• 23. marec 2023 - žiaci 2. stupňa v Prešove

          •  

            Návrat k rusínskym koreňom

            Štvrtkové popoludnie sme si spríjemnili výletom do Prešova. Naším cieľom bola návšteva Múzea rusínskej kultúry, kde práve prebiehal Rusínsky knižný festival. Pri prehliadke jednotlivých expozícií sme sa preniesli do čias dávno minulých. Najviac nás zaujala výstava miniatúr drevených kostolíkov a ukážka pôvodnej izby našich predkov s rôznymi autentickými predmetmi. Festival predstavil autorov rusínskej literatúry a folkloristov, ktorí nám rozihrali naše srdcia. Potom sme navštívili obchodné centrum, kde sme doplnili energiu dobrým jedlom a už sme sa tešili na návštevu divadelného predstavenia v DAD pod názvom Faraóni. Komédia stvárnila humornú a trefnú modelovú situáciu na tému obrátenia spoločenských úloh. Hlavnou myšlienkou bolo spolužitie v rodinách a to, že muži si majú vážiť ženy. Naše štvrtkové putovanie sme šťastne zakončili v neskorých večerných hodinách veselo naladení a spokojní zo spoločne strávených chvíľ.

             

            Mgr. Renáta Ondrášiková

             

          • Hviezdoslavov Kubín 2023

          • Hviezdoslavov Kubín 2023

                      Aj v tomto roku sa v našej škole uskutočnilo školské kolo v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Recitovalo 18 žiakov texty slovenských autorov rôznych žánrov. V priestoroch školskej knižnice, obklopení umeleckou literatúrou, sme sa ponorili do tajov hovoreného slova. Boli sme očarení výkonmi našich žiakov, spôsobom prejavu i zodpovedným prístupom k súťaži. Najlepší postúpili do okresného kola v Humennom, týmto im blahoželáme a prajeme veľa úspechov. Sú to títo žiaci:

            1. kategória – Ema Papiaková, Sandra Masiová
            2. kategória – Mária Magdaléna Čerevková
            3. kategória – Natália Zálecká, Ivana Čerevková

            Mgr. Renáta Ondrášiková

          • Fašiangový karneval na I. stupni

          •            Všetkým deťom – veľkým, malým, na známosť sa dalo, že sa v našej škole v piatok 17. februára 2023 prichystala nevídaná sláva.

                        V dopoludňajších hodinách sa žiaci ročníkov 1. – 4. predstavili svojim spolužiakom úžasným programom. No neskôr sa už premenili na motýle, pirátov, princezné , ježibaby a iné rozprávkové bytosti. Celá telocvičňa hýrila pestrými farbami krásnych masiek, ktoré sa zabávali a tancovali. Bola veľmi ťažká úloha pre porotu vybrať tie najkrajšie. Pre najlepšie masky bolo  prichystaných 20 zaujímavých cien ktoré pri vyhodnotení odovzdal riaditeľ školy RNDr. Ivan Štefanko , spolu so zástupkyňou školy PhDr. Danou Bubnárovou.

                  Radosť, iskričky v očiach detí z krásne prežitého dopoludnia boli odmenou pre všetky učiteľky, vychovávateľky a všetkých , kto sa na príprave FAŠIANGOVÉHO KARNEVALU zúčastnil.

                          Mgr. Anna Jakubíková

          • Fašiangový ples 2023

          • Fašiangový ples

                   Fašiangy boli odjakživa symbolom radosti, hojnosti a veselosti. V tomto období sa uskutočňovali tanečné zábavy a rôzne obrady. V piatok, 17. februára 2023, sa v školskej telocvični uskutočnil tradičný fašiangový ples pre žiakov 5.- 9. ročníka našej ZŠ. Zodpovedná príprava kultúrneho programu, spoločenských hier, spevu a tanca bola odmenená potleskom obecenstva. Kultúrny program sa niesol v ľudovom tóne, žiaci sa na vystúpení predstavili v ľudových krojoch, ktoré neskôr vymenili za večerné róby. Tanečný večer bol obohatený tombolou, ktorej cena potešila každého výhercu. Vrcholným bodom programu bol výber kráľa a kráľovnej plesu. Tanečnou sálou sa niesla hudba rôznych žánrov, žiaci sa príjemne zabavili, zatancovali si a spoločne strávili prekrásny fašiangový večer.

             PaedDr. Natália Gramatová

          • Okresné kolo biologickej olympiády

          •  

                          Dňa 14. februára.2023 sa konalo okresné kolo biologickej olympiády v kategórii C v CVČ Dúha v Humennom. Našu školu reprezentovala úspešná riešiteľka školského kola – Ivana Čerevková  z  9.B triedy. Okresné kolo biologickej olympiády sa skladalo z 2 častí- v prvej  žiaci písali test z teoretických vedomostí, v druhej  si vyskúšali praktické schopnosti. Naša žiačka bola úspešnou riešiteľkou náročných úloh a získala 1. miesto v okresnom kole.  Gratulujeme, ďakujeme za  krásnu reprezentáciu školy a držíme palce v krajskom kole!

            RNDr. Lucia Masiová

          • Krajina zimy, chladu a snehu rozohriala srdcia rodičom


          •          Dňa 10. 02.2023 v priestoroch Základnej školy na Duchnovičovej ulici v Medzilaborciach sa rodičia našich žiakov prvého stupňa zoznámili so smutnou Snehovou pani Zimou, ktorá kvôli svojej zlomenej čarovnej paličke nemohla splniť deťom ich prianie, a to , aby bola krajina pokrytá snehom. Traja bratia túto situáciu vyriešili vďaka našim šikovným žiakom, ktorí  svojím nádherným programom pomohli Snehovej pani Zime opraviť jej čarovnú paličku a takto prinavrátiť sneh a všetko , čo k zimnej krajine patrí. Naši žiaci síce pomohli prinavrátiť do krajiny chlad, zimu a sneh, ale na druhej strane aj rozohriať srdcia tých, pre ktorých bol tento program pripravený. Odmenou pre žiakov bol potlesk a úsmev na tvárach takmer od dvesto rodičov a starých rodičov, ktorí si tento moment s radosťou a láskou vychutnali.

             

            PaedDr. S. Štefanková

          • Lyžiarsky výcvik 2023

          • Lyžiarsky výcvik v Pieninách

             

                        V prekrásnom prostredí Pienin a Dunajca v malej goralskej dedinke Lesnica sa naši žiaci 7. – 9. ročníkov zúčastnili na lyžiarskom výcviku. Boli ubytovaní v chate Pieniny, kde nás srdečne privítal majiteľ pán  Ján Gondek a poskytol nám výbornú stravu a svoje služby v novej chate.

                        V peknom a studenom počasí sme celý týždeň od 30.01.2023 – do 03.02.2023 lyžovali a učili sa lyžovať v lyžiarskom stredisku Skipark Vyšné Ružbachy, kde boli výborné snehové podmienky.

                        Voľný čas žiaci trávili pobytom v prírode a prechádzkami pri Dunajci, kde obdivovali krásy hôr a rieky, Troch koruniek, Sokolice a mníchov. Večer sa zdokonaľovali v teoretických poznatkoch lyžiarskych disciplín a trávili čas zábavou a hrami.

                        Po celom týždni pohybových aktivít a učenia sa v piatok v poobedňajších hodinách sa spokojní a bez zranení žiaci tešili na príchod k svojím rodičom.

                        Lyžiarsky výcvik absolvovali aj inštruktori lyžovania , pán učiteľ Mgr. Gajdoš Peter, Mgr. Savka Andrej, Mgr. Kundrat Stanislav, vedúci kurzu Mgr. Dembický Vladimír a lekárka MUDr. Varchoľaková Ivana, ktorým patri aj moje poďakovanie za celotýždennú starostlivosť.

             

            V Medzilaborciach 06.02.2023                                                  Mgr. Dembický Vladimír 

          • O čom sú Vianoce?

          • Táto otázka bola hlavnou témou vianočného predstavenia, ktorým sa rozlúčili žiaci našej školy so starým kalendárnym rokom  pred nástupom na vianočné prázdniny. Každý ročník si za pomoci svojich triednych učiteľov pripravil krátky vstup do programu. Témou bolo zistiť, o čom sú Vianoce. A tak vo vystúpeniach žiakov zazneli krásne básne, priania, piesne, ale aj veselé tance na zimnú nôtu a samozrejme sa nezabudlo ani na tradície a na narodenie Ježiška. Žiaci si  v prevedení našich deviatakov pozreli typickú zimnú rozprávku Mrázik. Počas vystúpenia sa všetci  zapojili do spievania našich krásnych kolied.

            Sviatočné popoludnie sme ukončili vianočnými prianiami a želaním na úspešný a šťastný nový rok.

             

                                                                                                                                            Mgr. Anna Meľuchová

          • Zbierka pre naše DSS-ky

          •           Za poslidni dva dni jem perežyv neopisateľny emocii v zarjadžiňach pro dôchodciv v našim misti a blizkej okolici a choču napisati ku tomu paru rjadkiv,lebo ňa to neskutočni dojalo...
            Popravdi mene sja to ani nemalo tykati ale tak slovo dalo slovo a byv jem dajak nahodni zakomponovanyj do toho krasnoho činu.
                   Naša škola Základná škola,Duchnovičova ulica 480/29, Medzilaborce  zorganizovala zbirku darunkiv na Rizstvjany svjata pro ľudi kotry suť v domovoch dôchodciv.Chopili sja toho pani učiteľky Michaela Horňáková Kotuľáková a Stanislava Štefanková, kotrym patriť velika poďaka a pryšli z napadom,jakyj podľa mene zožav velikyj uspich a hlavni potišyv tych,kotry ostali odkazany na žyvit v spominanych zarjadžiňach a na pomič ľudi s velikym serdcom.Pišu to zato tak,bo ja jem za toty dva dni vidiv v tych domovoch nadherni zarjadženy izby,kvalitne vybaviňa,čistotu a hlavni krasnyj ľudskyj prystup tych šytkych opatrovateľok,pomičnikiv a riaditeľiv či ich zastupciv, že ňa to rjadni dostalo...znate,možete mati na danu vec šelejaky pohľady ale jedno je iste, že o ľudi,kotry zostali z jakychkoľvek dôvodiv sami je o nich na stary kolina krasni postarane♥️
            A tak velika poďaka patriť šytkym DSS kotry sme navštivili a to Kamjana ML ,Eurotrend,DSS Medzilaborce,Vitalis, Úsvit, Radosť Výrava ale určiti aj ostatni v kotrych ja osobni nebyv a to Zss Dotyk ,DSS Radvaň nad Laborcom,DSS Habura a CSS Duhový sen Kalinov.
            Dalej patriť velika poďaka šytkym žiakom a ich rodičom z našej školy,kotry sja pryčinili darunkami či vlastnoručni vyrobenyma pohľadnicami.
            No a v neposlidnim radi patriť velika poďaka žiakim ,na kotrych možuť byti ich rodiče patrični hordy,bo znajuť peredati ľubov a radisť druhomu čoloviku čerez krasnyj spiv,aj kiď je pro nich tot čolovik uplni neznamyj,a to Natálka Čahojová,Katka Osvicinská,Ivka Čerevková, Mária Magdaléna Čerevková,Alexandra Holoničová, Hanka Bazyľakova a Samuel Hricko ,Simonka Korpašova,Nicol Bojtošova,Natalka Gallikova a Katka Sirikova.
            Z molodšych Mirko Kundrat,Miško Dimun,Slavko Silanič z pani učiteľkou Ivana Jakubíková  ale aj ostatnim učiteľom a učiteľkam.
            Ja by už lem asi spomjanuv to,že by jem vam každomu doprjav viditi totu radisť v očach tych stareňkych ľudi,jak sja znajuť potišyti uplni jednoduchomu darunku a krasnej koľadki,kotru si s vami možuť spoločni zaspivati aj čerez slyzy,kotry vidite stikati po ich licach...a vtohdy poznate,že toty slyzy už majuť dašto perežyte ale i na sklonku ich žyvota iši suť pry nich ľude,i kiď može čudži a nepoznany ale taky,kotry suť pro nich najbližšy v ich velikych serdcach...
            Virju,že takych činiv pro tych ľudi zrobime šytky spoločni vecej,bo oni sobi toto zaslužať🙏

          • Oznam

          • Školská jedáleň pri Základnej škole , Duchnovičova 480/29, Medzilaborce

             

             

             

            OZNAM

             

             

            Na základe VZN mesta Medzilaborce č.5/2022 s účinnosťou od 01.01.2023 sa určuje výška príspevku na stravovanie v sume určenej pre 1.pásmo z finančného limitu A na nákup potravín.

             

             1.-  4. ročník –  1 obed – 1,30 €

                   5. – 9. ročník – 1 obed – 1,50 €

                   Dospelí           - 1 obed – 2 €

             

            Režijné náklady – 4 € / mesačne

             

             

            Medzilaborce  22.12.2022

             

                                                                                                                  Magda Gramatová

                                                                                                         vedúca ŠJ

          • Mikulášsky floorbal

          • Mikulášsky floorbal

             Dňa 14.12.2022 sa uskutočnil,, Mikulášsky floorbal" pre tretí a štvrtý ročník. Zápas skončil úspešne pre štvrtákov, výsledkom 4:3. Vďaka Paľkovi Hniďakovi, ktorý dal rozhodujúci gól, vyhrali turnaj štvrtáci. Žiakom štvrtákom sa darilo, ktorí skórovali a užili si naplno pocit víťazstva.

             Mgr. Vagaská, Mgr. Pančurová

          • Mikulášsky jarmok

          •         6.12.2022 nás v škole navštívil Mikuláš a po jeho odchode sa začal školský Mikulášsky jarmok. Šikovné dievčatá z 8. a 9. r. predviedli krásne a kreatívne výrobky mladším spolužiakom. Ich kreativita a nápaditosť ohúrila všetkých. Krásna výzdoba stánkov a príjemná vianočná hudba nás vianočne naladili. Ďakujeme šikovným dievčatám za ich snahu.

            Ing. M. Kotuľáková

          • Vianočná ikebana 2022

          • Vianočná ikebana

            Vianoce sú výnimočné sviatky a ich oslavovanie je spojené s mnohými tradíciami. Tento rok sme si ich v našej škole pripomenuli aj súťažou o najkrajšiu vianočnú ikebanu. Zapojili sa do nej žiaci 2. stupňa, ktorí tvorili vlastné ikebany použitím umelých, ale hlavne prírodných materiálov. Ďakujeme všetkým zúčastneným za krásne výrobky, ktoré priniesli opäť nové inšpirácie a spríjemnia nám adventný predvianočný čas. 

            RNDr. Lucia Masiová

             

          • Oznam

          • Základná škola, Duchnovičova ul. 480/29, Medzilaborce

            057 7321878  zsduch@gmail.com

             

             

             

            O Z N A M

             

            Vážení rodičia,

            v súvislostí s poskytnutím dotácii na stravu na obdobie od 1.1.2023 do 30.6.2023 si Vás dovoľujeme požiadať o doručenie potvrdenia z ÚPSVaR v Medzilaborciach

            1.  že, dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi

             

            Termín :  do 16.12.2022 na sekretariát školy

             

             

             

                                                                                                      RNDr. Štefanko Ivan

                                                                                                      riaditeľ školy

          • Plavecký výcvik 2022/2023

          • Plavecký výcvik

            Od 7. do 11. novembra 2022 sa naši šiestaci ako každoročne zúčastnili na základnom plaveckom výcviku tentokrát v Medzilaborciach. Krytú wellness plaváreň pri hoteli TYPTON navštevovalo 19 žiakov  spolu so svojimi inštruktormi PaedDr. Štefankovou S.,  PaedDr. Višňovskou J., Mgr. Savkom A., Mgr. Kundratom S., Mgr. Gajdošom P. a vedúcim kurzu Mgr. Dembickým V.. Žiaci sa počas celého týždňa učili plávať plaveckými spôsobmi: kraul, prsia a znak. Taktiež sa naučili štartový skok, obrátky, ponáranie sa a hry vo vode, ktoré im pomohli zorientovať sa vo vode. V posledný deň plavcov čakali preteky, na ktoré sa pripravovali počas celého týždňa. Žiaci si vybrali svoj plavecký spôsob, ktorým plávali na čas a vzdialenosť dvadsaťpäť  metrov. Každý žiak po absolvovaní plaveckého výcviku dostal mokré vysvedčenie za svoj plavecký výkon.

             

            V Medzilaborciach  11.11.2022                                                           Mgr. Dembický Vladimír

          • Oznam

          • Školská jedáleň pri Základnej škole ,Duchnovičova 480/29,
            Medzilaborce

            OZNAM

            Stravné je možné uhradiť bezhotovostným prevodom alebo priamym vkladom na účet:

            SK 54 0200 0000 0041 8165 3358

            Výška stravného:
            1.-4.ročník 1,15€ /1 obed/
            5.-9.ročník 1,23€ / 1 obed/

            Výška mesačnej zálohovej platby za odobratú stravu:
            1.-4.ročník 23,€ /20 x 1,15 €/
            5.-9.ročník 24,60 € / 20 x 1,23 €/

            Výška poplatku za režijné náklady: - 4,€ / platí sa v hotovosti u vedúcej ŠJ /
            Stravné a režijný poplatok je nutné uhradiť do 15. dňa v mesiaci

            Odhlasovanie z obedov:
            Osobne u vedúcej ŠJ
            Telefonicky na čísle: 0908 375 090, 0915 954 409

            Magdaléna Gramatová
            vedúca ŠJ

          • Jeseň života

          • Babička ma naučila variť si čaj s medom.
            Opravovať, čo kde treba, to zas robím s dedom.
            Moji starkí šikovní sú a všeličo vedia.
            Aj keď dačo vyparatím, našim nepovedia.
            Sú to verní kamaráti, často u nich bývam.
            Raz im všetko s láskou vrátim,
            v srdiečku ich skrývam.

            Jeseň je nádherným obdobím, kedy stromy ohromujú farbami a príroda v plnej kráse ukazuje svoje umelecké diela. Takýmto krásnym umeleckým dielom je aj človek v jeseni života. 
            V stredu  16.11 2022 sme so starými rodičmi našich žiakov  strávili slávnostné popoludnie. Slávnostnú akadémiu pod názvom Jeseň života otvoril svojím príhovorom pán riaditeľ  a následne sa predstavili žiaci našej školy , ktorí pod vedením svojich učiteliek pripravili kultúrny program plný  lásky , radosti a zábavy. 
            Nechýbali krásne básne, piesne  a na záver vďaka našim kuchárkam aj chutné malé občerstvenie. 
            Týmto programom sme sa chceli starým rodičom poďakovať za ich lásku a opateru a veríme , že si z tohto stretnutia odniesli  len tie najkrajšie spomienky.

          • Návšteva DJZ v Prešove

          • Návšteva DJZ v Prešove

            8. novembra naši ôsmaci a deviataci prežili výnimočný deň spojený s umeleckým zážitkom. V priestoroch nového divadla na veľkej scéne si vychutnali  bláznivú komédiu pod názvom Zbabraná hra, pôvodne detektívka Vražda na Havershamskom panstve. Žiaci boli unesení hereckými výkonmi a celkovým dojmom, ktorý bol mierne šokujúci a spĺňal znaky moderného divadla. Zaujala ich interakcia s divákom a prekvapivé momenty sprevádzajúce celé predstavenie. Samozrejme nechýbalo ani nákupné centrum, kde si žiaci urobili dodatočnú radosť malými nákupmi v tomto predvianočnom období.

            Mgr. Renáta Ondrášiková

             

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Úspešná žiačka

            10. októbra sme sa zúčastnili okresného kola olympiády zo SJL v CVČ Dúha v Humennom. Súťaž pozostávala z riešenia vedomostného testu, druhú časť tvorila slohová časť – transformácia textu, konkrétne balady na rozprávku, a tretia časť bola tvorba  a prednes slávnostného prejavu. Samozrejme, všetko v istých časových limitoch, ktoré bolo potrebné dodržať. Naša deviatačka Ivana Čerevková sa v celkovej výsledkovej listine umiestnila na 3. mieste a za okres Medzilaborce získala 1. miesto, a tak postupuje do krajského kola. Prajeme jej veľa úspechov!

            Mgr. Renáta Ondrášiková

    • Navigácia

    • Kontakty

      • Základná škola
      • 057 7321878
      • Duchnovičova ul. 480/29 068 01 Medzilaborce Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje