• Vystúpenie v DSS

          • Aj my budeme raz starí

             

            Áno, je to pravda, a tomu sa nikto z nás neubráni.  Keďže svojich starkých majú aj žiaci ZŠ Duchnovičova, rozhodli sa, že v Deň otvorených dverí pôjdu pozdraviť aj starkých v ZSS Dotyk v Medzilaborciach. Ochotne pre nich pripravili pozdravy s venovaním a veselo sa pustili do tanca i spevu. Odmenou im bol vďačný  potlesk a úprimná radosť sálajúca z očí a tiež aj sladká odmena. Na záver si všetci spoločne za sprievodu akordeónu zaspievali a s dobrým pocitom sa pobrali späť do školy.

          • Svetový deň behu 2019

          • Svetový deň behu

            5.novembra si pripomíname Svetový deň behu. Keďže tento deň tohto roku pripadol na nedeľu, členovia žiackeho parlamentu sa rozhodli zorganizovať akciu v pondelkové popoludnie. Účastníci zo všetkých tried druhého stupňa si s chuťou zabehali. Každú triedu reprezentovali najmenej štyria žiaci, ktorých úlohou boli rôzne stanovištia v priestoroch našej telocvične. Súťažilo sa v týchto štyroch disciplínach: člnkový beh, šprint, prekážkový beh a beh na vytrvalosť. Nestalo sa, aby jediný žiak nedokončil svoje preteky. Spotené tričká a únavu vystriedal úsmev z dobrého pocitu a sladkej odmeny na tvárach všetkých zúčastnených. Piati žiaci vo svojich kategóriách boli odmenení aj vecne. Táto malá, ale krásna školská akcia, mala obrovskú odozvu a my všetci sme zistili, že voľný čas sa dá stráviť nielen pri mobiloch a počítačoch, ale aj pri aktivite, ktorá je prospešná nášmu zdraviu.

             

            Za žiacky parlament Mgr. Peter Gajdoš

          • Zbierka pre Kevina

          • Zbierka pre Kevina

            8. jún - deň plný udalostí v svetovej histórii ľudstva.

            8. jún - najsmutnejší deň v živote chlapca z nášho malého mesta. Chlapca, ktorý svojou prítomnosťou vedel vždy vyčariť úsmev na tvárach tých, ktorí sa s ním stretli.  Kevinovi v tento deň diagnostikovali zákerné ochorenie krvi. Odvtedy chodí po rôznych vyšetreniach a podstupuje náročnú liečbu. Odvtedy sa mu úplne zmenili myšlienky na život. Odvtedy si  nepraje nič iné, len vybehnúť von s kamarátmi či už do školy, alebo na ihrisko. Žiaľ, jeho zdravotný stav mu to zatiaľ nedovoľuje. Keďže Kevina, nášho bývalého žiaka, poznáme veľmi dobre, rozhodli sme sa mu pomôcť. V našej škole sme zorganizovali zbierku 11.11.2019 o 11 hodine s úmyslom vyzbierať nejakú sumu, ktorá by jemu a jeho rodine umožnila akokoľvek pomôcť v týchto ťažkých chvíľach. Vyzbieraná  suma dosiahla číslo 625,26 € .Naša škola touto cestou vyjadruje obrovskú podporu a aspoň takúto pomoc pre Kevina, aby jeho prítomnosť medzi nami vedela opäť vyčariť úsmev na našich tvárach, ale hlavne, aby úspešná liečba a transplantácia kostnej drene vrátila úsmev jemu aj jeho rodičom.

             

            Za žiacky parlament Mgr. Peter Gajdoš

          • Kúzelná fyzika 2019

          • Kúzelná fyzika

            V pondelok 4. novembra 2019 sa v našej škole v rámci Týždňa vedy a techniky konala zábavno-vzdelávacia aktivita pod názvom Kúzelná fyzika. Všetci sme so záujmom sledovali  predstavenie fyziky v tak trochu inom svetle. „Kúzelný fyzik“ nám predviedol pokusy, akými sú Archimedov zákon v piesku, Eulerov disk, Newtonova kolíska, Klik-klak havária. Tieto experimenty s takzvanou fyzikálnou podstatou končia často neočakávaným výsledkom. Žiaci sa dozvedeli o príčinách i dôsledkoch niektorých fyzikálnych dejov a o ich využití v praxi.  Boli prirodzene vtiahnutí do kúziel, klamstiev a záhad, ktoré sa dajú vysvetliť jednoduchými  zákonmi a pravidlami. Na mnohé zadané otázky vedeli správne odpovedať, za čo boli odmenení samolepkami. Veríme, že to bol ten správny impulz, aby sme vzbudili u našich žiakov záujem o fyziku!

            RNDr. Lucia Masiová

          • Svetový deň výživy 2019

          • Svetový deň výživy v našej škole

            16. október, svetový deň výživy, nás má vyzvať k zdravému stravovaniu, ktoré poskytuje telu dostatok energie k vykonávaniu každodenných aktivít a nemalo by viesť k výkyvom telesnej hmotnosti. Zdravá výživa ako súčasť zdravého životného štýlu je dôležitým faktorom prevencie ochorení.  Preto sa v tento deň žiaci 2.stupňa zišli v jedálni našej školy. Triedy reprezentovali dvojice žiakov, ktoré miešali, dochucovali, natierali a nakoniec, aby dopriali aj našim očiam, všetko pekne ozdobili chutnou zeleninou. Nechýbali nátierky avokádové, rybacie, hráškové, vajíčkové či mrkvové. Vybrať tie najchutnejšie bolo veľmi ťažké. Zistili sme, že v skutočnosti je zdravé stravovanie veľmi jednoduché, preto ho zaraďme do nášho života pre svoje zdravie.

            Mgr. Anna Meľuchová

          • Šarkaniáda 2019

          • Šarkaniáda v ŠKD

            Na krásne prázdninové časy nám zostali už len spomienky , ale aj jeseň má pre  nás kopec zábavy. Aj v tomto školskom roku sme sa  s vychovávateľkami  ŠKD dohodli, že dňa 15. 10. 2019  zorganizujeme ŠARKANIÁDU, ktorá u detí vyvoláva vždy veľkú radosť . Bola to nádherná akcia , ktorá sa nám vydarila aj vďaka  prekrásnemu počasiu . Niektoré šarkany nechceli poslúchať , ale deti aj napriek tomu trpezlivo skúšali , kým sa im to nepodarilo. Na konci všetky deti čakala sladká odmena.

             

                                                                                             Mgr. Holoničová Daša    

          • Deň jabĺk 2019

          • Deň jabĺk 21.10.2019 v ZŠ Duchnovičova Medzilaborce

             

                21. október je známy tým, že v tomto dni si pripomíname DEŇ JABLKA. Jabĺčka si takýto svoj deň určite zaslúžia, pretože patria medzi najzdravšie druhy ovocia.  My sme si ho pripomenuli v pondelok 21.10.2019. Po odvysielaní relácie o význame jablka pre náš organizmus  si žiaci spoločne s triednymi učiteľmi v triede počas veľkej prestávky pochutnali na zdravej desiate – jabĺčku. V Každej triede vybrali najkrajšie jabĺčko a to bolo zaradené do súťaže o najkrajšie jabĺčko v ZŠ Duchnovičova. Vybrať naj jabĺčko bolo ťažké .No nakoniec porota zložená zo žiakov žiackeho parlamentu, rodičov, učiteľov , upratovačiek a školníka tajným hlasovaním rozhodli o prvom, druhom a treťom mieste.

            1.miesto – 1.B

            2. miesto – 9.B

            3. miesto – 6.A

            V školskej jedálni deti dostávali k obedu tiež jabĺčko .

                Veľmi sa tešíme, že sme sa do tejto zdravej a chutnej aktivity zapojili. Naším cieľom bolo nenásilným a  hravým spôsobom podporiť u žiakov konzumáciu ovocia a zeleniny. Tešíme sa na ďalší ročník a dúfame, že deti zistili, ako sa dá maškrtiť zdravo.

            Ing. Kotuľáková Michaela

          • Kufrík snov 2019

          • Kufrík snov

            16. októbra 2019 sa naši šiestaci a siedmaci vybrali do divadla Viola v Prešove na predstavenie Kufrík snov. Bolo to spoločné cestovanie za zážitkami, ktoré si každý z nás ukladá do svojho vlastného tajného kufríka. Išlo o hudobné predstavenie, kde zazneli diela klasických majstrov, westernové melódie, šansón, ľudové piesne i súčasná tvorba mladých autorov. Je to predstavenie pre každého, kto neprestáva snívať. Nechýbala dobrá nálada a úsmevné tváre detí aj učiteliek vykúzlené nielen umeleckým zážitkom, ale aj krásnym babím leto, ktoré sme si v uliciach Prešova spoločne užili.

            Mgr. Renáta Ondrášiková

          • Jeseň v škole 2019

          • Začiatok tohtoročnej jesene zavítal aj  k nám do školských priestorov v ZŠ Duchnovičova Medzilaborce. Pestrá jeseň sa k nám dostala vďaka naším žiakom a ich rodičom, ako aj učiteľom, ktorí sa zapojili a naaranžovali krásne jesenné košíky. Výrobky z prírodného materiálu zo záhrad a lesa zaplnili vestibul školy a mnohým vyrazili dych svojou jedinečnosťou.

                 Ďakujeme všetkým zúčastneným a tí, ktorí zaváhali sa môžu do budúcnosti inšpirovať  v galérii na školskej stránke. Tešíme sa na spoluprácu o rok.

            Prajeme veľa krásnych jesenných dní plných pohody a zdravia.

            Ing. Kotuľáková Michaela

          • Športové popoludnie v ŠKD

          •  

            PRVÁCI, VITAJTE V ŠKD !

             

                        V stredu 25.09.2019 sa uskutočnila akcia: Privítanie prvákov. Všetky štyri oddelenia privítali prváčikov prostredníctvom športového popoludnia.

                        Stretli sme sa v telocvični, kde boli pripravené rôzne zaujímavé súťaže. Deti si mohli overiť svoje schopnosti a šikovnosť v jednotlivých súťažiach ako strieľanie hokejkou do brány, udržanie loptičky na lyžičke a pod.

                        Bolo to príjemné popoludnie plné súťaženia, pohybu, detského nadšenia a radosti. Nechýbala aj sladká odmena pre naše detičky.

                        Dúfame, že sa táto akcia páčila všetkým deťom a tešíme sa na ďalšie zaujímavé popoludnie v ŠKD.

             

                                                                                                                       

            Vychovávateľka Bc. Kokorďáková

              

          • Škola v prírode 2019

          • Škola v prírode

                      V termíne 20.05.2019 – 24.05.2019 žiaci tretích a štvrtých ročníkov strávili týždenný pobyt v   škole v prírode. Pobyt  sa konal v krásnom prostredí Zemplínskej šíravy, v hoteli Poštár. Na 44 žiaci dohľadali 4 vyučujúce a 1 zdravotníčka. Ubytovaní boli v 2-lôžkových izbách s možnosťou prístelky .

            Činnosť ŠvP prebiehala podľa plánu. V dopoludňajšej činnosti sa striedalo vyučovanie s plaveckým výcvikom v krytom  bazéne. Niektorí žiaci sa naučili plávať bez plávacích pomôcok.  Nakoľko nám počasie veľmi neprialo, využívali sme športové hry a aktivity v priestoroch hotela.

            Žiakov pútavo zaujala návšteva Hvezdárne v Michalovciach, kde im bolo odprezentované učivo o slnečnej sústave a tiež mali možnosť navštíviť kupolu s ďalekohľadom.

            V rámci večerného programu boli pre nich pripravené aktivity zamerané na lepšie spoznávanie sa a tímovú spoluprácu, nechýbala  ani diskotéka.

            Pobytom v prírode si žiaci posilnili jednak fyzickú zdatnosť, ale upevnili si aj environmentálny vzťah k prírode. V neposlednom rade nadobudli dôležité skúsenosti získané samostatnosťou, disciplínou a životom v kolektíve bez rodinných príslušníkov. Škola v prírode bola super, vládla tu veselá nálada. Odniesli sme si veľa pekných zážitkov a spomienok.

             

                                                                                              Mgr. Zlatica Timčisková

          • Svetový deň sťahovavého vtáctva

          • Environmentálna výchova na ZŠ Duchnovičova Medzilaborce

                   Svetový deň sťahovavého vtáctva 

             Svetový deň sťahovavého vtáctva si pripomíname na jar. 9.-10.5. Pri tejto príležitosti si pracovníčka CHKO Medzilaborce Anna Macková  pripravila pre žiakov 5r. besedu, kde žiakom umožnila nazrieť do sveta našich operencov. Rozprávala o fascinujúcej migrácii vtákov, akými prostriedkami sa sleduje, aká je dôležitá ochrana vtákov, spoznali sme ich zvyky a spev. Celú besedu obohatila o aktivity, kde boli zapojení všetci žiaci. Záver besedy patril zvedavým otázkam . Ďakujeme za nové zaujímavé informácie a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie.

             

            Európsky deň prírodných a národných parkov

            24. mája oslavujeme Európsky deň prírodných a národných parkov. Prvý krát bol tento deň vyhlásený v roku 1999 organizáciou Federácia prírodných a národných parkov v Európe (EUROPARC)ako spomienka na vytvorenie prvých deviatich národných parkov vo Švédsku v roku 1909. Vďaka iniciatíve Federácie EUROPARC sa odvtedy každoročne do osláv zapájajú stovky chránených území v celej Európe. 

            Cieľom tohto dňa je spojiť ľudí s prírodou prostredníctvom rozmanitých činností a podujatí v chránených územiach a lepšie tak priblížiť ciele a prácu pracovníkov správ európskych chránených území a zvýšiť verejný záujem o ne. Pri tejto príležitosti si pracovníčka CHKO Medzilaborce Anna Macková  pripravila pre žiakov 7r. prezentácie o národných parkoch na Slovensku, ktoré boli spojené s rôznymi aktivitami zameranými na ochranu prírody. Záver besedy patril zvedavým otázkam . Ďakujeme za nové zaujímavé informácie a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie.

            Koordinátorka ENV : Ing. Kotuľáková Michaela

          • Týždeň farieb 2019

          • Týždeň farieb v ZŠ Duchnovičova Medzilaborce

                 Svetový deň Zeme pripadá na 22.4.2019 . Tradične sme si pripravili akciu Týždeň farieb , kde sme si pripomenuli našu Zem a dôležitosť starať sa o ňu . Ale keďže v tomto týždni začali veľkonočné prázdniny, tak sme sa farbami hrali len od stredy do piatka . Po veľkonočných prázdninách  od 24.4.2019 do 26.4.2019sa naša škola odela do farieb. Každý deň bol venovaný jednej farbe, v ktorej žiaci i učitelia prišli oblečení a to následovne:

            - streda farba žltá, ktorou sme si pripomenuli dôležitosť slnka,

            -štvrtok ste nás mohli vidieť v modrej a pripomenuli sme si dôležitosť vody , ako s ňou šetriť a chrániť ju,

            - piatok sa školou niesla farba zelená, ktorá dodávala energiu nielen našej Zemi, ale aj žiakom.

                 Myslím si, že tieto dní pre nás neznamenalo iba týždeň farieb, ale aj pocit spolupatričnosti a vyžadovalo si to aj istú dávku prispôsobivosti. Poďakovanie za spoluprácu patrí aj našim rodičom, pedagógom a všetkým, ktorí sa zapojili .

             

            Koordinátorka ENV

            Kotuľáková Michaela

          • Stavanie mája 2019

          • Stavanie mája

             

                 V utorok 30. apríla  sa pred Mestským úradom v Medzilaborciach zišli deti materských a základných škôl , aby si pripomenuli peknú tradíciu stavania mája. Tejto akcie sa zúčastnili aj žiačky deviateho ročníka našej školy a spoločne s učiteľkou Kotuľákovou krásne vyzdobili máj. Žiačky si zažili veľa srandy a zábavy. Za svoju  námahu boli všetci  odmenení  sladkosťami.

             

            Ing. Kotuľáková Michaela

          • Hviezdoslavov Kubín

          •  

            Úspešná recitátorka

             

            Láska k umeleckému slovu, schopnosť pracovať s textom a veľká húževnatosť priviedla našu žiačku, šiestačku, Karin Čahojovú, na krajské kolo prednesu poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. To sa konalo 3. mája 2019 v priestoroch Divadla Jonáša Záborského v Prešove, kde každý okres Prešovského kraja reprezentoval jeden žiak. Karin prednášala prózu od Jána Uličianskeho Dobrodruh Móric Leňovský, čo je paródiou na skutočný príbeh Augusta Mórica Beňovského. V kostýme predstavujúcom malých černoškov na ostrove Orange so sladkým pomarančom na krku vo forme náhrdelníka očarila svojím výkonom porotu, a tak získala krásne 2. miesto. Treba povedať, že si tento deň nesmierne užívala, čo je dôkazom toho, že takýmto spôsobom sa deti naučia odbúrať trému a dokážu vystupovať sebaisto pred veľkým publikom. Týmto jej gratulujeme k úspechu a prajeme veľa ďalších úspechov v tejto oblasti.

             

            Mgr. Renáta Ondrášiková

              

          • Noc s Andersenom

          • NOC S ANDERSENOM

            Dňa  5. apríla tretiaci a štvrtáci našej školy zažívali veľké dobrodružstvá a množstvo nezabudnuteľných zážitkov. Príbeh tajomnej knihy mal názov Noc s Andersenom. Prekvapenia v podobe večerných športových súťaží, hľadania indícii k pokladu, lúštenia citátov, premietania prezentácie, kreslenia ilustrácii, skladania puzzle, si pre nich pripravili ich triedne učiteľky. Celý večer sa niesol v duchu  zvedavosti a radosti žiakov. Po mnohých zážitkoch sa žiaci uložili k spoločnému spánku v spacákoch v triedach, avšak zaspať bolo veľmi ťažké...

          • Svetový deň vody 2019

          •  Svetový deň Zeme – ZŠ Duchnovičova 480/29, Medzilaborce

             Za Svetový deň vody je označovaný 22. marec. Je dôležité poukázať ako je voda prepojená so všetkými oblasťami života berúc do úvahy to, akú budúcnosť si chceme vytvoriť.  Preto aj v našej si každý rok pripravujeme pre žiakov aktivity zamerané na tému voda, prečo je pre nás dôležitá a ako ju chrániť.

                 Piatok 22.3.2019 sme si pripomenuli  Svetový deň vody a zorganizovali  exkurziu so žiakmi 5. a 6r. ročníkov na vodnú stavbu Domaša, kde nám  pracovníci priblížili aké sú parametre nádrže a a taktiež sme sa dozvedeli, že pôvodne sa dielo stavalo na priemyselné účely, dnes slúži Domaša prevažne na rekreačné účely. Sprostredkovali nám informácie o vodných zdrojoch v našom okolí, ich ochrane ,o vodnom  hospodárstve a zdôraznili význam vody pre človeka i ekosystémy. Pracovníci nás previedli celým areálom, prešli sme na vežu, ako aj elektrárňou.

                 Žiaci mali možnosť spoznať aj prácu reportérov z rádio Regina - RTVS, ktorí nás sprevádzali prehliadkou a robili so žiakmi rozhovory.

            Všetci sme si odniesli nové poznatky, ako aj krásne zážitky.

            Ing. Kotuľáková Michaela

          • Nocovačka 2. stupeň

          • NOC S ANDERSENOM

             

             

             

                 15.3.2019 – 28. žiaci 5. a 6. ročníkov, zo ZŠ Duchnovičova , Medzilaborce vymenili svoje postieľky za karimatky a spacáky, aby prežili noc, ktorá nesie meno  známeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Zmyslom noci bolo pripraviť deťom taký program, aby sa cítili ako v rozprávke, zažili niečo čarovné, vzrušujúce, tajomné, hravé, jednoducho, strávili noc, na ktorú tak skoro nezabudnú.  

                 Zišli sme sa v učebni FYZ, ktorá sa v tú noc premenila na hlavné stanovisko. Rozdelili sme sa do 4. skupín a Klaudia nám odprezentovala prezentáciu, kde predstavila pána Andersena a následoval kvíz, kde každá zo skupín ukázala, či dávali pozor a spoznali život a tvorbu Hansa Christiana Andersena.

            Po kvíze si každá skupina vytiahla rozprávku, na ktorú mali pripraviť a zahrať divadielko. Bola to super zábava a divadielka boli nádherné.

                 O 20.00 hod. sme sa posilnili večerou, lebo nás čakali tvorivé, logické a športové aktivity. Každý netrpezlivo očakával pol noc.

                 O pol noci sa naša škola premenila na strašidelný zámok. Po chodbách, ktoré lemovali žiariace sviečky a vyčíňali strašidlá, sme si dokazovali, akí sme odvážni a nebojácni, hoci sme sa všetci báli. Ale kto chcel nájsť poklad, musel sa popásovať so strachom.

                 Všetko dopadlo super a o 2.00 hod. sme sa zakuklili do spacákov . Ráno o 6.30 hod. bol budíček, raňajky a ukončenie rozprávkovej noci.

                 Veľká vďaka patrí deviatačkám – animátorkám Klaudii, Miške, Viťkám a Branke za pomoc a sprevádzanie deti rozprávkovou nocou, ako aj učiteľom Gramatovej, Vašutovi, Gajdošovi a Kotuľákovej. Už teraz sa tešíme na ďalší rok.

             

            Ing.Kotuľáková

    • Navigácia

    • Kontakty

      • Základná škola
      • 057 7321878
      • Duchnovičova ul. 480/29 068 01 Medzilaborce Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje