• Papier 2017
          • Papier 2017

          • 24.01.2017 Výroba recyklovaného papiera

             Spotreba energie a znečistenie prostredia sa znižuje používaním recyklovaného papiera, hlavne chráni stromy.

            Žiaci prvého stupňa si vyskúšali výrobu recyklovaného papiera. Na drobné časti roztrhali starý použitý papier. Papierovú hmotu zaliali vriacou vodou a v mixéri rozomleli. Do pripravenej nádoby naliali vodu a ponorili sito s pripravenou hmotou starého papiera. Z papiera vytlačili valčekom prebytočnú vodu. Na suchú podložku preniesli výrobok, ktorý nechali do druhého dňa vyschnúť. Nový papier žiakom urobil radosť, mal svoj nový tvar. Žiaci si vyskúšali výrobu recyklovaného papiera. Dozvedeli sa, že určite zachránime približne sedemnásť stromov tým, že recyklujeme jednu tonu papiera.

             

                                                                                                                                                        Mgr. Vagaská Andrea

        • Všetkovedko 2017
          • Všetkovedko 2017

          • Dňa 1. decembra 2016 sa aj na našej škole súťažilo v celoslovenskej vedomostnej súťaži VŠETKOVEDKO, do ktorej  sa zapojilo 17  žiakov  2.- 5. ročníkov. V hravej a súťažnej atmosfére si žiaci mohli vyskúšať , či sa dokážu v správnej chvíli sústrediť, zvládnuť záťaž  a podať čo najlepší výkon.

            Výsledky si súťažiaci mohli individuálne overiť na internetovej stránke Talentídy. Všetci zanietene bojovali o tituly Všetkovedko a Všetkovedkov učeň. Najlepšie bodové ohodnotenie a titul Všetkovedko školy získala žiačka II.A triedy  Natália Zalecká. Ostatní zúčastnení dostali okrem diplomov aj sladkú odmenu, ktorú im odovzdala pani učiteľka Ivana Jakubíková na slávnostnom vyhodnotení súťaže, ktoré prebehlo v deň odovzdávania polročných výpisov známok.

            Následovné fotografie sú z priebehu súťaže a odovzdávania  diplomov a cien.

                                 Mgr. I. Jakubíková

        • Vtáčia búdka 2016
          • Vtáčia búdka 2016

          • Environmentálna aktivita – Prikrmovanie vtáctva

            Celú jar a celé leto nám spríjemňovalo pobyt v prírode svojim štebotaním naše vtáctvo. Kam sa však to štebotanie podelo v zime? Vtáctvu môžeme pomôcť prežiť náročné zimné obdobie, kedy sa v prírode nachádza menej dostupnej potravy.

                 Preto sme so žiakmi našej školyv rámci environmentálnej výchovy, spolu s triednymi učiteľmi pripravili kŕmidla, ktoré sme spoločne so žiakmi Pirník  J., Sijka M., Halajčik  M., Komanová B., Kundrát A., Smetana M., Čalfová N.  rozvešali po stromoch na školskom dvore 16.1.2017, počas mrazivých dní kedy je zem pod ľadom a snehom. Žiaci boli poučení pracovníčkou CHKO Medzilaborce Mackovovu Annou, že dôležité je aby bolo kŕmidlo umiestnené na mieste s dostatočne veľkým voľným priestorom naokolo, ako aj to, že nikdy nekŕmime solenými, praženými a údenými potravinami, ako aj si skúsili aktivitu, aké to je byť sýkorkou. Najvhodnejšie sú naturálne zrná, oriešky a plody, prípadne loj a tuk, ktoré sme si spolu pozreli a naplnili sme nimi kŕmidla.

                 Táto aktivita bola zaujímavá pre žiakov aj tým, že v Medzilaborciach máme veľa snehu, tak sme si museli k stromom pripraviť cestičky, kde žiaci mali veľmi milé zážitky, ako pád v snehu, či guľovačka.

            Cieľom koordinátora ENV bolo, aby si čo najviac žiakov vzalo príklad a aby sa o naše vtáctvo postaralo aj vo svojich domovoch.

             

            Koordinátorka ENV pre II. stupeň Ing. Kotuľáková Michaela

        • Vianočná besiedka 2016
          • Vianočná besiedka 2016

          • Vianočná besiedka

            Vianoce  sú kresťanské sviatky narodenia Ježiša Krista, v širokej verejnosti slávené ako sviatky pokoja a mieru. Aj v tomto školskom roku sme sa pripravovali na oslavu tejtonajkrajšejudalosti  roka. Triedy sme vyzdobovali vianočnými ozdobami,uskutočnila sa už tradičná súťaž o najkrajšiu ikebanu. Celá škola dýchala  vianočnou atmosférou.Žiaci začali nacvičovať vianočnú besiedku pod vedením učiteľky A. Meľuchovej, sestričiek Amálky a Damiány,  pánov učiteľov S. Kundrata a P. Gajdoša.Len pár dní pred vystúpením v našej škole bola veľmi vysoká chorobnosť. Vianočné prázdniny nám preto začali o niečo skôr. Z tohto dôvodu sa naše vystúpenie uskutočnilo 13.januára 2017, symbolicky na rusínskeho Silvestra. Aj keď bolo po sviatkoch, naši žiaci nás odmenili potleskom nielen na konci programu, ale aj v priebehu vystúpenia. Dokázali sme si takto pričariť tú jedinečnú atmosféru Vianoc, ktoré sú už síce za nami, ale ich sila je trvalá. 

        • Vianočná ikebana 2016
          • Vianočná ikebana 2016

          • Vianočná ikebana

            K vianočným sviatkom neodmysliteľne patrí vôňa ihličia, škorice, vanilky. Zo všetkých kútov sa ozývajú melódie našich krásnych kolied.  Domovy voňajú Vianocami.

            Aj naši žiaci sa pripravujú na tento sviatok. Každý rok sa v našej škole počas tretieho adventného týždňa súťaží o najkrajšiu vianočnú ikebanu. Aj v tomto roku súperili dvaja reprezentanti z každej triedy 2. stupňa.Všetci mali príležitosť vniesť svoju fantáziu a tvorivosť do výroby tohto symbolu Vianoc.Podmienkou bolo, aby pri výrobe pracovali výlučne s prírodnými materiálmi.Vybrať tri najkrajšie ikebany bolo náročné, pretože všetky boli veľmi pekné.Po dlhšom rozhodovaní učitelia (Mgr. A. Meľuchová, RNDr. L. Masiová, Mgr. V. Cepko, Mgr. S. Kundrat a Mgr. P Gajdoš) vybrali tri najkrajšie práce nasledovne:

            1.miesto -VIII.A –N. Pajkošová, T. Lopatová,

            2.miesto – IX.A - G.Želizňáková, A. Galanová,

            3.miesto –VIII.B – A. Kundrat, S. Daňo.

                        Všetci žiaci boli odmenení peknou vecnou cenou a ich výtvory zdobili priestory našej školy až do odchodu na vianočné prázdniny.

        • !!! Chrípkové prázdniny !!!
          • !!! Chrípkové prázdniny !!!

          • Z dôvodu zvýšenej chorobnosti je na našej škole od 21. decembra do 22. decembra 2016 prerušené vyučovanie. Dňom 23. decembra 2016 sa začínajú vianočné prázdniny. Opätovný nástup do školy bude v pondelok 9. januára 2017

        • Maľované Vianoce 2016
          • Maľované Vianoce 2016

          • Dňa 6.12.2016 sa uskutočnila výtvarná súťaž Maľované Vianoce, ktorej sa zúčastnilo 38 žiakov I. stupňa. Žiaci  ľubovoľnou technikou  samostatne urobili návrh na pohľadnicu a následne ju ozdobili ľubovoľnou technikou.  Zo zhotovených prác je urobená nástenka v areáli školy. 

        • Mikuláš 2016
          • Mikuláš 2016

          • Vitaj Mikuláš!

             

                 V pondelok 5. decembra zavítala mikulášska nálada aj na našu školu. Žiaci ešte pred prvým zvonením zaplnili tabule klasickými i originálnymi mikulášskymi rýmovačkami o neskúšaní a neučení sa, ktorými sa snažili obmäkčiť učiteľov. Pre prvý stupeň si Mikuláš s anjelmi vyhradil triedne návštevy a postupne tak navštívil 0. – 4. ročník. Nechýbali básne, piesne a tance, za čo im Mikuláš nadelil hŕbu sladkostí a nadmieru spokojné tak boli obe strany. Deň sv. Mikuláša vniesol medzi školské lavice prvý silnejší vánok sviatočnej adventnej nálady, ktorá na našej škole panuje od začiatku adventu a vyvrcholí vianočnými sviatkami. Medzitým však bude tento sviatočný adventný čas popretkávaný ešte množstvom akcií, ktoré sa budú snažiť čaro tohto obdobia stále viac umocňovať.

                                                                                                                                    Mgr. Adriána Kačalová

        • Šperk z odpadu 2016
          • Šperk z odpadu 2016

          • 11.11.2016 Šperk z odpadového materiálu

            / environmentálna výchova prvý stupeň/

             Dňa 11.11.2016  žiaci navrhovali ozdoby z odpadového materiálu.  Z prvého stupňa sa zúčastnili títo žiaci: I.A- Miška Siriková, Miška Gubová, I.B- Sofia Ester Capcarová, Klaudia Džurňáková, II.A- Adam Guba, Jakub Pristáš, II.B -Marianka Besterciová, Hanka Adamišinová, III.A- Katka Siriková, Tamarka Dančišinová, III.B- Paťa Rošičová, Emka Kundrátová, IV.A-  Jozef Balberčák, IV.B- Sára Gubová, Ferencová Dušana

            Žiaci pracovali usilovne. Mali veľkú radosť z nového  výrobku. Opätovne využili vytriedený papierový odpad. Dozvedeli sa, že ak odpad nevytriedime a vyhodíme ho do smetného koša, už z neho nikdy nič nevznikne. Odpadový  papier, ktorý používame v škole na výtvarnej výchove si môžeme ukladať a znova ho použiť. Papier, sklo, plasty, textil, kartóny a oceľové plechovky aj iné kovy sa môžu recyklovať alebo sa z nich môžu vyrobiť nové výrobky.

                                                                                                                                           Mgr.Vagaská Andrea

        • Halloweenska prespávačka 2016
          • Halloweenska prespávačka 2016

          • Halloweenska prespávačka 2016

            Dňa 11. novembra 2016 sa na našej škole uskutočnila strašidelná noc pod názvom Halloweenska prespávačka. Zobral si to na starosť žiacky parlament, ktorý je známy svojimi výstrelkami a podobnými akciami. Zúčastnili sa jej žiaci 5. až 9. ročníkov. Ako dozor prišli na pomoc páni učitelia a pani učiteľky druhého stupňa. Noc plná zaujímavých zážitkov pod rúškom strachu začala halloweenskym turnajom vo floorballe, kde víťazstvo získala VIII.B trieda. Po turnaji to už začalo byť ozajstné halloweenske, prezliekanie sa za strašidlá a zombíkov, vyrezávanie tekvíc a samozrejme hľadanie pokladu. Žiaci sa bavili náramne dobre,pretože poniektorí vydržali byť hore celú noc. Vlastne o tom  aj prespávačka je. Ráno všetci unavení po výdatných raňajkách odišli do svojich postieľok a zahájili očakávaný voľný víkend. Všetci sa už teraz tešia na podobnú nasledujúcu akciu na našej škole.

        • Zbierka pre chudobných 2016
          • Zbierka pre chudobných 2016

          • Zbierka pre chudobných

            Nie každý z nás si môže dovoliť drahé auto alebo postaviť krásny veľký dom. Nie každý z nás si môže dovoliť meniť šatník najnovšími skvostami v móde alebo užívať si život skvelými dovolenkami v zahraničí. Naopak nájde sa veľa ľudí, ktorí dokonca nemajú dať čo do úst, majú problém zaodieť svoje deti či zložiť sa niekam na noc, aby prežili nasledujúci deň. Je to smutné ale aj v dnešnej dobe je na svete obrovské množstvo ľudí s podobnými problémami. A tak si na našej škole dovolil žiacky parlament zorganizovať zbierku práve pre takýchto ľudí. Zbierka trvala od konca septembra do 20. októbra a prispieť mohol každý. Milým prekvapením bolo, keď sa v onen deň potešili zamestnanci ÚPSVaR v Medzilaborciach. Samozrejme žiakov žiackeho parlamentu tešil fakt,že svojou aktivitou mohli prispieť k dobrej veci a  pomôcť ľuďom v núdzi.

        • Pasovačka 2016
          • Pasovačka 2016

          • PASOVAČKA PRVÁKOV 2016/17

            Netradičné a veselé školské popoludnie  zažilo 39  žiakov  prvých ročníkov našej školy  9. novembra, kedy sa na našej škole uskutočnila tohtoročná slávnostná Pasovačka prvákov.

            Všetkých prítomných a hlavne našich odvážnych prváčikov privítali členovia školského parlamentu, ktorí následne odovzdali slovo  riaditeľovi školy -  RNDr. Ivanovi Štefankovi. Po jeho povzbudivých slovách k prvákom a ich rodičom nasledoval veselý  kultúrny program, ktorý si prváci pripravili za pomoci svojich triednych učiteliek. Po nich so svojim programom vystúpili starší žiaci. Nasledovali zábavné súťaže, v ktorých prváci museli ukázať svoju šikovnosť i vedomosti. Neopísateľný bol pohľad na ich očká, kde sa prelínala radosť, šťastie, strach i obava z prežívaného.

            Potom už nasledoval spoločný prvácky sľub a samotné pasovanie pánom riaditeľom, spojené s odovzdaním imatrikulačného listu a malého darčeka. Celá slávnosť vyvrcholila diskotékou a tanečnými hrami s členmi  žiackeho parlamentu.
            Prváci zvládli svoj pasovací deň na veľkú jednotku. Ich usmievavé tváričky žiarili šťastím a z milej akcie odchádzali s peknými zážitkami.

            Veľa šťastia, úsmevov a úspechov v našej škole, milí prváci!

        • Vlasy - koruna krásy 2016
          • Vlasy - koruna krásy 2016

          • Vlasy -  koruna krásy

            Účesje určitý spôsob úpravy vlasov  do istého tvaru. Účesy sú jedným z najvýznamnejších prvkov, ktorým sa človek prezentuje vo svojom okolí. Sú ovplyvnené módou, kultúrnym prostredím, spoločnosťou.V rámci projektu Výchova k manželstvu a rodičovstvu sme v našej škole zorganizovali súťaž vo vytvorení najkrajšieho spoločenského účesu a v líčení  tváre. Trojčlenné družstvá z 3.až 9.ročníkov svojou šikovnosťou, kreativitou a nápaditosťou preukázali, že dokážu vyčarovať z každej modelky prekrásnu dámu s úžasným spoločenským účesom a dokonalou vizážou tváre.Pre porotu bolo náročné vybrať ten najkrajší a najpôvabnejší model. Dievčatá využili rôzne metódy česania a úpravy vlasov, experimentovali, aby zaujali porotu, ale aj obecenstvo. Účesy  skrášľovali trblietky, spony, mašle, čelenky,farebné laky. Na líčenie tváre používali najnovšie kozmetické líčidlá a prípravky. Upravené modelky predstúpili pred porotu, ktorá zhodnotila každý jeden účes a vizáž tváre.Po náročnom rozhodovaní  porota súťaž vyhodnotila a víťazky odmenila vecnými cenami. Žiačky 5.a triedy Petra Želizňáková  a Michaela Jurášková zvíťazili v kategórii mladších žiačok  a v kategórii starších žiačok sa víťazkami stali žiačky 8.a triedy Tamara Gališinová a Martina Kiššová. Bolo to popoludnie plné zábavy, umenia, hudby a krásy. Naše žiačky – malé a veľké kaderníčky, dokázali, že majú šikovné ručičky, veľa nápadov a kreativity.

            PaedDr. Natália Gramatová

        • Týždeň vedy a techniky 2016
          • Týždeň vedy a techniky 2016

          • V dňoch 7.-13. novembra 2016 sa aj v našej škole konal Týždeň vedy a techniky, ktorý sa každoročne koná na celom Slovensku. Jeho cieľom bolo vzbudiť záujem mladých ľudí o štúdium prírodovedných predmetov. Vo vestibule administratívnej budovy bola 8.novembra pripravená výstavka žiackych projektov z fyziky, chémie a biológie. Žiaci si počas celého týždňa mohli pozrieť veľmi pekné práce svojich spolužiakov, no možno aj svoje. Okrem fyzikálnych veličín ako je hmotnosť, sila, čas, teplota, elektrický prúd, atď, pozornosť žiakov upútali projekty znázorňujúce ľudské oko, ucho, činnosť sopky a vznik dúhy. V stredu 10. novembra v poobedňajších hodinách pani učiteľky Mgr. Tatiana Varcholová a RNDr. Lucia Masiová v učebni fyziky a biológie pripravili hodinu zaujímavých pokusov pre žiakov 5. a 6. ročníka. Žiaci pozorovali niektoré nimi ešte nevysvetliteľné pokusy z elektrostatiky, magnetizmu a skúmali vlastnosti kvapalín a plynov. V učebni biológie pozorovali pod mikroskopom preparáty ktoré si sami vyrobili ako pleseň hlavičkatú, črievičku, mach a trvalé preparáty napr. krídlo motýľa, zberaciu nohu včely, hladké svaly a pod. Samozrejme, že vyučujúce poskytli žiakom dostatočný priestor aby si  mohli tieto pokusy aj sami vyskúšať, ba niektoré ich aj pobavili.

             

        • Návšteva ZSS
          • Návšteva ZSS

          • Návšteva ZSS

            Pri príležitosti októbra ako mesiaca úcty k starším, tak ako po minulé roky, aj tohto roku sme pod vedením  učiteliek Štefankovej, Timčiskovej a Kačalovej  pripravili kultúrny program pre seniorov ZSS Dotyk na Ulici Ševčenkovej v Medzilaborciach.

             Žiaci našej školy   túto vzácnu chvíľu  starým ľuďom  skrášlili  tým, že ich obdarili  svojim úsmevom, básničkami,  pesničkami  a tancom. Popriali  im, aby sa dobre cítili a aby im na slávnostnú chvíľu zostali len pekné spomienky. Vystúpenie našich  žiakov 2. a 5. ročníkov  bolo obohatené aj vystúpením ľudovej rozprávačky p. Anny Vladykovej. Účinkujúci si vyslúžili okrem potlesku a sladkej odmeny aj šťastné pohľady seniorov. Tešíme sa aj na ďalšiu vzájomnú spoluprácu.

             

                                                                                                                                       Mgr. Zlatica Timčisková

        • Škola v prírode
          • Škola v prírode

          • ŠKOLA V PRÍRODE

            /17.10.-21.10.2016/

            Počas pobytu v zotavovacom zariadenív hoteliPlejsy - Krompachy sme využívali multifunkčné ihrisko, vstup do bazéna s protiprúdom,  terasu s krbom, kde sme opekali, komfortné dvojposteľové izby, stravovanie v priestrannej reštaurácii.V Spišskej Novej Vsi nás zaujala ZOO, kde podľa orientačnej mapy boli rôzne pavilóny, zvieratá, ZOO shop a cukráreň. Krompachy sme prešli pešo, v centre našej pozornosti stála drevená socha sv. Barbory.  Jej úlohou  po stáročia bola ochrana baníkov.Turisticky sme prešli okoliejedného z najväčších hradných komplexov v strednej Európe, nedobytný, majestátny pamätník udalostí mnohých storočí. Vznikol na brale, ktoré svojou výhodnou polohou bolo priamo predurčené na osídlenie - národná kultúrna pamiatka - Spišský hrad.So žiakmi, tretiakmi a štvrtákmi, sme si pozreli unikátny príklad stredovekého kráľovského hradu. Vznikol na konci 12. a začiatku 13.storočia.V roku 1780 podľahol ničivému požiaru. Bol zapísaný do Svetového zoznamu prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO.Do hradu sme sa dostali vstupnou bránou, kde sme dostali sprievodcu.Videli sme hradnú kuchyňu, kaplnku sv. Alžbety,expozíciu- Ako vyhnať neduhy z tela, mučiareň...Pre svojich blízkych  a známych  žiaci vyberali  ten najlepší suvenír. Hrad odolal vojskám, dobyvateľom, no neodolal ohňu a času. Stojí však naďalej ako nemý svedok, v ktorom dokážu zasvätení čítať- čítať dejiny a osudy kamenných múrov a ich majiteľov. Každodenný styk žiakov s prírodou a novými javmi  v spišskom regióne, to bola tá skutočná škola v prírode.

            Mgr.Vagaská Andrea

        • Jeseň v škole 2016
          • Jeseň v škole 2016

          • Jeseň v škole

                 Jesenné dni prinášajú pestrosť farieb a vôňu jesene  aj v našej škole.  Prostredníctvom  našich učiteliek Ing. Kotuĺákovej a Mgr. Varcholovej spolu so žiakmi pripravili v októbri výstavu v priestoroch školy.

                 Chodba sa postupne zaplnila krásnymi ukážkami plodov zeleniny a ovocia. Tekvice rôznych odrôd a farieb, korene mrkvy a petržlenu, krásne vyfarbené jablká, hrušky, voňavé hrozno rôznych odrôd, ale aj minipapričky, rajčiaky rôznych tvarov a farieb, pútali pohľady návštevníkov. Plody ovocia a zeleniny, ktoré priniesli žiaci aj učitelia, aby sa pochválili vlastnou úrodou učiteľky spolu so žiakmi IX.A triedy vkusne naaranžovali, doplnili záhradnými kvetmi, vetvičkami šípiek, listami a inými zaujímavými prírodninami. K výstavke prispeli aj žiaci I. stupňa krásnymi jesennými košíkmi.
             

                 Krásne výstavné exponáty si pozreli všetky deti aj pracovníci školy. Potešil nás aj záujem zo strany rodičov, ktorí sa prišli pozrieť na výtvory svojich detí.

             

            Ing. Kotuľáková Michaela

        • Jesenný košík 2016
          • Jesenný košík 2016

          • JESENNÝ KOŠÍK- október 2016

             V októbri sa konala  výstavka ovocia a zeleniny. Žiaci prvého stupňa mali naaranžovať ovocno-zeleninový jesenný košík. Boli veľmi kreatívni.Každá trieda mala svoj spôsob výroby. V triedach sa aranžovalo, dekorovalo, lepilo. Každý tvorca mal svoj vlastný nápad. Najviac zaujaljesenný košík I.A triedy, bol dozdobený ježkom z kávových zrniek,orechmi,tekvicami, žaluďmi, kalerábom či mrkvou. Kvalitne vypracovaný kávový  ježko  bol hltaný pohľadmi  žiakov.Pred samotnou výrobou  jesenných košíkov  žiaci viedli rozhovor o rôznych druhoch ovocia a zeleniny, o dôležitosti ovocia a zeleniny pre život človeka, o príprave zdravých jedál.Aranžovanie jesenných plodov v košíkochlen potvrdilo blízky vzťah našich žiakov k prírode.

            Mgr. Vagaská Andrea

             

    • Navigácia

    • Kontakty

      • Základná škola
      • 057 7321878
      • Duchnovičova ul. 480/29 068 01 Medzilaborce Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje