• Svetový deň vody 2019

          •  Svetový deň Zeme – ZŠ Duchnovičova 480/29, Medzilaborce

             Za Svetový deň vody je označovaný 22. marec. Je dôležité poukázať ako je voda prepojená so všetkými oblasťami života berúc do úvahy to, akú budúcnosť si chceme vytvoriť.  Preto aj v našej si každý rok pripravujeme pre žiakov aktivity zamerané na tému voda, prečo je pre nás dôležitá a ako ju chrániť.

                 Piatok 22.3.2019 sme si pripomenuli  Svetový deň vody a zorganizovali  exkurziu so žiakmi 5. a 6r. ročníkov na vodnú stavbu Domaša, kde nám  pracovníci priblížili aké sú parametre nádrže a a taktiež sme sa dozvedeli, že pôvodne sa dielo stavalo na priemyselné účely, dnes slúži Domaša prevažne na rekreačné účely. Sprostredkovali nám informácie o vodných zdrojoch v našom okolí, ich ochrane ,o vodnom  hospodárstve a zdôraznili význam vody pre človeka i ekosystémy. Pracovníci nás previedli celým areálom, prešli sme na vežu, ako aj elektrárňou.

                 Žiaci mali možnosť spoznať aj prácu reportérov z rádio Regina - RTVS, ktorí nás sprevádzali prehliadkou a robili so žiakmi rozhovory.

            Všetci sme si odniesli nové poznatky, ako aj krásne zážitky.

            Ing. Kotuľáková Michaela

          • Nocovačka 2. stupeň

          • NOC S ANDERSENOM

             

             

             

                 15.3.2019 – 28. žiaci 5. a 6. ročníkov, zo ZŠ Duchnovičova , Medzilaborce vymenili svoje postieľky za karimatky a spacáky, aby prežili noc, ktorá nesie meno  známeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Zmyslom noci bolo pripraviť deťom taký program, aby sa cítili ako v rozprávke, zažili niečo čarovné, vzrušujúce, tajomné, hravé, jednoducho, strávili noc, na ktorú tak skoro nezabudnú.  

                 Zišli sme sa v učebni FYZ, ktorá sa v tú noc premenila na hlavné stanovisko. Rozdelili sme sa do 4. skupín a Klaudia nám odprezentovala prezentáciu, kde predstavila pána Andersena a následoval kvíz, kde každá zo skupín ukázala, či dávali pozor a spoznali život a tvorbu Hansa Christiana Andersena.

            Po kvíze si každá skupina vytiahla rozprávku, na ktorú mali pripraviť a zahrať divadielko. Bola to super zábava a divadielka boli nádherné.

                 O 20.00 hod. sme sa posilnili večerou, lebo nás čakali tvorivé, logické a športové aktivity. Každý netrpezlivo očakával pol noc.

                 O pol noci sa naša škola premenila na strašidelný zámok. Po chodbách, ktoré lemovali žiariace sviečky a vyčíňali strašidlá, sme si dokazovali, akí sme odvážni a nebojácni, hoci sme sa všetci báli. Ale kto chcel nájsť poklad, musel sa popásovať so strachom.

                 Všetko dopadlo super a o 2.00 hod. sme sa zakuklili do spacákov . Ráno o 6.30 hod. bol budíček, raňajky a ukončenie rozprávkovej noci.

                 Veľká vďaka patrí deviatačkám – animátorkám Klaudii, Miške, Viťkám a Branke za pomoc a sprevádzanie deti rozprávkovou nocou, ako aj učiteľom Gramatovej, Vašutovi, Gajdošovi a Kotuľákovej. Už teraz sa tešíme na ďalší rok.

             

            Ing.Kotuľáková

          • Trieďme odpad 2019

          • TRIEĎME ODPAD!

            Dňa 14.02.2019 sa uskutočnil kvíz z environmentálnej výchovy o triedení odpadu pre tretí ročník. Zameraný na učenie sa a zodpovednú separáciu odpadu žiakmi. V našom meste sme v roku 2018 vyseparovali len 8% odpadu. Znamená to, že sa takmer vôbec neseparuje odpad. Musíme dodržiavať čistotu a triediť odpad. Triedený odpad je ten, ktorý vieme recyklovať. Znovu spracovať a použiť na výrobu nových výrobkov. Odpad  patrí do smetných kontajnerov na triedený odpad. Žiaci nakreslili kontajnery podľa farby.  Nakreslili čo kam patrí. Papier patrí do modrého kontajnera, sklo do zeleného kontajnera, tetrapaky a viacvrstvové obaly patria do oranžových kontajnerov, kovy patria do červeného kontajnera.  Takto vytriedený odpad sa recykluje. 

            Správne vyseparovaný odpad musí byť čistý. Do separácie sme zapojili našich žiakov, ktorí sa rýchlo učia. Zobrali sme niekoľko plastových fliaš, z ktorých sme vybrali štuple a učili sme sa správne zašliapnuť plast, aby nám do vreca vyšlo čo najviac fliaš. Znižovanie zaťaženia životného prostredia a znižovanie nákladov na likvidáciu odpadu dosiahneme dôslednou a zodpovednou separáciou odpadu. Ak odpad putuje na skládku, my platíme za uloženie odpadu environmentálnemu fondu. Ak by sme dokonale a poctivo separovali  komunálny odpad, tak separovanie by malo naozaj zmysel.

                                                                                                                                       Mgr.Vagaská Andrea

          • Kvíz o zdraví

          • To najcennejšie, čo človek v živote má,  je zdravie. Aby ľudský organizmus fungoval,  potrebujeme mať  osvojené základné poznatky o hygiene, ľudskom tele, ale aj to, ako sa chrániť pred chorobami .                          Dňa 13.2.2019 zástupcovia  z  3. a 4. ročníkov sa zapojili do kvízu v rámci  projektu Zdravá škola na tému - Starostlivosť o zdravie. 

             Umiestnili sa v nasledovnom poradí:                                                                                                             1.miesto -  3.A   ( Kusko, Gribová, Siriková)                                                                                                          

            2.miesto-   4.B    ( Čahojová, Adamišinová, Baberčák)                                                                                                                                                                   

            3.miesto -  3.B     ( Švehla, Pirová, Jenčo)                                                                                                                                                        

             4.miesto -  4.A     ( Vančík, Szilagyi, Sičáková)

          • Fašiangy 2. stupeň

          • Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde

            Tesne pred pôstnym obdobím, 1.marca 2019, sa v našej škole uskutočnil fašiangový ples žiakov druhého stupňa. Túto vskutku úspešnú akciu sprevádzal kultúrny program. Každá z tried predstavila masku, ktorú si pred plesom vybrala, a následne spoločne krátkym vystúpením žiaci pobavili všetkých prítomných. Samozrejme, všetci účinkujúci dostali sladkú odmenu a tí najlepší aj krásne ceny. Po programe nasledovala diskotéka, ktorú si DJ Marek a DJ Simeon spoločne so všetkými užili. Deviataci predviedli belgický tanec, nechýbalo žrebovanie tomboly, tak ako aj záverečné vyhodnotenie kráľovnej a kráľa plesu. Tými sa stali deviataci Claudia Böjtošová a Milan Mihalič. Do neskorých nočných hodín sa bavila celá škola. My pevne dúfame, že takáto akcia opäť o rok roztancuje všetkých zúčastnených.

            Poďakovanie patrí žiackemu parlamentu a vedeniu školy za finančnú pomoc pri realizácii.

             

            Mgr. Peter Gajdoš, koordinátor ŽP

          • Fašiangy 1. stupeň

          • Fašiangový KARNEVAL na 1. stupni

            Fašiangové obdobie je charakteristické zábavou, plesmi a rôznymi radovánkami. Stalo sa už tradíciou, že pravidelne v tomto období pripravujeme na našej škole Fašiangový KARNEVAL  pre veľkých aj malých. Aj tento rok  sa v piatok, 1. marca  v dopoludňajších hodinách  vo vyzdobenej  školskej telocvični predstavili žiaci 1.stupňa našej školy so svojim fašiangovým programom a potom prekrásnymi maskami ako napr.- vodník, princezná, šašo, víly, lampáš  a veľa ďalších. Porota  mala veľmi ťažkú úlohu rozhodnúť sa a vybrať tie najkrajšie z celkového počtu 88 masiek. Nakoniec boli sladkou čokoládou odmenené všetky masky, tie najhodnotnejšie ceny dostalo prvých tridsať. Po karnevale sa deti spolu so svojimi učiteľkami a vychovávateľkami výborne zabavili na diskotéke.

             

                                                                                                                      Mgr. Ivana Jakubiková

      • Navigácia

      • Kontakty

        • Základná škola
        • 057 7321878
        • Duchnovičova ul. 480/29 068 01 Medzilaborce Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje