• Návšteva DJZ v Prešove

          • Návšteva DJZ v Prešove

            8. novembra naši ôsmaci a deviataci prežili výnimočný deň spojený s umeleckým zážitkom. V priestoroch nového divadla na veľkej scéne si vychutnali  bláznivú komédiu pod názvom Zbabraná hra, pôvodne detektívka Vražda na Havershamskom panstve. Žiaci boli unesení hereckými výkonmi a celkovým dojmom, ktorý bol mierne šokujúci a spĺňal znaky moderného divadla. Zaujala ich interakcia s divákom a prekvapivé momenty sprevádzajúce celé predstavenie. Samozrejme nechýbalo ani nákupné centrum, kde si žiaci urobili dodatočnú radosť malými nákupmi v tomto predvianočnom období.

            Mgr. Renáta Ondrášiková

             

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Úspešná žiačka

            10. októbra sme sa zúčastnili okresného kola olympiády zo SJL v CVČ Dúha v Humennom. Súťaž pozostávala z riešenia vedomostného testu, druhú časť tvorila slohová časť – transformácia textu, konkrétne balady na rozprávku, a tretia časť bola tvorba  a prednes slávnostného prejavu. Samozrejme, všetko v istých časových limitoch, ktoré bolo potrebné dodržať. Naša deviatačka Ivana Čerevková sa v celkovej výsledkovej listine umiestnila na 3. mieste a za okres Medzilaborce získala 1. miesto, a tak postupuje do krajského kola. Prajeme jej veľa úspechov!

            Mgr. Renáta Ondrášiková

          • Strieborný október

          • Starnutie je zákonitý jav, ktorému podliehajú všetky živé organizmy, teda aj my, ľudia. Je to nezvratný a postupný proces v našom živote. Človek sa učí celý život a najlepším učiteľom sú jeho najbližší, rodina, rodičia či starí rodičia. Október je už tradične Mesiacom úcty k starším. Pri tejto príležitosti  žiaci  hudobno-dramatického krúžku v našej škole pripravili pre  starých rodičov v domovoch služieb kultúrny program, ktorým sa poďakovali za ich lásku, skúsenosti, ale aj vzácne spomienky. Seniori sa nám odmenili nielen potleskom, ale aj tým, že si spolu s nami zaspievali.

                                                                                                        Mgr. Anna Meľuchová

          • Chemická show

          •      27. októbra, t. j. vo štvrtok,  sa naši žiaci mohli zahĺbiť do tajov chémie pri sledovaní „Veľkej chemickej show" – predvádzania rôznych chemických reakcií sprevádzaných úžasnými vizuálnymi efektmi. Jej realizátorom bola skupina nadšencov vedy pod názvom Škola hrou, ktorá svoje poznatky a skúsenosti odovzdáva mladým interaktívnou formou.

                Žiakom bola prezentovaná chémia prostredníctvom hry a zábavy, nakoľko vieme, že to nie je veľmi obľúbený predmet. Po vzhliadnutí programu zistili, že chémia nemusí byť len nudná, a je dobré k jej štúdiu pristupovať zodpovednejšie. Zistili, že len po poznaní chemických látok a ich vlastností je možné si vyskúšať rôzne experimenty. Samozrejme žiaci sa mohli aktívne do pokusov aj zapojiť. Počas hodinovej show mali možnosť vidieť  napr.  horiace bubliny, výrobu  slizu, neviditeľné guličky, roztok chameleón,  roztok deň a noc.  

               Žiaci si overili svoje vedomosti v praxi a odchádzali nielen bohatší o skúsenosť, ale aj plní dojmov zo zaujímavého stretnutia.

             

                                                                                                                   RNDr. Lucia Masiová

          • Chutné popoludnie

          • 16.otóber je Dňom zdravej výživy. Pri tejto príležitosti sa žiaci 2. stupňa v jedálni našej školy  s chuťou pustili do príprav zdravých nátierok. Triedy reprezentovali dvojice, ktoré miešali, mixovali, strúhali, natierali a nakoniec, aby dopriali aj našim očiam, natreté chlebíky ozdobovali zeleninou. Žiaci boli veľmi šikovní a úlohu zvládli na výbornú. Nátierky boli nielen chutné, ale aj majstrovsky ozdobené. Hodnotiaca porota mala ťažkú úlohu. Na prvom mieste sa umiestnili reprezentanti 6.A triedy, druhé miesto získali žiaci 7.A triedy a na treťom mieste  skončila 5.B trieda. Nakoniec si všetci spoločne pochutili na vlastných výtvoroch a zistili, že stravovať sa zdravo je celkom jednoduché a je potrebné to zaradiť do nášho života.

                                                                                                                                                      Mgr. Anna Meľuchová

          • Čarovná jeseň

          • Čarovná jeseň v našej škole

             

            Jesenné čarovné obdobie si podmaní každého. Mladých aj starých. Deti plné vzrušenia, hľadajúce malé hnedé plody, ktoré sa pod ich rukami premenia na rôzne zvieratká. Púšťanie šarkanov, ktorí lietajú po oblohe ako vtáci. “Dospeláci“ zase chodia do lesa načerpať novú životnú silu. Každý si v nej nájde svoj kúsok miesta, ktorý mu prinesie radosť. Žiaci v našej škole si na hodinách techniky pripravili výtvory z kartónov či dreva. Rodičia spolu s deťmi a učiteľmi pripravili krásne košíky plodov jesene. To všetko teraz zdobí vestibul školy. Jesenná výstava poteší pohľady detí aj dospelých. Hojnosť farieb všade navôkol, kde sa pozrieme. Ďakujeme každému, kto sa zapojil a akokoľvek pomohol.

             

            Koordinátorky ENV

            Ing. Kotuľáková, Mgr.Vagaská

          • Remeslo má zlaté dno

          • Dňa 11.10.2022 sa žiaci našej školy zúčastnili krásneho podujatia Remeslo má zlaté dno. Deti si mohli vyskúšat zdobenie perníkov, výrobu šperkov alebo drevených dekorácií. Na jarmoku mohli priamo vidieť výrobu plátna aj drevených píšťaliek. Súčasťou prehliadky bola aj ochutnávka medu a sladkých perníkov. Žiaci mohli vidiet alebo prakticky si overiť niektoré remeslá, s ktorými sa oboznámili na hodinách pracovného vyučovania a technickej výchovy. Mnohé deti si domov odniesli vlastnoručne vyrobené náramky, píšťalky alebo vyzdobené medovníčky.

          • Zber papiera

          •  

             

                    Vyhodnotenie zberu papiera             Znalezione obrazy dla zapytania zber papiera

             

                 Naša základná škola zorganizovala v dňoch 12. až 19. septembra 2022 zber papiera.  Zapojili sa všetky triedy, a tak sme prispeli k ochrane našej prírody, hlavne jej lesov. Štatistiky uvádzajú, že 1 tona zberového papiera zachráni až 17 stromov. Spolu sa vyzbieralo 2 700 kg papiera. Vyzbieraný papier poputoval na recykláciu.

             

            Najviac kilogramov a na prvých troch miestach sa umiestnili títo žiaci:

            1. miesto: F. Sopko, trieda IV.A  - 799 kg

            2. miesto: P. Hniďak, trieda IV.A  – 380 kg

            3. miesto: Z. Džupinová, trieda IV.A  – 356 kg

            Týmto žiakom boli odovzdané darčekové poukážky.

             

            Aj touto cestou by sme sa chceli poďakovať všetkým, ktorí sa do zberu zapojili, rodičom aj starým rodičom za  podporu tejto aktivity. Veríme, že sme tým aspoň malou troškou prispeli k ochrane našich lesov a hlavne, že si naši žiaci vyskúšali, ako oni sami dokážu ekologicky uvažovať a hlavne konať.       

            RNDr. Lucia Masiová

             

          • Školský výlet

          • Školský výlet - Pieniny

            10. júna 2022 sa žiaci 5. – 9. ročníka zúčastnili zážitkového a nezabudnuteľného výletu v Pieninách,  v Červenom Kláštore a v Bardejovských Kúpeľoch. V Červenom Kláštore sme sa na chvíľu preniesli do čias, kedy kláštor obývali mnísi a spoznali sme tak bližšie život mnícha Cypriána. V prístavisku Majere sme nastúpili na drevené plte. Jedenásť kilometrov dlhý splav po Dunajci Pieninským kaňonom pod Troma korunkami, Sokolicou a siedmimi mníchmi sme splavili až do obce Lesnica.  Tam nás čakal chutný obed v chate Pieniny. Podľa slov žiakov to bolo „peckové a srandovné“. Aj oni si mohli skúsiť riadenie pltí pod dozorom skúsených pltníkov. Po zážitkovej plavbe sme sa ešte poprechádzali po Bardejovských Kúpeľoch, kde nikto nevynechal nákup tradičných bardejovských oplátok a zmrzliny. Náš výlet môžeme ohodnotiť piatimi hviezdičkami.        

            Natália Čahojová, 7.b

          • Plavecký výcvik

          • Plavecký výcvik

            V dňoch od 9. – 13. mája 2022 sa žiaci  6. – 7. ročníkov spolu s učiteľmi zúčastnili plaveckého výcviku na plavárni v Stropkove. Žiaci  sa spriatelili s vodou  a vyskúšali si rôzne plavecké spôsoby, ktoré im v budúcnosti pomôžu. Na konci týždňa sa uskutočnili plavecké preteky, kde každý zo žiakov ukázal svoje plavecké zručnosti získané za celý týždeň výcviku. No rovnako tak mali možnosť vyšantiť sa na tobogane  a po plávaní  sa príjemne osviežiť zaslúženou zmrzlinou. Cestu tam a späť nám vždy spríjemňovala hravá atmosféra, ktorá vydržala až do konca.  Celý týždeň sa niesol vo veselej nálade, vďaka ktorej tento krásny týždeň rýchlo utiekol. Žiaci i učitelia si tento plavecký výcvik veľmi užili a už sa tešia  na ďalšie školské dobrodružstvá. Plavecký výcvik pokračuje aj naďalej v Medzilaborciach so žiakmi ôsmych ročníkov v priestoroch Haškových kúpeľov.

                                                                                                                 Zuzana Veľasová, 7.b

          • Náměšť 2022

          • Regionálna olympiáda detí a mládeže v Náměšti nad Oslavou

            Dňa 26.-28. mája 2022 sa niektorí žiaci siedmeho ročníka  spoločne so žiakmi zo ZŠ na Komenského ulici v Medzilaborciach  zúčastnili na výlete  v Náměšti nad Oslavou v ČR. Konala sa tam  regionálna olympiáda detí a mládeže, ktorá sa uskutočňuje každé tri roky. Hneď ráno nás pred školou čakal autobus, aby nás bezpečne odviezol do Čiech. Po príchode nás hostitelia pekne privítali a obdarovali darčekmi. Ubytovaní sme boli v turistickej ubytovni v dedinke Jedov. Ubytovanie sa nám veľmi páčilo. V priestoroch areálu bolo aj ihrisko, kde sme trávili voľný čas. Hneď v piatok chlapci mali prvé zápasy vo futbale, z ktorého si doniesli zlaté medaily. V ten deň si aj Jakub Balberčák vystrieľal striebornú medailu. Poobede sme mali prehliadku centra mesta, ktoré sa nám veľmi páčilo. V sobotu hrali dievčatá prehadzovanú a chlapci florbal. Tentoraz  chlapci aj dievčatá vybojovali bronzové medaily. Z našich výsledkov sme sa tešili nielen my, ale aj naši učitelia. Poobede nás už čakal autobus, ktorý nás doviezol v neskorých večerných hodinách domov. Z tohto výletu si nesieme veľa zážitkov a spomienok a budeme naňho ešte dlho spomínať.  

                                                                                                                  Karin Anna Čičváková., 7.b

          • Beseda so spisovateľkou

          • 6. júna sme v našej škole privítali vzácnu návštevu, našu bývalú žiačku, Medzilaborčanku, spisovateľku, Andreu Rimovú. Toto milé stretnutie sa uskutočnilo v priestoroch školskej knižnice, v prostredí typickom pre prácu s knihou. Zúčastnili sa ho žiaci, učitelia i hostia, ktorí sa chceli osobne stretnúť s autorku dnes už 15 kníh. Andrea predstavila jednotlivé knihy, porozprávala, ako sa rodia, ako sa dostanú do života, prezentovala vskutku originálne krsty premietaním videí, a tak nám priblížila, ako svojim knihám vdychuje život. Pospomínala na školské časy v priestoroch našej základnej školy, porozprávala úsmevné príhody zo svojich detských čias. Motivovala žiakov k láske ku knihám, k čitateľskej gramotnosti, k štúdiu cudzích jazykov a  dodržiavaniu ľudských hodnôt. Jej rozprávanie iskrilo nápadmi, originalitou a vtipom,  čím opäť potvrdila, že má dar slova, talent, s ktorým sa človek musí narodiť.  Nechýbala ani autogramiáda, kytička kvetov, veľký potlesk či od dojatia slzička v oku.  Spoločne strávené popoludnie bolo veľmi príjemné, zanechalo v nás pozitívne pocity, hrdosť na našu bývalú žiačku a poznanie, že celoživotná práca s deťmi nie je zbytočná, ale naopak, krásna a naplnená úspechmi našich žiakov. Andrei prajeme  veľa úspechov, kopec zvedavých čitateľov a mnoho tvorivých nápadov, aby mohla aj naďalej pokračovať v práci, ktorú tak miluje, a tým obohacuje súčasný knižný trh.

            Mgr. Renáta Ondrášiková

          • Dejepisná exkurzia - Kalinov

          •        Vyučovanie v školských laviciach ôsmaci a deviataci 3. júna vymenili za zážitkové učenie. Zúčastnili sa dejepisnej exkurzie v KALINOVE – prvej oslobodenej obci na Slovensku v čase 2. svetovej vojny. Navštívili doteraz pre mnohých nepoznané miesta, kde sa oboznámili so smutnou históriou daného obdobia. Zážitok mali aj tým, že ako dopravný prostriedok nám mesto Medzilaborce poskytlo vláčik Andy Express. Pri pamätníku sme sa poklonili kyticou kvetov a zapálením sviečok ako symbolu úcty padlým hrdinom. Veríme, že takáto forma vyučovania splnila svoj cieľ a vyvolala u žiakov správny pohľad na dané historické obdobie.

             

            Mgr. Stanislav Kundrat

          • Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko

          • Úspešní na celoslovenskom kole

                     Aj v tomto roku sme sa zúčastnili celoslovenskej literárnej súťaže s medzinárodnou účasťou Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko. Jej cieľom bolo rozvíjať záujem mladých ľudí o slovenčinu, jej ľubozvučnosť a udržiavanie kultúrnych tradícií. Prostredníctvom poézie a prózy mali umelecky vyjadriť myšlienky k danej téme. Na slávnostnom vyhlásení výsledkov 19. mája 2022 v Nových Zámkoch naši žiaci Nelly Kačalová (3.roč.) a Matúš Suchý (8. roč.) získali čestné uznania. Boli odmenení diplomom, peňažnou poukážkou a knihami. Srdečne im blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ich ďalšej literárnej tvorbe.

            Mgr. Renáta Ondrášiková

          • Návšteva divadla

          •        Po dlhšom čase sme opäť mali možnosť návštevy  prešovského divadla Viola. 22.apríla ráno na školskom parkovisku čakal autobus, ktorý piatakov, šiestakov a triednych učiteľov odviezol do vytúženého cieľa. Pred Violou nás už čakala pani Tatiana Pirniková, ktorá nás privítala a tak trochu naladila na očakávané predstavenie. Divadlo, ktoré sme videli, malo názov „Vieme, kto si“.  Plnými dúškami sme si užívali  divadelnú atmosféru, pretože dej sa týkal mladých, ktorí veľa času trávia za počítačom. Mnohí žiaci sa v hlavnej úlohe našli. Výkon hercov sme odmenili potleskom. Domov sme sa vrátili spokojní a obohatení novými zážitkami.

                                                                                                                                                     Mgr. Anna Meľuchová

        • Deň narcisov aj v našej škole
          • Deň narcisov aj v našej škole

          • Liga proti rakovine už tradične organizuje verejnoprospešnú zbierku na pomoc pacientom s rakovinou. Tento rok sa konala po 26-ty krát.

            28. apríla členovia zdravotnej hliadky oslovili žiakov, zamestnancov základnej aj materskej školy a tí prispeli dobrovoľnou sumou do pokladničky. Odmenou im bol symbol tejto zbierky – žltý narcis.  Podarilo sa nám vyzbierať  156 eur. Všetkým za podporu chorých ďakujeme.

             

                                                                                                                                          Mgr. Anna Meľuchová

          • OZNAM

          •        Riaditeľ  školy týmto oznamuje, že v zmysle § 150 ods. 5 zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov a § 3 ods. 10 Vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o  podrobnostiach a organizácii školského roka udeľuje na deň 25.04.2022 (pondelok) riaditeľské voľno z organizačných dôvodov.

            Zároveň Vám oznamujeme, že v uvedený deň nebude v prevádzke ŠKD .

            Žiaci sú v uvedený deň odhlásení z obeda.

             

             

            Medzilaborce 22.04.2022

            RNDr. Štefanko Ivan

                riaditeľ školy

    • Navigácia

    • Kontakty

      • Základná škola
      • 057 7321878
      • Duchnovičova ul. 480/29 068 01 Medzilaborce Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje