• Integrácia 2016
          • Integrácia 2016

          • Koncert INTEGRÁCIA 2016

             

            Každoročne sa na koncert Integrácia hlási 150 tisíc detí. Minulý rok sa konal v Bratislave, kde  sa stretlo 11 tisíc účastníkov. V tomto roku museli organizátori pre kapacitu popradskej Arény počty pozvaných záujemcov zredukovať. Štyritisíc detí z celého Slovenska sa tak vo štvrtok 20. októbra zišlo pod Tatrami na charitatívnom koncerte. Jeho cieľom je spájať svet detí a umelcov, čo symbolizovala aj kilometrová živá reťaz vytvorená žiakmi popradských škôl.

             Medzi šťastlivcov vybraných do projektu sa zaradila aj naša škola, ktorej sa už po druhýkrát podarilo zúčastniť tejto akcie. V skorých ranných hodinách 80 žiakov spolu s učiteľmi p. Gramatovou, p. Kotuľákovou, p. Cepkom, p. Savkom, p. Cilipom,  p. Kundratom, p. Dembickým a p. Gajdošom odcestovali do Popradu.

            Podujatie, ktoré sa počas predchádzajúcich siedmich ročníkov konalo vždy v inom meste, sa natrvalo presťahovalo do Popradu. Projekt INTEGRÁCIA je predovšetkým o spájaní detí, pomoci, ale aj o dávaní hodnôt. Počas koncertu tak na jednom pódiu vystúpili spolu s umelcami aj samotné deti. Je to o tom, aby deti pochopili svojich rovesníkov s postihnutím, a na druhej strane, aby deti s inakosťou neboli niekde zatrpknuté v kúte, ale aby sa integrovali a nehanbili sa za to, že sú takí, akí sú. Na koncerte vystúpili napríklad reper Ego, speváčka Celeste Buckingham, skupiny Desmod, Gypsi Čáve, ale aj úspešní  športovci, olympijskí víťazi, bratranci Škantárovci, Peter Bondra a Michal Martikán, ale aj paraolympionici.

            Náš tím bezpečne dorazil vo večerných hodinách do prístavu zvaného domov. Stretnutia s milými ľuďmi priniesli ovocie v podobe nezabudnuteľných zážitkov, ktoré si deti priniesli a množstvo fotografií potvrdzujúce tieto  nezabudnuteľné okamihy. A nám neostáva nič iné, len sa poďakovať  organizátorom za realizáciu a poskytnutie možnosti zúčastniť sa spomínanej akcie a veriť, že o rok sa stretneme znova.

            Mgr. Stanislav Kundrat

        • Medzinárodný deň školských knižníc 2016
          • Medzinárodný deň školských knižníc 2016

          • Čítame spolu

            Svet kníh je taký nádherný...  Aj my sme sa radi nechali vlákať do jeho sveta fantázie prostredníctvom tejto aktivity, ktorá bola vyhlásená ministerstvom školstva pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc.  V tomto školskom roku tento deň pripadol  práve na 24. októbra.Jeho cieľom je podpora vzťahu detí a žiakov k čítaniu, zatraktívnenie čítania kníh, posilnenie pocitu spolupatričnosti a súdržnosti. Zapojiť sa mal čo najväčší počet žiakov a pedagogických zamestnancov vrátane ministra školstva a významných slovenských športovcov.

            Preto sa aj žiaci a učitelia našej školy pridali k spoločnému čítaniu. O 9.00 hodine sa každá trieda ponorila do deja rozprávok a príbehov, ktoré majú v živote detí výnimočné a nezastupiteľné miesto. Umožňujú žiakom vstup do nových svetov, vyvolávajú v nich pocit pohody, posilňujú dôveru a istotu. Sklony k dobrodružstvu, záhady, hádanky, možnosť aktívnej spolupráce a zapojenie sa do deja - to sú triumfy, ktoré nám pomôžu získať dievčatá a chlapcov pre čítanie a pravidelné návštevy školskej knižnice.

            Za veľké pozitívum považujeme fakt, že sa nám podarilo zapojiť všetkých žiakov a učiteľov a hlavne na druhom stupni čítať so žiakmi nielen úryvky z umeleckej literatúry, ale prepojiť aj hodiny matematiky, informatiky či biológie s faktami o úspechoch v daných odboroch.

            Mgr. Adriána Kačalová, Mgr. Renáta Ondrášiková

        • Beseda so spisovateľkou
          • Beseda so spisovateľkou

          •               V mesiaci október sme v našej škole privítali vzácnu návštevu, našu bývalú žiačku, Medzilaborčanku, teraz úspešnú spisovateľku, Andreu Rimovú.

                          Toto milé stretnutie sa uskutočnilo v priestoroch školskej knižnice, v prostredí typickom pre prácu s knihou. Zúčastnili sa ho žiaci, učitelia i hostia, ktorí sa chceli osobne stretnúť s autorku dnes už ôsmich kníh. Andrea predstavila jednotlivé knihy, porozprávala, ako sa rodia, ako sa dostanú do života, prezentovala vskutku originálne krsty premietaním videí, a tak nám priblížila, ako svojim knihám vdychuje život. Pospomínala na školské časy v priestoroch našej základnej školy, porozprávala úsmevné príhody zo svojich detských čias. Motivovala žiakov k láske ku knihám, k čitateľskej gramotnosti, k štúdiu cudzích jazykov a k dodržiavaniu ľudských hodnôt. Jej rozprávanie iskrilo nápadmi, originalitou a vtipom,  čím opäť potvrdila, že má dar slova, talent, s ktorým sa človek musí narodiť.  Nechýbala ani autogramiáda, kytička kvetov, veľký potlesk či od dojatia slzička v oku.

                         Spoločne strávené popoludnie bolo veľmi príjemné, zanechalo v nás pozitívne pocity, hrdosť na našu bývalú žiačku a poznanie, že celoživotná práca s deťmi nie je zbytočná, ale naopak, krásna a naplnená úspechmi našich žiakov. Andrei prajeme  veľa úspechov, kopec zvedavých čitateľov a mnoho tvorivých nápadov, aby mohla aj naďalej pokračovať v práci, ktorú tak miluje a tým obohacuje súčasný knižný trh.

                         Mgr. Renáta Ondrášiková

        • Návšteva DJZ Prešov
          • Návšteva DJZ Prešov

          • Ôsmaci a deviataci v divadle

            Jana z Arku je pôvodný slovenský muzikál, ktorý sme 15. júna  mali možnosť vidieť na vlastné oči. V Divadle Jonáša Záborského v Prešove sme sa cítili výborne. Toto audiovizuálne umenie nás fascinovalo. Pred samotným vystúpením sme si veľmi nevedeli predstaviť, ako sa dá skombinovať tanec, spev, hudba a dialógy tak, aby sa divák dokázal sústrediť na príbeh a vnímať dej. Teraz to už vieme. Zistili sme, čo je ozajstné umenie. Asi najviac sme si to uvedomili pri jednej scéne, počas ktorej nám dokonca naskočila husia koža. Bola to scéna, kde na jednej strane stálo dobro a na tej druhej zlo. Tento konflikt bol sprevádzaný množstvom zvukových a svetelných efektov tak, aby to neodviedlo divákovu pozornosť od toho, čo bolo podstatné.  Jednoducho geniálne. Práve v tomto štádiu nám bolo jasné, koľko námahy, práce a hlavne času to stálo každého herca a všetkých, ktorí sa podieľali na realizácii muzikálu. Hlavná hrdinka Silvia Donová, alias Jana z Arku, predviedla dych vyrážajúci výkon. Veľmi nás na nej a v podstate aj na všetkých ostatných hercoch zaujalo tempo reči. Hoci bolo veľmi rýchle, podarilo sa im ho zvládnuť bez akejkoľvek chyby. Každopádne z nášho pohľadu to bol nezabudnuteľný zážitok a v tomto prípade sú slová ,,lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť“ úplne presné.

             

             

            Tiffany Pristašová, IX.B

        • Prvá pomoc
          • Prvá pomoc

          • Poskytnutie prvej pomoci je  prirodzenou a morálnou povinnosťou každého človeka, a preto  v piatok 10. júna sa veľká telocvičňa v našej škole zmenila na malú pohotovosť. Dvaja páni z Múzea na kolesách prišli medzi nás, aby nám prostredníctvom zážitkového učenia poskytli ukážky prvej pomoci. Žiaci sa hravou a zábavnou formou dozvedeli, ako telefonovať na linku prvej pomoci a privolať záchranku, ako poskytnúť prvú pomoc pri zlomeninách a popáleninách, ako poskytnúť umelé dýchanie, ale taktiež ako postupovať, ak máme cudzie teleso v oku. Žiakom, ale aj učiteľom sa takého vyučovanie veľmi páčilo.

                                                                                                                  Mgr. Adriána Kačalová

        • Výlet - Humenné
          • Výlet - Humenné

          •      Dňa 8. júna 2016 sa naši najmenší – prváci z I. A a I. B triedy s triednymi učiteľkami a vychovávateľkou ŠKD zúčastnili výletu do detského zábavného parku Eiffelka v Humennom, ktoré patrí medzi najväčšie indoorové ihriská na Slovensku. Deti objavili nový druh zábavy v podobe labyrintov s množstvom tunelov, toboganov, mini lanovkou, šmýkačkami, lanovými mostami a ďalšími zaujímavými atrakciami. Po aktívnej činnosti nasledoval oddych v podobe sladkej zmrzliny v neďalekej cukrárni a nakúpenie darčekov pre seba a svojich najbližších  v obchodnom centre.

                                                                                              Mgr. Adriána Kačalová

        • MDD 2016
          • MDD 2016

          • 1.jún je už každoročne venovaný našim deťom.  Aj tento rok Mestský úrad v Medzilaborciach sa postaral o to, aby tento výnimočný deň bol pre všetkých žiakov prvého stupňa na ZŠ Duchnovičovej v Medzilaborciach jedným veľkým zážitkom.  Na amfiteátri v našom meste boli pre žiakov pripravené rôzne zábavné hry a úlohy, ukážky zásahov policajtov a požiarnikov. Zlatým klincom programu bolo vystúpenie Lukáša Adamca, ktorý svojím koncertom potešil všetkých žiakov prvého  aj druhého stupňa.

                                                                                                           PaedDr. Stanislava Štefanková

        • Dopravné ihrisko 2016
          • Dopravné ihrisko 2016

          • Škola nie je len o učení, škola je aj o spoločných aktivitách. A preto sa v dňoch 20. mája 2016 – 6. júna 2016  žiaci prvého stupňa zúčastnili vyučovania  na dopravnom ihrisku. Teoreticky, ale aj prakticky si precvičili svoje vedomosti a znalosti  o dopravných značkách a pravidlách cestnej premávky. Vyučovanie, ktoré sa žiakom veľmi páčilo, bolo zamerané na motivovanie a zvyšovanie záujmu žiakov o dopravnú výchovu, overovanie vedomostí a schopností detí – cyklistov a chodcov. Cieľom vyučovania bolo znižovať dopravnú nehodovosť a  zvyšovať bezpečné správanie sa detí v cestnej premávke.

                                                                                   Mgr. Adriána Kačalová

        • Výlet - Kalinov
          • Výlet - Kalinov

          •  

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

            Dňa 9.06.2016 si  druháci nasmerovali  svoj školský výlet do  Kalinova - prvej oslobodenej obce ČSR / 21.september 1944/.  Pozreli si nádhernú prírodu, pamätihodnosti obce Kalinov. Začali pri pamätníku, ktorý postavili v roku 1964 pri príležitosti 20. výročia oslobodenia obce, na znak vďaky svojej osloboditeľke- Červenej armáde. Kalinovčania vybudovali v parku pamätník s pekne upraveným okolím. Pamätník osloboditeľom znázorňuje sovietskeho vojaka – osloboditeľa, ktorý drží v rukách nad hlavou dieťa, symbol nového života na oslobodenom území. Žiaci sa dotýkali súsošia z bieleho rumunského mramoru, ktorého autorom je akademický sochár Fraňo  Gibala, rodák spod Dukly, z obce Krajná Poľana. Na piedestály je dvojjazyčný text:“ Večná sláva hrdinom padlým v boji proti fašizmu.“

            Pozreli si legendárny tank 2.svetovej vojny, na podstavci je umiestnená tabuľa a na nej je dvojjazyčný text: „Tankistom 3.gardového streleckého zboru“,  chlapcov najviac zaujímal sovietsky protilietadlový kanón , sovietska kanónová húfnica a vojnový cintorín. Cestou na vojenský cintorín sme prechádzali pri chráme Zosnutia Presvätej Bohorodičky, kde pozerali do malého okienka z ktorého nemeckí vojaci strieľali z guľometu na sovietskych vojakov. Počasie bolo pekné, obyvatelia  obce kosili park. Čo by to bol za výlet bez zmrzliny? Tak pred odchodom na autobus sa žiaci zastavili v obchode a kúpili si pohľadnicu na pamiatku z výletu a nanuky do ruky. Kalinovčania majú nové multifunkčné ihrisko, ktoré sme míňali cestou do školy.

            Mgr.Vagaská Andrea

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          •  

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

            Deň Zeme

            Dňa 21.4.2016 sa žiaci II. st. v dvoch skupinách 8.r. a 6.azúčastnili prednášky s názvom Kásy Krasu v priestoroch CHKO ML. Ako prví sa prednášky zúčastnili žiaci 8.r., kde im pracovníčka Chko ML premietla film o Slovenskom Krase a jeho nádhere.  V ďalšej časti si žiaci mohli prezrieť výstavu Krásy Krasu a postupne porozmýšľať nad otázkami, ktoré pre nich boli pripravené, počas tejto výstavy. Tiež bolo zaujímavé sledovať, ako žiaci so záujmom spoznávajú rôzne preparovane-vypchatézvieratá,  ktoré sú v priestoroch CHKO.

             

            Ing. Kotuľáková

        • Nocovačka
          • Nocovačka

          • Let´s dance – nocovačka

            29.4. sav našej škole uskutočnil prvý ročník akcie Let´sdance – nocovačka. Žiacky parlament pod vedením Mgr. Gajdoša mali pre nocľažníkov pripravený úžasný program na celý večer, pri ktorom mu asistovali RNDr. Štefanko, Mgr. Cilip a Ing. Kotuľáková.

            Nocovačka začala o 17.00, kde si žiaci našej školy pripravili scénky pre pobavenie. Neskôr z každej triedy boli vybranídvaja žiaci, ktoríabsolvovali kvíz.  O ôsmej si všetci vychutnali večeru v jedálni, kde si pochutnali na pizzi. Po večeri sa presunuli do telocvične, kde si pozreli film a spoločnými silami sa vytvoril plagát roztancovaného stromu. Po polnoci si deviataci pripravili aktivitu hľadanie pokladu. Potom sa „vystrašení tanečníci“ presunuli do pripravených miestností na spánok. Samozrejme zaspať sa podarilo iba málokomu.Ráno sa presunuli do jedálne na raňajky. A tu užvšetkých čakala cesta domov.

            Veríme, že na tento večer zúčastnení tak skoro nezabudnú, a tešíme sa na druhý ročník. 

        • Zápis prvákov
          • Zápis prvákov

          •  

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

            .....Vitaj, vitaj, kamarát,

            nemusíš sa školy báť.

            Je tu dobre, je tu milo,

            všetkým sa tu zapáčilo.

             

            Aj týmito veršíkmi budúcich prváčikov privítali skúsenejší štvrtáci....

             

            Dňa 14. apríla sa na našej škole konal slávnostný zápis žiakov do 1. ročníka. Tento deň bol pre predškolákov určite výnimočný, pretože v sprievode svojich rodičov ich cesta zo škôlky viedla rovno do školy. Niektorí usmiati a odvážni, iní možno trošku nesmelí, ale zato plní očakávania.V školskej jedálni ich privítali žiaci – štvrtáci so svojim príhovorom. Nechýbali ani povzbudivé slová pána riaditeľa školy RNDr. Ivana Štefanka, ktorý okrem prívetivých slov priblížil všetkým prítomným aj život na našej škole prostredníctvom prezentácie. Nasledoval kultúrny program, ktorým nás pobavili žiaci prváci ľudovým tancom, spevom a básňou. Záver programu spestrili štvrtáci tancom Veselá cha-cha. Pre budúcich prváčikov bolo pripravené aj milé prekvapenie v podobe študentskej čiapky, pamätného listu a darčeka, ktoré im bude pripomínať tento slávnostný deň.

            Po tejto oficiálnej časti sa deti rozišli do tried, kde sa im venovali ich budúce triedne učiteľky, Mgr. Zlatica Timčisková a Mgr. Dana Bubnárová. Kým rodičia vyplňovali Protokol o zápise žiaka, budúci prváci ukázali svoju šikovnosťvypracovaním jednoduchých písomných úloh v prváckych laviciach.Nakoniec spokojní a s úsmevom na tvári odchádzali s rodičmi domov.


                   Milí budúci prváci, tešíme sa na Vás v septembri.

                                                                       Mgr. Zlatica Timčisková

        • Deň narcisov 2016
          • Deň narcisov 2016

          •  

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

            Žltý narcis - obyčajný kvet, ale jediný, ktorý má obrovskú silu raz v roku.15. apríla sme si pripomenuli Deň narcisov, ktorý je symbolom nádeje, spolupatričnosti a pomoci všetkým tým, ktorí bojujú s rakovinou. Každý, kto si ho pripol, prejavil svoju solidaritu a morálnu podporu s odkazom pre chorých, ktorých  je okolo nás veľa.

            V našej škole už niekoľko rokov pracujú žiaci v zdravotnej hliadke, v ktorej sa starajú o čistotu v triedach, a o to, aby naša škola bola oázou príjemného prostredia. S blížiacim sa dňom narcisov zdôrazňujú dôležitosť podpory a spolupatričnosti boja proti zákernej chorobe. Na pôde našej školy ponúkajú za symbolický finančný príspevok narcis. V tomto školskom roku žiaci za 200 narcisov získali 163 eur. Všetkým, ktorí prispeli dobrovoľnou sumou, vyslovujeme veľké „Ďakujeme“.

        • Noc s Andersenom
          • Noc s Andersenom

          •                 Noc s H. CH. Andersenom v Mestskej knižnici v Medzilaborciach.

            Večer z  1.4.na 2.4.2016 sa žiaci 3.B triedy zúčastnili celoslovenskej akcie- Noc v knižnici, ktorú pripravili pracovníčky mes. knižnice v M- ciach p. Breciková a Ptachová. Táto akcia bola pre žiakov veľmi zaujímavá, nakoľko žiaci mali možnosť zoznámiť sa s rozprávkami známeho detského autora H.CH. Andersena. Žiakov na úvod privítal primátor Ing. Vladislav Višňovský a ved. org. tímu Mgr. Ivana Jakubíková. Zaujímavým  a hravým spôsobom žiaci plnili úlohy  a získavali za jednotlivé súťaže odmenu. Vopred pripravené úlohy ako chodbová skrývačka, súťaž o najšikovnejšieho čitateľa, papierový labyrint, test s vyhľadávaním hlavných rozprávkových postáv, výtvarné stvárnenie rozprávkového hrdinu zvládli žiaci perfektne. Najväčším prekvapením pre deti bol nočný výlet žiakov po mestskom úrade a návšteva kamerového a monitorovacieho strediska v M-ciach. Deti strávili noc v knižnici v a tento zážitok im zostane v pamäti na celý život.                                        

             

                                                                                               Mgr. Pančurová Jaroslava.

          • Zber papiera

          • Chystajte balíky a krabice, vypratajte skrine, povaly a pivnice!

            Od 6. apríla do 13. apríla 2016 sa na našej škole uskutoční zber papiera. Papier sa bude vážiť v chlapčenskej šatni na prízemí vchod od ihriska. Čas váženia ráno od 7:30 do 8:00.

            Papier musí byť zviazaný špagátom a nesmie byť v krabici, nemiešať kartón s papierom!!! Papier, ktorý nebude zviazaný, nebude akceptovaný, odvážený a zarátaný! Prajeme Vám veľa chuti do zberu!!!!!

        • Fašiangový ples 2. stupňa
          • Fašiangový ples 2. stupňa

          •  

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

            Dňa 5.2.2016 sa na našej škole uskutočnil historicky prvý ples spojený s karaoke a maskami. Žiaci si ochotne pripravili masky a s chuťou zaspievali pesničky so zaujímavým výberom, ktorý neobišla domáca slovenská a zahraničná scéna a samozrejme nesmeli chýbať ani naše rázne rusínske piesne. Zábava bola vynikajúca a žiaci sa nesmierne skvelo bavili. Vyvrcholením bola voľba kráľovnej a kráľa plesu, kde titul získali žiaci deviateho ročníka Nina Cuperová a Stano Vagaský. S očakávaním na budúci rok sa už teraz všetci tešíme. Samozrejme veľké poďakovanie patrí triednym učiteľom a všetkým zúčastneným žiakom nevynímajúc žiacky parlament.

    • Navigácia

    • Kontakty

      • Základná škola
      • 057 7321878
      • Duchnovičova ul. 480/29 068 01 Medzilaborce Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje