudobnej výchove sme si spríjemnili hodiny spevom našich krásnych rusínskych piesní. Cieľom bolo ozrejmiť a ukázať žiakom, ktorí sa neučia rusínsky jazyk, aká krásna je naša reč a všetko spojené s naším malým rusínskym národom.

            Gajdoš Peter

          • Deň Rusínov

          • Každoročne Rusíni žijúci na Slovensku oslavujú 12. júna svoj národný sviatok. Pri tejto príležitosti sa mestská organizácia ROS v spolupráci s mestom Medzilaborce a obomi základnými školami 10. júna podujali zorganizovať akciu, ktorá sa niesla v slávnostnom duchu za prítomnosti významných predstaviteľov našej rusínskej národnosti. Položenie vencov k soche Alexandra Duchnoviča pri Základnej škole na Ulici Duchnovičovej a sprievod k amfiteátru odštartovali slávnosti Rusínov až po bohatý program a príjemné posedenie. Veľká vďaka patrí aj všetkým zúčastneným žiakom našej školy za reprezentáciu v tak významný deň.

            Gajdoš Peter

          • Zbierka pre Matúša

          • Náš bývalý žiak Matúš má zdravotný problém – Lymfedém prstov ľavej ruky. Lymfedém je signálom zlyhania lymfatického systému. Veľká časť pacientov napriek často jasnej symptomatológii a anamnéze však nedostáva správnu liečbu včas. Najčastejšie používanou metódou je mikrochirurgická lymfaticko-venózna anastomóza. V prípade jej použitia je potrebné, aby bola vykonaná v skorom štádiu ochorenia, kým sa predpokladá ešte funkčná lymfatická drenáž. Žiaľ, tento chirurgický zákrok mu zdravotná poisťovňa zamietla. A tak sa naša škola v spolupráci so žiackym parlamentom rozhodli konať a zorganizovali finančnú zbierku, ktorá by Matúšovi pomohla. Napokon sme spomedzi žiakov a zamestnancov školy vyzbierali konečnú sumu, ktorá predstavovala 500 Eur. Symbolický šek a vyzbierané peniaze sme zaviezli samotnému Matúšovi. Vypadla aj slza prekvapenia a radosti, že aj v dnešnej ťažkej dobe sa ľudia vedia spojiť a pomôcť tým, ktorí to potrebujú. Matúšovi prajeme úspešnú operáciu a skoré uzdravenie.

            Gajdoš Peter

          • Milujem tanec

          • Milujem tanec

            Mesiac máj je mesiac plný tancov, zábav a majálesov, preto to nebolo inak ani v našej škole. V spolupráci so žiackym parlamentom si žiaci 5.-9. ročníkov pripravili prespávačku, ktorá sa niesla v rytme tanca. Žiaci sa najprv učili kroky a tanečné prvky, aby si ich s chuťou nakoniec aj zatancovali. Asi najviac ich zaujali čardáše, rôzne ľudové tance, ale aj rytmické tango či samba. Po chutnej večeri sa tancovalo do neskorej noci. Nakoniec po filme na dobrú noc sa všetci v telocvični uložili do spacákov. Ráno si pochutili na raňajkách, ktoré sponzorovala p. Kolesárová, a spoločne odišli domov obohatení o kopec zážitkov a spomienok na pretancovaný večer a prebdenú noc.

            Gajdoš Peter

          • Digitálny žiak 2023

          • Milí rodičia!

            Projekt Digitálny žiak je určený pre žiakov všetkých ZŠ a SŠ, ktorí študujú v SR

            Využite nárok na príspevok 350 Eur na zakúpenie digitálneho zariadenia. Má naň nárok žiak, ak patrí aspoň do jednej zo 4 skupín oprávnených žiadateľov:

            • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
            • žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023) vrátane žiakov piateho ročníka osemročných študijných programov   
            • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
            • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe)

            Zaregistrujte sa najneskôr do 30.6.2023 cez formulár na webstránke https://digitalnyziak.sk/.

            Link na registračný formulár:  ! TU ! 

            Bližšie informácie poskytne: RNDr. Lucia Masiová

            Po 14:00- 15:00 hod.

            Ut 14:00- 15:00 hod.

            St 14:00- 15:00 hod.

            Št 14:00- 15:00 hod.

             

             

             

             

          • V divadle Viola v Prešove

          • Dňa 13.06.2023 sa zúčastnili prváci, druháci, tretiaci a štvrtáci na hudobnej rozprávke v slovenskom jazyku KRÁSKA A ZVIERA, v kaviarni Viola v Prešove. Cez piesne o Kráske a jej otcovi sa rozprával príbeh, ktorý žiakov zaujal. Žiaci sa zapájali do deja divadla. Spievali spolu s hercami, odpovedali im na žartovné otázky, bavili sa. Z predstavenia si odniesli zaujímavý kultúrny zážitok.

                                                                                                                                                       Mgr. Vagaská Andrea

          • Školský výlet - mesto Kežmarok

          • Žiaci 6. a 7. ročníka sa v posledný májový deň vybrali s triednymi učiteľmi na spoločný výlet. V tomto roku sme si zvolili za cieľ nášho spoznávania krásne mesto Kežmarok a navštívili sme aj Kežmarský hrad. Prešli sme po nádvorí, kde sme sa kochali vystavenými historickými automobilmi. Žiaci spoznali aj  obyvateľov hradu, ktorých bežne nevidno, ale žijú tam stáročia. Spoznali ich prostredníctvom výpravnej rozprávky pod názvom Frankensteinova teta. Bola to rozprávka o duchoch a strašidlách, ktoré môžu byť všade okolo nás. Deti spolu s hrdinami putovali po komnatách hradu a zažívali naozajstné rozprávkové dobrodružstvo. A či objavili to, čo hľadali? To sa už musíte opýtať ich :)

                                                                                                                                                   RNDr. Lucia Masiová

          • Víťazi predmetových olympiád v školskom roku 2022/2023 - Okresné kolo

          •                                 

                      

            PYTAGORIÁDA:

            4. ročník

            1. miesto: Papiaková Ema,            2. miesto:  Bejda Viktor

            8. ročník

            1.miesto:  Veľasová Zuzana ,       2.miesto:  Zálecká Natália

             

            DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA:

            kategória C

            1.miesto:  Čerevková Ivana ,         2.miesto:  Holoničová Vladimíra

            kategória D

            1.miesto:  Vančik Dávid

             

            MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA 8. ROČNÍK :

            1.miesto:   Veľasová Zuzana

             

            BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA KATEGÓRIA C-TP:

            1.miesto:  Čerevková Ivana

             

            CHEMICKÁ OLYMPIÁDA:

            2. miesto:  Čerevková Ivana

             

            GEOGRAFICKÁ OLYMPIÁDA:

            kategória E

            1.miesto:  Vančik  Dávid

             

            OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY:

            kategória C

            1.miesto:  Čerevková Ivana

             

            TECHNICKÁ OLYMPIÁDA:

            1.miesto:  Hricko Sebastián

             

      • Navigácia

      • Kontakty

        • Základná škola
        • 057 7321878
        • Duchnovičova ul. 480/29 068 01 Medzilaborce Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje