• Trieďme odpad 2019

          • TRIEĎME ODPAD!

            Dňa 14.02.2019 sa uskutočnil kvíz z environmentálnej výchovy o triedení odpadu pre tretí ročník. Zameraný na učenie sa a zodpovednú separáciu odpadu žiakmi. V našom meste sme v roku 2018 vyseparovali len 8% odpadu. Znamená to, že sa takmer vôbec neseparuje odpad. Musíme dodržiavať čistotu a triediť odpad. Triedený odpad je ten, ktorý vieme recyklovať. Znovu spracovať a použiť na výrobu nových výrobkov. Odpad  patrí do smetných kontajnerov na triedený odpad. Žiaci nakreslili kontajnery podľa farby.  Nakreslili čo kam patrí. Papier patrí do modrého kontajnera, sklo do zeleného kontajnera, tetrapaky a viacvrstvové obaly patria do oranžových kontajnerov, kovy patria do červeného kontajnera.  Takto vytriedený odpad sa recykluje. 

            Správne vyseparovaný odpad musí byť čistý. Do separácie sme zapojili našich žiakov, ktorí sa rýchlo učia. Zobrali sme niekoľko plastových fliaš, z ktorých sme vybrali štuple a učili sme sa správne zašliapnuť plast, aby nám do vreca vyšlo čo najviac fliaš. Znižovanie zaťaženia životného prostredia a znižovanie nákladov na likvidáciu odpadu dosiahneme dôslednou a zodpovednou separáciou odpadu. Ak odpad putuje na skládku, my platíme za uloženie odpadu environmentálnemu fondu. Ak by sme dokonale a poctivo separovali  komunálny odpad, tak separovanie by malo naozaj zmysel.

                                                                                                                                       Mgr.Vagaská Andrea

          • Kvíz o zdraví

          • To najcennejšie, čo človek v živote má,  je zdravie. Aby ľudský organizmus fungoval,  potrebujeme mať  osvojené základné poznatky o hygiene, ľudskom tele, ale aj to, ako sa chrániť pred chorobami .                          Dňa 13.2.2019 zástupcovia  z  3. a 4. ročníkov sa zapojili do kvízu v rámci  projektu Zdravá škola na tému - Starostlivosť o zdravie. 

             Umiestnili sa v nasledovnom poradí:                                                                                                             1.miesto -  3.A   ( Kusko, Gribová, Siriková)                                                                                                          

            2.miesto-   4.B    ( Čahojová, Adamišinová, Baberčák)                                                                                                                                                                   

            3.miesto -  3.B     ( Švehla, Pirová, Jenčo)                                                                                                                                                        

             4.miesto -  4.A     ( Vančík, Szilagyi, Sičáková)

          • Fašiangy 2. stupeň

          • Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde

            Tesne pred pôstnym obdobím, 1.marca 2019, sa v našej škole uskutočnil fašiangový ples žiakov druhého stupňa. Túto vskutku úspešnú akciu sprevádzal kultúrny program. Každá z tried predstavila masku, ktorú si pred plesom vybrala, a následne spoločne krátkym vystúpením žiaci pobavili všetkých prítomných. Samozrejme, všetci účinkujúci dostali sladkú odmenu a tí najlepší aj krásne ceny. Po programe nasledovala diskotéka, ktorú si DJ Marek a DJ Simeon spoločne so všetkými užili. Deviataci predviedli belgický tanec, nechýbalo žrebovanie tomboly, tak ako aj záverečné vyhodnotenie kráľovnej a kráľa plesu. Tými sa stali deviataci Claudia Böjtošová a Milan Mihalič. Do neskorých nočných hodín sa bavila celá škola. My pevne dúfame, že takáto akcia opäť o rok roztancuje všetkých zúčastnených.

            Poďakovanie patrí žiackemu parlamentu a vedeniu školy za finančnú pomoc pri realizácii.

             

            Mgr. Peter Gajdoš, koordinátor ŽP

          • Fašiangy 1. stupeň

          • Fašiangový KARNEVAL na 1. stupni

            Fašiangové obdobie je charakteristické zábavou, plesmi a rôznymi radovánkami. Stalo sa už tradíciou, že pravidelne v tomto období pripravujeme na našej škole Fašiangový KARNEVAL  pre veľkých aj malých. Aj tento rok  sa v piatok, 1. marca  v dopoludňajších hodinách  vo vyzdobenej  školskej telocvični predstavili žiaci 1.stupňa našej školy so svojim fašiangovým programom a potom prekrásnymi maskami ako napr.- vodník, princezná, šašo, víly, lampáš  a veľa ďalších. Porota  mala veľmi ťažkú úlohu rozhodnúť sa a vybrať tie najkrajšie z celkového počtu 88 masiek. Nakoniec boli sladkou čokoládou odmenené všetky masky, tie najhodnotnejšie ceny dostalo prvých tridsať. Po karnevale sa deti spolu so svojimi učiteľkami a vychovávateľkami výborne zabavili na diskotéke.

             

                                                                                                                      Mgr. Ivana Jakubiková

          • Lyžiarsky výcvik 2019

          • Lyžiarsky výcvik v Pieninách

            V prekrásnom prostredí Pienin a Dunajca, v malej goralskej dedinke Lesnica, sa naši žiaci zúčastnili lyžiarskeho výcviku. Boli sme ubytovaní v chate Pieniny, kde nás srdečne privítal majiteľ pán  Ján Gondek a poskytol nám výbornú stravu a svoje služby. V peknom a studenom počasí sme sa celý týždeň od 21. – 25. januára 2019 učili lyžovať v lyžiarskom stredisku skicomp Litmanová, kde boli vynikajúce snehové podmienky. Voľný čas žiaci trávili pobytom v prírode a prechádzkami pri Dunajci, kde obdivovali krásy hôr a rieky, Troch koruniek, Sokolice a mníchov. Večer sa zdokonaľovali v teoretických poznatkoch lyžiarskych disciplín a trávili čas zábavou a hrami. Po celom týždni pohybových aktivít a učenia sa v piatok v poobedňajších hodinách spokojní a bez zranení žiaci tešili na príchod k svojim rodičom. Lyžiarsky výcvik absolvovali aj inštruktori lyžovania, pán učiteľ Stanislav Kundrat, Peter Gajdoš, vedúci kurzu Vladimír Dembický a zdravotník Miloš Mačoško, ktorým patrí aj moje poďakovanie za celotýždennú starostlivosť.

            Mgr. Vladimír Dembický

          • Všetkovedko 2018/19

          • Dňa 29. novembra 2018 sa aj na našej škole súťažilo v celoslovenskej vedomostnej súťaži VŠETKOVEDKO, do ktorej  sa zapojilo 20  žiakov  2.- 4. ročníkov. V hravej a súťažnej atmosfére si žiaci mohli vyskúšať , či sa dokážu v správnej chvíli sústrediť, zvládnuť záťaž  a podať čo najlepší výkon medzi  19 187 súťažiacimi  z celého Slovenska.

            Výsledky si súťažiaci mohli  individuálne overiť na internetovej stránke Talentídy. Všetci zanietene bojovali o tituly Všetkovedko, Všetkovedkov učeň  a Všetkovedko školy. Žiaci, ktorí dosiahli najlepšie výsledky, dostali okrem diplomov aj zaujímavé ceny, ktoré im boli odovzdané na slávnostnom vyhodnotení súťaže, ktoré prebehlo na našej škole dňa 5. februára 2019.

            To, že máme na našej škole naozaj šikovných žiakov, dokazuje 1 titul Všetkovedko školy, ktorý získala žiačka 2.B Linda Kozelová a 19 titulov  Všedkovedko, pre  žiakov ktorí sa zaradili medzi 30 percent najúspešnejších žiakov z celého Slovenska.

            Následovné fotografie sú z  odovzdávania  diplomov a cien.

          • Environmentálna výchova

          • Hltači energie

            Z environmentálnej výchovy  dňa 18.12.2018 sa uskutočnil kvíz o energii, zameraný na šetrenie  elektrickej energie doma a v škole.

            Spolu so žiakmi  sme dospeli  k zisteniu, že niekedy dávno ľudia sa nechávali obsluhovať otrokmi a využívali silu zvierat. Dnes sa nechávajú obsluhovať energiou. Hovorili sme o domácich spotrebičoch v domácnosti. Žiaci zisťovali z internetu spotrebu jednotlivých spotrebičov v domácnosti, ktoré lepili na výkres a dofarbovali. Zistili, že každý spotrebič pochopiteľne má kábel, cez ktorý do prístroja tečie elektrický prúd. Energia je pekne skrytá v zásuvke, až do okamihu, kým do nej vsunieme zástrčku spotrebiča. Žiaci sa dozvedeli, že ak hrajú na stolnom počítači denne dve hodiny za energiu  ich zábavka zhltne  rodičom z peňaženky 1,35 eura. Dozvedeli sa, že spotreba energie používaním notebooku je trikrát nižšia, než spotreba stolného počítača. Počítač stojaci na zemi tower je energeticky výhodnejší ako desktop podložka pod monitor.

                        Za najväčšieho hltača energie v domácnosti určili sušičku prádla. Ďalší hltači energie kanvica, mikrovlnka, hriankovač, žehlička. Ćo sa mohli naučiť? Pri kúpe nového spotrebiča treba venovať pozornosť tzv. energetickému štítku. Písmenom A sú označené tie najúspornejšie a tie najmenej úsporné majú písmeno G.

                         Najlepšia energia je tá, ktorú nebolo nutné vyrobiť. Ich samozrejmosťou by malo byť vyberanie nabíjačiek zo zásuvky. Kedy budú žiaci ohľaduplní k životnému prostrediu? Ak budú šetriť elektrickou energiou.

                                                                      Mgr.Vagaská Andrea

          • Na ľudovú nôtu

          • Na ľudovú nôtu

            Stalo sa už tradíciou, že posledný deň kalendárneho roka v škole, v tomto roku 21. decembra, si spríjemňujeme vianočným programom navodzujúcim sviatočnú atmosféru. Je to slávnostné rozlúčenie sa so starým rokom a zároveň vítanie Vianoc. Pani učiteľka Meľuchová pripravila scenár a jednotlivé časti zadala  každému ročníku. Na programe sa tak podieľali všetky triedy. Na 1. stupni nacvičovali so žiakmi pani vychovávateľky a na druhom stupni pomohli pani učiteľky Ondrášiková, Rabajdová a Kotuľáková. Pán učiteľ Kundrat pripravil zvukové efekty. Program sa niesol v duchu ľudových tradícií. Žiaci sa tak oboznámili so zvykmi našich predkov, ktorými si v minulosti uctievali jednotlivé dni pred Vianocami. Zoznámili sa s obyčajami od Martina až po Vianoce. Zazneli naše krásne koledy a vinše. Účinkujúci sa so starým rokom rozlúčili krásnou rusínskou koledou „ Vo Viflijemi novina“.

            Mgr. Anna Meľuchová

          • Vianočné pečenie

          • Už sa blížia Vianoce a 27 žiakov  I stupňa z projektu Zdravá škola dňa 17.12 2018 si zdokonaľovali svoje  pracovné zručnosti pri nevšednej technike rozvíjajúcej výtvarné cítenie a predstavivosť zdobenie vianočných perníčkov.                                                                         

             

                                                                                                                   Mgr. Pančurová Jaroslava

          • Ochranárik

          • OCHRANÁRIK 2018

            Dňa 23.11.1018 sa žiaci I. stupňa Frederik Klein, Nicolas Sebastián Mikluš zúčastnili vyhodnotenia výtvarnej súťaže Ochranárik - 2018 v ktorej žiak Klein obsadil 1.miesto a postup do celoslovenského kola a Sebastián Mikluš  2.miesto. Zo školského kola postúpilo 14 prác z ktorých sme zhotovili nástenku. Žiakom prajeme veľa chuti do ďalšej práce.

             

                                                                                                                               Mgr. Pančurová Jaroslava

          • Vianočný futbalový turnaj

          • Vianočný futbalový turnaj

            Tak ako v minulom roku, tak aj tento školský rok sa na našej škole uskutočnil vianočný futbalový turnaj žiakov 3. a 4. ročníkov. Do turnaja sa zapojili 4 mužstvá, ktoré statočne bojovali o víťazstvo. Víťazom sa nakoniec stalo mužstvo 4. A triedy, ktoré si obhájilo titul víťaza z minulého školského roku.  Pochvala však patrí všetkým mužstvám, pretože podali ozaj pekné výkony.

             

             PaedDr. Štefanková Stanislava

          • Vianočná besiedka

          • Vianočná besiedka v ŠKD

            19. decembra sa v ŠKD uskutočnila vianočná besiedka, ktorú pre spolužiakov a priateľov ŠKD pripravili žiaci tretieho ročníka. Zaujímavý vianočný program bol zostavený z klavírnych, gitarových, flautových a akordeónových  skladieb, a taktiež odzneli krásne vianočné piesne a koledy. Vystúpenie žiakov bolo veselé a hravé, za čo ich spolužiaci odmenili krásnym potleskom a učiteľka sladkými čokoládovými lízankami.

                                                                                                                    Mgr. Adriána Kačalová

          • Pasovačka 2018

          • „PASOVAČKA PRVÁKOV“

            Dňa 15.11.2018 sme v škole pasovali našich najmenších žiakov. Prváci si spolu s triednymi  učiteľkami Mgr. Andreou Vagaskou, PaedDr. Višňovskou Janou a p. vychovávateľkou Bc. Ľubov Gubovou pripravili program pri príležitosti prijatia medzi starších žiakov. Súťažami dokázali ako ovládajú čísla, ako vedia recitovať, spievať a tancovať. Zároveň predviedli aj svoje motorické zručnosti pri realizácii jednotlivých úloh pripravených žiackym parlamentom pod vedením p. učiteľa Mgr. Petra Gajdoša. Splnili ich na „výbornú“ a tak sa mohlo pristúpiť k samotnému pasovaniu za žiakov školy. Po programe plnom zábavy a smiechu sa pristúpilo k slávnostnému obradu, kde ich pán riaditeľ RNDr. Ivan Štefanko  postupne prijímal medzi žiakov školy slovami: „Pasujem ťa za prváka našej školy“. Nasledoval spoločný sľub prvákov, ktorým zapečatili skutočnosť prijatia medzi starších žiakov. Každý z nich si z pasovačky odniesol sladkú odmenu a pasovací dekrét.

            V závere nechýbala ani  diskotéka, po ktorej sa vysmiate tváričky našich prvákov pobrali domov v sprievode svojich rodičov.

            My im z celého srdca želáme úspešný „štart“ a držíme im palce, aby ich školská deväťročná cesta našou školou bola plná smiechu a výborných vzdelávacích výsledkov.

        • Mikulášska cesta vláčikom 2018
          • Mikulášska cesta vláčikom 2018

          • Mikulášska cesta vláčikom

            Tretiaci z našej školy sa vo štvrtok ráno, 6.decembra vydali  z Medzilaboriec spolu s deťmi z iných škôl  mimoriadnym Mikulášskym vlakom smerujúcim z Humenného do Medzilaboriec a ďalej pod Lupkovský tunel.

            Vyzdobená, spievajúca a hrajúca Stakčínska strela s personálom v mikulášskych čiapkach v troch vagónoch viezla 160 detí a Mikuláša s pomocníkmi. Deti celou cestou obdivovali krásnu prírodu, spievali a tešili sa na darčeky, ktoré im sľúbil Mikuláš rozdať pod Lupkovským tunelom. Veľkým zážitkom pre ne bola aj zastávka v tuneli.

            Celú akciu pripravili nadšenci z Podvihorlatského železničného spolku a deti z nej mali veľkú radosť.

             

        • Týždeň vedy 2018
          • Týždeň vedy 2018

          • Zábavný dotyk s vedou , ZŠ Duchnovičova 480/29, Medzilaborce

            Vo štvrtok, 8. novembra 2018, navštívili žiaci 5. a 6.ročníka v rámci Týždňa vedy a techniky výchovno- vzdelávaciu exkurziu v Steelparku v Košiciach.

            Steelpark je park vedy, ktorého cieľom je prinášať malým i veľkým návštevníkom zážitok zo spoznávania vedy a jej zákonitostí. To všetko hravou formou.V prvej časti programu žiaci absolvovali netradičné hodiny fyziky na témySúboj na labilnej tácke a Po stopách fyzikálnej veličiny.V druhej časti lektori previedli žiakov po expozícii. Tá ponúka návštevníkom interakciu, umožňuje hru s exponátmi a zoznámenie sa s prírodnými a technickými vedami ako robotika, matematika, fyzika, informatika a ďalšími. Časť stálej expozície odkazuje na priemyselnú históriu mesta Košice. Deti sa mohli zahrať na zememeračov v interaktívnom pieskovisku, vyskúšať si ovládanie elektromagnetického žeriavu, prechádzať sa po vysokozdvižnej plošine či zahrať si robotický futbal.Žiaci spolu so svojimi triednymi učiteľmi zažili veľmi pôsobivú exkurziu, ktorá im pomohla rozšíriť vedomosti a zručnosti zábavným a neformálnym spôsobom, čím obohatila ich vedomosti v oblasti technických vied.

            Ing. Kotuľáková Michaela

             

          • Život bez plastov 2018

          • Život bez plastov

                        Dňa 14.11.2018 sa pre žiakov druhého ročníka uskutočnila beseda a súťaž na tému „Život bez plastov“. Cieľom bolo poukázať na nekontrolovateľné hromadenie plastov vo voľnej prírode.

                        Žiaci sa dozvedeli nové skutočnosti o plastoch, s ktorými sa stretávajú hlavne v  domácnosti. Plasty sú vyrábané väčšinou z neobnoviteľnej suroviny – ropy, ktorej zásoby sa odhadujú na 40 rokov. Len pri doprave jej uniká ročne do povrchových vôd 3,5 milióna ton. Biologický rozklad plastov v prírode či na skládkach je dlhodobý, trvá niekoľko desiatok rokov. Pri spaľovaní niektorých druhov plastov unikajú do ovzdušia škodlivé látky. SR recykluje približne 16% plastov.

                        Dá sa žiť aj bez plastov. Zistili sme, že je lepšie kupovať sklenené fľaše, ktoré ak vrátime, dokážu sa naplniť  znova a znova novou tekutinou najmenej dvadsať až štyridsaťkrát. Žiaci vyrobili  z plastovej fľaše väzenie plné zajatých rybičiek ako svoj protest proti voľne vyhodeným použitým plastom.  Tým poukázali na  nevhodné správanie sa ľudí voči prírode,  ich  prehreškom a to nekontrolovateľným vyhadzovaním plastov do riek a voľnej prírody.

            Urobme všetko za záchranu zelenej planéty, začnime žiť bez plastov alebo nebuďme leniví a trieďme plastový odpad!

            Mgr. Vagaská Andrea

          • Hodina deťom 2018

          •  

            Hodina  deťom                 

             

             

             

               9. 11. 2018  prebiehal  dvadsiaty ročník pokladničkovej zbierky Hodina deťom. Táto zbierka je symbolom spájania sa v prospech detí a mladých ľudí z celého Slovenska a funguje nepretržite už dvadsiaty rok. Vytvára stabilný a efektívny systém podpory pre deti a mladých ľudí zo všetkých regiónov Slovenska. Naša škola sa aj v tomto roku zapojila do zbierky nielen finančným príspevkom, ale už tretí rok vytvára tím dobrovoľníkov zostavených zo žiakov deviatych ročníkov. Títo prichádzajú so žltou pokladničkou a s maskotom Hodiny deťom Hugom ku svojim spolužiakom a tí žiaci, ktorí sa finančne zapoja do zbierky, dostávajú od tímu dobrovoľníkov odznak s Hugom. Sme radi, že aj tohto roku sme pomohli tak zmysluplnej akcii. Vďaka projektom Hodiny deťom môžu deti rozvíjať svoje nadanie, zručnosti a zároveň projekty pomáhajú mnohým deťom preklenúť ťažšie životné situácie. Do zbierky sme prispeli sumou 130 eur a 97 centov .  Všetkým darcom srdečne ďakujeme.

             

             

             

                                                             

             

                                                                                            

             

                                                                                             PaedDr.  Natália Gramatová

              

          • Zdravá výživa 2018

          • Svetový deň zdravej výživy

            16. október bol aj v našej škole sviatkom zdravej výživy. Často sa zabúda na to, že práve jedlo je jednou z najdôležitejších vecí vedúcich k dobrému a dlhému životu. Vyvážená strava je dôležitá v každom veku. Musí obsahovať vitamíny a minerály, ktoré podporujú rast človeka a posilňujú imunitný systém, pevnosť kostí, zubov. Tiež by mala obsahovať bielkoviny, ktoré sú potrebné pre rast, výstavbu a obnovu telových tkanív a na ochranu pred chorobami. Dodávajú nám aj teplo a energiu. Samozrejme, nesmie chýbať vláknina, ktorá sa stará o správne fungovanie tráviacej sústavy.

            Žiaci 2. stupňa ukázali svoju zručnosť prípravou zdravých pokrmov v priestoroch školskej jedálne. Boli kreatívni a veľmi šikovní. Pod ich rukami vznikali na pohľad pekné, esteticky pripravené misy, poháre a nápoje. Odmenou bola degustácia jedál. Žiaci, ale aj pedagógovia, si pochutnali na týchto výtvoroch. Na stoloch ostali iba prázdne misy, čo svedčí, že jedlá boli nielen zdravé, ale aj chutné. Celá akcia sa niesla v duchu Hippokratovho citátu: „Nech je jedlo naším liekom.“

            Mgr. Anna Meľuchová, koordinátorka Zdravej školy

          • Prešov 2018

          • Šiestaci a siedmaci vo Viole

            17. október naši žiaci strávili netradične. Namiesto vyučovania, v rámci výchovy k hudobnému cíteniu, sme navštívili hudobné predstavenie Tváre hudby v kaviarni Viola v Prešove. Žiaci boli uchvátení umeleckými výkonmi majstrov, keď na základe rôznych ukážok spoznávali širokú paletu nálad vyjadrených hudbou. Najväčší úspech mali výkony detí samotných, pretože realizátori predstavenia ich aktívne zapájali do jednotlivých vystúpení. Žiacke tváre boli plné radosti a nadšenia z poznávania nového, čo bolo najväčšou odmenou pre organizátorov. Nechýbala ani krátka návšteva obchodného centra, kde si žiaci kúpili darčekové predmety a naobedovali sa. Popoludní sme sa vrátili domov do Medzilaboriec sprevádzaní spevom rusínskych piesní v podaní veselých detí.

                                                                                                                          Mgr. Renáta Ondrášiková

          • Jesenný košík 2018

          • Jeseň je už tu, o tom nás navôkol utvrdzujú pestré farby okolitej prírody.

                  Jesenné dni prinášajú pestrosť farieb ale aj vôňu jesene  aj v našej škole. V týždni od 3.10. do 9.10.2018 skrášlila priestory našej školy výstava s názvom: „Plody jesene“. Žiaci ročníkov 1.-9. si počas týchto dní urobili výstavku jesenných plodov. Žiaci mali možnosť vidieť tradičné i menej známe druhy ovocia a zeleniny. Nesmeli chýbať farebné tekvice rôznych tvarov a veľkostí, ako  aj nápadité a veselé výrobky z jesenných plodov.

                 Triedni učitelia spolu so žiakmi naaranžovali jesenné košíky, ktoré boli súčasťou výstavy. Vo štvrtok učitelia vybrali najkrajší košík, ale musím podotknúť, že to bolo ozaj ťažké.Zo všetkých košíkov sa najviac v tajnom hlasovaní páčil na prvom stupni košík 4.A triedy a na druhom stupni vyhral košík 5.B triedy a získali darček v podobe sladkej odmeny. Žiaci, ktorí prispeli k aranžovaniu košíka boli taktiež odmenení.

                  Cieľom výstavy bolo rozvíjať u detí citový vzťah k prírode, vnímať jej krásy, rozlišovať charakteristické znaky plodov. Zároveň si deti svojou tvorivosťou rozvíjali kognitívnu a umelecko-expresívnu oblasť.

                 Môžeme usúdiť, že výstavka jesenných plodov inšpirovala každého, kto výstavu navštívil, či už žiakov, rodičov, učiteľov, ako aj ostatných zamestnancov školy. Už teraz sa tešíme na nové, zaujímavé a originálne práce na budúci školský rok.

            Koordinátorka environmentálnej výchovy na 2.stupni  Ing. Kotuľáková Michaela

    • Navigácia

    • Kontakty

      • Základná škola
      • 057 7321878
      • Duchnovičova ul. 480/29 068 01 Medzilaborce Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje