• Zdravá tireda 2017
          • Zdravá tireda 2017

          • ZDRAVÁ TRIEDA

            Dňa 16.05.2017 sa uskutočnila vedomostná súťaž ENV tretích a štvrtých ročníkov o procese výroby jednotlivých etáp dorábania chleba.

             Každý žiak z vybranej skupiny  si zvolil partnera inej skupiny a dramatizovanou formou predstavovali zrno, cesto,chlieb, zatiaľ čo iní partneri predstavovali poľnohospodára, pekára a dodávateľa. Porozprávali príbeh a keď dospeli k správnemu poradiu, vymenili si role. Výrobu chlebanajlepšie prezentovaližiaci zo 4.a triedy.Jednotlivé etapy výroby chleba zase pútavo napísali žiaci zo 4.b triedy.

            Najprv prebehlo ,, predstavenie“ chleba, ako vyzerá a vonia, potom ochutnávka viacerých chlebov a následná diskusia. Zistili sme, že najradšej majú žiaci bylinkové žemle a vitamínový chlieb.

             Súťažiaci boli schopní zoraďovať jednotlivé etapy procesu pomocou obrázkov, diktátu, vymyslených názvov jednotlivých etáp. Zapamätali si jednotlivé povolania súvisiace s výrobou chleba. Zoznámili sa s výrobným procesom počnúc mletím pšenice na múku až po vytvarovanie bochníkov a ich vloženie do pece.

            Študovaním zmien prebiehajúcich pri výrobe chleba  pomohlo žiakom viac dozvedieť sa o následnosti, logických metódach a procese, kým dostaneme konečnú podobu chleba na náš stôl.

             Mgr. Vagaská Andrea

        • Duchnovičov Prešov 2017
          • Duchnovičov Prešov 2017

          • Duchnovičov Prešov

            Dňa 19. mája 2017 sa uskutočnilo okresné kolo v recitovaní „Duchnovičov Prešov“, ktoré organizovala Rusínska Obroda na Slovensku. Žiaci základných škôl okresu Medzilaborce súťažili v štyroch kategóriách v prednese prózy a poézie. Tejto súťaže sa zúčastnili aj žiaci našej školy a odniesli si krásne dve postupové miesta v dvoch kategóriách, Natália Čahojová z II.B triedy a Maxim Sijka zo VI.B. Dve druhé miesta obsadili Veronika Zavadská zo VII.B a Karin Anna Čičváková z II.B triedy. Víťazí budú reprezentovať našu školu na celoslovenskom kole v Prešove v divadle Alexandra Duchnoviča 15. júna 2017. Našim reprezentantom už teraz držíme palce.

        • Plavecký výcvik 2017
          • Plavecký výcvik 2017

          • Plavecký výcvik v Stropkove.

             

            Od 9. do 12. mája 2017 sa naši šiestaci ako každoročne zúčastnili na základnom plaveckom výcviku v Stropkove. Krytú plaváreň navštevovalo 19 žiakov  spolu so svojimi inštruktormi Mgr. Cepkom V., Mgr. Savkom A.,Mgr. Gajdošom P. a vedúcim kurzu Mgr. Dembickým V. Žiaci sa počas celého týždňa učili plávať plaveckými spôsobmi: kraul, prsia a znak. Taktiež sa naučili štartový skok, obrátky, ponáranie sa a hry vo vode, ktoré im pomohli zorientovať sa vo vode. V posledný deň plavcov čakali preteky, na ktoré sa pripravovali počas celého týždňa. Žiaci si vybrali svoj plavecký spôsob a tým plávali na čas a vzdialenosť päťdesiat metrov. Každý žiak po absolvovaní plaveckého výcviku dostal mokré vysvedčenie za svoj plavecký výkon.

            Dňa 12.5.2017 sa naše žiačky zúčastnili na obvodnom kole v malom futbale dievčat, kde sa umiestnili na peknom štvrtom mieste medzi piatimi školami Humenského a Medzilaboreckého obvodu.

             

                                                                                                                             Mgr. Dembický Vladimír

        • Deň Zeme 2017
          • Deň Zeme 2017

          • Výsadba stromčekov na ZŠ Duchnovičova , Medzilaborce

             

            „Zasadil som dub na koniec môjho poľa. Pominulo moje trápenie, stratil som svoj čas ?“ spieva básnik GillesVigneault. Strom je symbol sily a veľkosti. Zasaďte strom...budete vidieť ako rastie s vami a o mnoho rokov neskôr ostane verným svedkom činu, ktorý ste vykonali.

             

                 Deň Zeme si naši žiaci pripomenuli 10.5.2017 výsadbou stromčekov v areáli školy. Keďže počasie nám to skôr nedovolilo, tak sme sa k sadeniu dostali až v máji. Pred začatím výsadby nám prácu v lese, ako aj vysádzanie stromčekov priblížil pán Ing. Solej, ktorý nám stromčeky zabezpečil. Žiaci deviateho ročníka sa naučili, aké náradie potrebujeme, ako pripraviť pôdu a zasadiť stromček. Po krátkej teoretickej inštruktáži začali s výsadbou. Niekomu to išlo od ruky, niekto sa musel snažiť viac, ale nakoniec výsledok potešil všetkých a deviataci sa  tešili, že v škole po nich ostane spomienka v podobe stromčekov a že aj oni prispeli k skrášleniu areálu školy.

            Ing. Kotuľáková Michaela

        • Zápis prvákov 2017
          • Zápis prvákov 2017

          • Zápis prvákov

            Stalo sa už tradíciou, že na našej škole vítame budúcich prvákov slávnostným spôsobom, aby prvé kontakty so školou zanechali u detí čo najpríjemnejšie dojmy a nezabudnuteľné zážitky.Tak to bolo aj  11. apríla, kedy  sa na našej škole uskutočnil zápis budúcich prvákov. Deti spolu s rodičmi s veľkým očakávaním prekročili bránu našej školy, kde ich privítali pani učiteľky a pán riaditeľ, RNDr. Ivan Štefanko. V jedálni školy sa najprv oboznámili prostredníctvom prezentácie s činnosťou školy , a potom všetkých čakal  bohatý kultúrny program, v ktorom vystúpili terajší druháci a prváci. V závere programu, po tanci s názvom Do školy sa teším, budúci školáci dostali od štvrtákov krásne darčeky. Potom už v triedach bez svojich rodičov  riešili zaujímavé úlohy, aby dokázali, že sa môžu stať prvákmi.Zápis na našej škole bol bohatým kultúrnym zážitkom pre všetkých zúčastnených, no najmä pre budúcich prvákov, ktorí na príjemné chvíle strávené na novej škole určite nezabudnú a v  septembri budú do školy kráčať s úsmevom a radosťou.

                                                                                                          Mgr. Ivana Jakubíková

        • !!! OZNAM !!!
          • !!! OZNAM !!!

          • Dňa 25.-26.04.2017 / utorok, streda /, vyučovanie prebieha do 11:35 hod. z dôvodu prerušenie dodávky elektrickej energie. V tieto dni je pozastavená prevádzka ŠJ a ŠKD.

                                    RNDr. Štefanko Ivan

                                         riaditeľ školy

        • Narcis 2017
          • Narcis 2017

          • Dobrovoľná zbierka

            Deň narcisov, symbol nádeje, spolupatričnosti a pomoci všetkým, ktorí bojujú s rakovinou. Malý žltý kvietok má v ten deň obrovskú silu a každý, kto si ho  pripol, prejavil solidaritu a morálnu podporu s odkazom pre chorých, ktorých je okolo nás veľa. 7. apríla sa v našej škole  žiaci, učitelia, pani kuchárky, ale aj rodičia rozhodli podporiť túto akciu dobrovoľnou finančnou sumou.Zdravotná hliadka pozostávajúca z našich žiakov za 200 narcisov získala 163 eur. Všetkým, ktorí prispeli dobrovoľnou sumou, vyslovujeme veľké poďakovanie.                   

                                                Koordinátor zdravej školy Mgr. Anna Meľuchová

        • Noc v škole
          • Noc v škole

          • Nočné potulky s Andersenom – ZŠ Duchnovičova Medzilaborce

             

            Dňa 24.3.2017-25.3.2017 sa v našej škole konala  rozprávková akcia -  Nočné potulky s Andersenom . V ríši rozprávok sa spolu s  deťmi ocitli aj  3 učitelia :PaedDr.  Gramatová, Mgr. Vašuta a Ing. KotuľákováAkcia bola organizovaná pre žiakov piateho a šiesteho ročníka a po ríši rozprávok ich sprevádzali žiačky deviateho ročníka.   Naša školská chodba sa premenila na  ríšu záhad a triedy na komnaty, kde si hlávky zložili naši spáči – chlapci škriatkovia a dievčata víly. Po príchode do školy nasledovala zoznámka, kde si každý svoje očakávania od tejto noci napísal na papierik a pripol na nástenku. Nasledovala prezentácia o Andersenovi a po nej kvíz, ktorý všetci hravo zvládli. Nesmela chýbať chutná večera a po nej  sme sa premiestnili na rôzne stanovišťa, kde sa riešili rozprávkové záhady.Všetky aktivity boli sprevádzané rozprávkami. Pri rozprávke škaredé kačiatko sa naučili kačací tanec, postavili hrad pre snehovú kráľovnú, ako aj pomohli roztopiť Kayove srdce. Primiešali sa aj Bystrohlav a Bystroruký, ktorým pomáhali pri plnení ich zamotaných úloh. Veľmi sme bolí smutní, pri čítani rozprávky Cisárové nové šaty a tak sme sa rozhodli, že pripravíme módnu prehliadku, kde každá skupina predviedla novú kolekciu jar 2017. Pri tom všetkom sme si ani neuvedomili, že už je skoro polnoc a nesledovala zábava pyžamová párty, na ktorú sa dievčata vymódili copikmi. Prekvapenie nastalo v polovici párty, keď nastala tma a ohlásilo sa, že sa ide hľadať stratený poklad. Po nájdení  pokladu si všetky skupiny zložili výroky o knihách, ktoré sme si spoločne prečítali. Nastal čas, keď sa všetci pobrali do svojich komnát, aby si všetci našli  miesto medzi „spáčmi - nespáčmi“ . Celý náš nočný program sa týkal rozprávok a veľa sme sa dozvedeli aj o Andersonovi . Užili sme si veľa zábavy, lepšie sme sa medzi sebou spoznali a domov sme si odniesli okrem mnohých darčekov skvelé, nové a nezabudnuteľné zážitky. O náš pitný režim sa postaral pán Falis majiteľ reštaurácie ESO Medzilaborce, ktorému touto cestou chceme poďakovať za malinovky a chipsy.Na nočné dobrodružstvá sa tešíme znova o rok.

             

            Ing. Kotuľáková Michaela

        • Deň vody 2017
          • Deň vody 2017

          • Exkurzia ČOV v Humennom  22.3.2017

            Voda je najdôležitejšia a nenahraditeľná látka, bez ktorej nemôže existovať Zem, ani samotný život.Je neodmysliteľnou súčasťou každého z nás, ako aj dôležitou energetickou a priemyselnou surovinou a súčasťou poľnohospodárskej a lesnej výroby.

            Žiaci 8. a 9. ročníkov  si v stredu 22.3.2017 pripomenuli Svetový deň vody exkurziou, ktorú im pripravili učitelia Ing. Kotuľáková, Mgr. Cepko a Mgr. Dembický,  počas ktorej si obzreli areál ČOV v Humennom a vypočuli si vyčerpávajúci a obohacujúci výklad o postupe čistenia odpadových vôd. Pán Ing. Lukáč im vysvetlil a ukázal celý postup, od zberu odpadovej vody, cez mechanické a biologické čistenie, až po výpust do rieky Laborec. Taktiež si mohli prezrieť laboratória, kde im pracovníčky vysvetlili a predviedli ukážky ich práce. Každý dostal malú pozornosť, ktorá im bude pripomínať tento deň.

                 Keďže sa blížia sviatky jari - Veľká noc, tak sme navštívili aj výstavu pod názvom Karpatská kraslica 2017 vo Vihorlatskom múzeu v Humennom . Žiaci si mohli prezrieť vyše tisíc inštalovaných kraslíc, ktoré  predstavujú ukážky najstarších tradičných i novších techník zdobenia veľkonočných kraslíc, ktoré sa uchovali a naďalej sa vyvíjajú v jednotlivých oblastiach krajín Karpatskej kotliny.

             

            Ing. Kotuľáková Michaela

             

        • Noc s Andersenom
          • Noc s Andersenom

          • Noc s Andersenom

              Noc  tajomná, rozprávková, plná záhad čakala našich tretiakov a štvrtákov. V piatok 17.marca sme spolu zažili neopísateľné zážitky spojené s čítaním rozprávok, hľadaním pokladov.

            Spoločnými silami sme vytvorili strom poznania, ktorý preveril znalosti našich detí.

             Na záver boli naši šikovní žiačikovia odmenení CERTIFIKÁTOM.

            Veríme, že na budúci rok, sa opäť takto stretneme. 

        • Autogramiáda
          • Autogramiáda

          • Autogramiáda

            17. marca nás navštívila spisovateľka Andrea Rimová, naša bývalá žiačka. V priestoroch školskej knižnice sme zrealizovali autogramiádu, počas ktorej nám Andrea napísala milé venovania do svojich kníh. Podpísala tiež knihy učiteliek, ktoré ich vlastnia vo svojich domácich knižniciach. Počas nezáväznej debaty sme sa dozvedeli, že jej knihy v tomto období vyšli v Braillovom písme a na CD. Sú súčasťou inventára Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči. Pokladáme to za ďalší úspech a posun v jej spisovateľskej kariére. Popriali sme jej všetko dobré, veľa síl a elánu do ďalšej tvorivej práce. Domov sme odchádzali s dobrým pocitom z príjemne stráveného popoludnia s priateľmi v knižnom svete.

            Mgr. Renáta Ondrášiková

        • Návšteva DJZ v Prešove
          • Návšteva DJZ v Prešove

          • Návšteva DJZ Prešov

            3. marec, posledný deň vyučovania pred jarnými prázdninami,  si ôsmaci a deviataci našej školy spestrili návštevou Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Bláznivá veselohra Charleyho teta nás správne naladila svojím vtipom a alegorickým zobrazením rôznych etáp ľudského života.  Aj počasie nám vykúzlilo úsmevy na tvári, v autobuse vládla dobrá nálada sprevádzaná spevom našich žiakov. Domov sme prišli veselí a s prianím príjemných prázdnin sme sa rozišli do svojich domovov. Veríme, že podobné návštevy kultúrnych podujatí zrealizujeme aj v budúcnosti.

            Mgr. Renáta Ondrášiková 

        • Novoročný program pre seniorov 2017
          • Novoročný program pre seniorov 2017

          • Novoročný program

            Žiaci našej školy sú stálymi návštevníkmi ZSS Dotyk v Medzilaborciach. Príjemná atmosféra a milé privítanie sú motiváciou pre nás a našich žiakov, aby sme sa tam vracali čoraz častejšie.

            Aj v januári 2017 žiaci 2. a 3. ročníkov  pod vedením učiteliek Timčiskovej  a Štefankovej potešili seniórov v ZSS Dotyk v Medzilaborciach svojím novoročným vystúpením.  Vinše, piesne a tance vyčarovali úsmevy starčekov, ktorí sa na toto vystúpenie veľmi tešili.  Žiaci za svoje vystúpenie boli odmenení potleskom a sladkou odmenou.

             

            Štefanková, Timčisková

        • Bobovačka 2017
          • Bobovačka 2017

          • Bobovačka

            Zima, sneh a dobrý svah vylákali našich mladších žiakov na skvelú bobovačku. Dňa 16. 01. 2017 sa žiaci 1. – 4. ročníkov  vybláznili na amfiteátri v Medzilaborciach. Všetky triedy mali   svoje stanovišťa, odkiaľ sa spúšťali na bobách a kĺzakoch dolu kopcom. Triedne učiteľky usmerňovali a hodnotili výkony žiakov.  Červené líčka a úsmev na ich tvárach svedčil o tom, že to bol pre nich skvelý a nezabudnuteľný zážitok.

             

                                                                                                                                   Štefanková Stanislava

        • Hviezdoslavov Kubín 2017
          • Hviezdoslavov Kubín 2017

          • Školské kolo prednesu poézie a prózy

            1.marca sa v priestoroch školskej knižnice uskutočnilo školské kolo Hviezdoslavovho Kubína.

            Súťažilo sa v troch kategóriách. 17 žiaci predviedli svoje výkony a porota zložená z prítomných učiteliek vybrala štyroch najlepších, ktorí postúpili do okresného kola. Sú to Natália Čahojová (2.b), Karin Čahojová (4.a), MaximSijka (6.b) a Bronislava Ištvánová (8.a). Prajeme im veľa úspechov v širšej konkurencii a veríme, že takéto súťaže slúžia hlavne na nácvik verejného vystupovania na rôznych kultúrnych podujatiach. Všetci zúčastnení  odišli spokojní sprevádzaní nielen potleskom, ale aj malou vecnou cenou zakúpenou z fondu ZRPŠ.

             

            Mgr. Renáta Ondrášiková

        • Lyžiarsky výcvik 2017
          • Lyžiarsky výcvik 2017

          • Lyžiarsky výcvik v Litmanovej

            Dva týždne pred jarnými prázdninami  v čase od 13.- 17. februára 2017sa žiaci  7. ročníkov našej školyzúčastnili lyžiarskeho výcviku v prekrásnom prostredí  Skicomp – Fakľovka v Litmanovej. Ubytovanie bolo zabezpečené v obci Jarabina cca 4 km od lyžiarskeho strediska v penzióne Poľana, kde sme sa aj stravovali. Žiaci zažili v peknom slnečnom a mrazivom počasí niekoľko nezabudnuteľných chvíľ, kde sa  naučili ovládať  techniku lyžovania a zdokonalili v tomto zimnom športe. O bezpečnosť  a zdravie žiakov sa starali kvalifikovaní  inštruktori lyžovania Mgr. Andrej Savka, Mgr. Peter Gajdoš , zdravotník Bruno Pelech a vedúci lyžiarskeho výcviku Mgr. Vladimír Dembický. Poďakovanie patrí  žiakom za vzornú disciplínu a pedagógom za trpezlivosť pri vyučbe lyžiarskych talentov.

             

             

            V Medzilaborciach : 20. februára 2017           Spracoval : Mgr. Dembický Vladimír

        • Karneval I. stupeň 2017
          • Karneval I. stupeň 2017

          •  

                 Fašiangové obdobie je charakteristické množstvom plesov a karnevalov. Aj v našej škole na 1. stupni  sa stal karneval tradíciou. V tomto roku sa konal  v piatok 24. februára v dopoludňajších hodinách v školskej telocvični, ktorá sa zmenila na plesovú sálu.  O sprievodné slovo sa postarali žiačky 4. ročníka Juliana Gajdošová a Karin Čahojová. Bez masiek by však nebol karneval karnevalom. Kreativita rodičov a žiakov bola nápaditá. Ako pominulé roky, ani tento rok nesklamali svojou šikovnosťou a vyrobili si nádherné a zaujímavé masky. Kvalitu, originalitu i samotný nápad hodnotila porota v zložení: Mgr. Daniela Komanická, Anna Harasimová a Mária Kučmová.
                Všetkým patrí poďakovanie, rodičom za ich námahu a porote za hodnotenie, ktoré bolo ťažké a náročné. Najkrajšie masky boli  ocenené peknými vecnými cenami, no ani ostatné masky nezostali bez odmeny – každá maska bola odmenená chutnými sladkosťami. Po vyhodnotení masiek pokračovala voľná zábava a diskotéka. Žiaci sa zabávali a tancovali. V priestoroch telocvične sa ozýval smiech a radosť.

                                                                                                     Mgr. Adriána Kačalová

        • Fašiangy II. stupeň 2017
          • Fašiangy II. stupeň 2017

          • Fašiangy v našej škole

            „Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide,

            kto nemá kožúška,zima mu bude.

            Ja nemám, ja nemám, len sa tak trasiem,

            dajte mi slaninky, nech sa popasiem.....

             

            Takmer všetci poznajú slová tejto známej piesne, ktorá sprevádza obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Fašiangy patria k zvykom spojeným s prelomom zimy a jari a sú najveselším obdobím roka. Fašiangy – symbol veselosti, zábavy, hodovania a pitia. Také boli v minulosti a také sa zachovávajú i dnes.

            Telocvičňa našej školy sa v piatok, 24. februára, zmenila na „plesajúcu sálu“. Konal sa v nej fašiangový ples žiakov 2. stupňa.Moderátorkou večera bola naša bývala žiačka Michaela Blanárová, ktorá sa tejto úlohy vynikajúco zhostila.V zábavnej súťažikaraokeani tak nešlo o hudobné cítenie, ako skôr odvahu vystúpiť pred publikom.Prinieslo to množstvo zábavy pre vystupujúcich, ale ešte viac pre obecenstvo. Ani tento rok nechýbala tombola  a pripravené ceny už netrpezlivo čakali na svojich majiteľov. Zúčastnení tiež zvolili kráľovnú a kráľa plesu. Tohto roku ocenenie získali Nikola Bochinová a Marek Smetana, obaja deviataci.

            Skvelá hudba a zábava pretrvávala až do konca, nie div, že prítomným sa nechcelo odísť.No všetko má svoj koniec a nám ostáva poďakovať všetkým zainteresovaným za organizáciu a vysloviť  želanie, že o rok sa stretneme znova.

                                                                                                                            Mgr. Stanislav Kundrat

        • Atletický viacboj 2017
          • Atletický viacboj 2017

          • 4.február – Svetový deň boja proti rakovine – Atletický viacboj

            Byť aktívny, vybrať sa cestou zdravého životného štýlu a do svojho programu zaradiť pravidelný pohyb sa stali kľúčovými myšlienkami tohtoročného Dňa boja proti rakovine. Žiacky parlament sa do tejto kampane zapojil zorganizovaním atletického viacboja. V piatok, 10.februára,  sa viac ako 40 žiakov našej školy v telocvični pustilo do plnenia štyroch ľahkoatletických disciplín – skok do výšky, skok do diaľky, člnkový a štafetový beh. Každú triedu 2. stupňa reprezentovali štyria žiaci, dve dievčatá a dvaja chlapci. Súťažiaci vyvíjali maximálnu snahu podať čo najlepší výkon a otestovať si svoje pohybové schopnosti, čím prejavili zdravú športovú rivalitu.

            Najzdatnejším skokanom medzi staršími žiakmi bol deviatak Marek Smetana, ktorý  zvíťazil v oboch skokových disciplínach. Člnkový beh najrýchlejšie absolvoval ôsmak Lukáš Murin. Medzi mladšími v diaľke dominoval piatak Šimon Hriseňko.  Najďalej skočil šiestak Milan Kotľar a šiestak Adam Hniďak zasa nenašiel premožiteľa v člnkovom behu. Medzi staršími dievčatami najvyššie vyskočila deviatačka Nikola Bochinová a siedmačka Viktória Halčinová  zvíťazila v skoku do diaľky. Viktória Halčinová sa ukázala ako veľmi zdatná atlétka a patrilo jej  prvenstvo i v člnkovom behu. Aj mladšie žiačky mali svoju skokanskú kráľovnú. Obe  tieto disciplíny najlepšie zvládla šiestačka Simona Laščáková. Najrýchlejšou v člnkovom behu bola  piatačka Sofia Firkaľová.  Vyvrcholením atletického viacboja bol štafetový beh štvorčlenných družstiev. V kategórii starších žiakov bolo najrýchlejšie v cieli družstvo IX. B triedy a družstvo VI. B dominovalo medzi mladšími žiakmi.

            Traja najlepší v každej súťažnej disciplíne boli odmenení diplomami. Je potrebné vyzdvihnúť snahu mladých športovcov, ktorí ubrali zo svojho pohodlia, preverili si svoju telesnú zdatnosť a urobili užitočný krok pre svoje zdravie. Sprievodným javom podujatia bola pomerne početná hlučná žiacka kulisa, ktorá vytvorila pekný športový rámec podujatia.      

             

            Mgr. Vladimír Cepko

    • Navigácia

    • Kontakty

      • Základná škola
      • 057 7321878
      • Duchnovičova ul. 480/29 068 01 Medzilaborce Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje