• Návšteva planetária ✨

          • Dňa 9.11.2023 sa žiaci 5.,6. a 7.r. zúčastnili na školskej exkurzií v Prešove. Ako prvé navštívili Krajské múzeum v Prešove, kde si prezreli rôzne expozície. Potom sa cestou zastavili v OC, kde sa občerstvili a pokračovali do hvezdárne a planetária. Tam bola pre nich pripravená prednáška, po ktorej sa premiestnili, pohodlne sa usadili a nad hlavami sa im zobrazila nočná obloha, kde mohli pozorovať rôzne súhvezdia. Oddychnutí, plní nových, zaujímavých vedomostí a zážitkov sa vrátili domov.

                                                                                                                                                  Ing. Michaela Kotuľaková

             

          • Svetový deň výživy v našej škole

          • 19. októbra pri príležitosti Svetového dňa zdravej výživy sa žiaci 2. stupňa stretli v jedálni našej školy, aby ukázali svoje majstrovstvo pri príprave zdravého vitamínového pohára. Pri stoloch vládol čulý ruch. Mixéry išli na plné otáčky. Chlapci a dievčatá z ovocia a ostatných ingrediencií vykúzlili čarovné elixíry, ktoré potešili nielen zrak, ale aj chuťové poháriky. Určiť víťazov bolo náročné, porota nakoniec  rozhodla. Na  1. mieste sa umiestnila  7.b trieda, 2. miesto obsadila 7.a a  tretie miesto získali žiačky 8.a triedy. Víťazom gratulujeme a nás všetkých teší hlavne spoločne strávené popoludnie venované zdravému spôsobu života.

            Mgr. Anna Meľuchová

          • Koncert Martina Krausa

          • Dnešný deň bol u nás výnimočný tým,že sme na škole privítali bývalého superstáristu Martina Krausa. Výchovno - vzdelavací koncert sa niesol v duchu hudby, ktorá vyvolala iskry v očiach žiakom 1. a 2.stupňa. Široký úsmev na tvárach, tlieskajúce ruky dávali najavo radosť z hudby, ktorú nám Martin Kraus priblížil svojimi piesňami. Znova sme sa presvedčili, že hudba a dobrá nálada je a musí byť súčasťou každodenného života.

            Ing. Michaela Kotuľáková

          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníkov na ZŠ Duchnovičovej ul., v Medzilaborciach.

          • Na základe požiadavky MŠ SR sa v tomto školskom roku 2023/2024  na našej škole uskutočnilo opäť testovanie pohybových predpokladov žiakov prvých a tretích ročníkov. V dňoch 17.10.2023 a 18.10.2023  v telocvični ZŠ na Duchnovičovej ulici  pod vedením  učiteľa telesnej a športovej výchovy a učiteliek prvých a tretích ročníkov a p. učiteľky Anny Jakubikovej, p. A. Savku ,p. P. Gajdoša, chlapcov a  dievčat deviatych ročníkov ako examinátorov sa uskutočnilo testovanie pohybových predpokladov žiakov prvých a tretích ročníkov, testovania sa zúčastnilo  14 prvákov a 29 tretiakov. Žiaci si otestovali svoje fyzické schopnosti v desiatich motorických testoch a  výsledky sa zapisovali na záznamové hárky,  všetky výsledky sa zaslali na vyhodnotenie cez portál na spracovanie výsledkov, ktoré vyhodnotí MŠ SR. Žiaci v priebehu školského roka dostanú osvedčenie z výsledkami. Osvedčenie, ktoré dieťa dostane, hovorí o odporúčaných druhoch, resp. okruhu športov z pohľadu ich charakteru. Cieľom projektu testovania pohybových predpokladov žiakov je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť/nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady.

             

             

            V Medzilaborciach 18.10.2023                                                                                     Mgr. Dembický V.

          • Vyhodnotenie zberu papiera

          • Naša základná škola v spolupráci s mestom Medzilaborce zorganizovala  v dňoch 3. až 9. októbra 2023 zber papiera.  Zapojili sa všetky triedy, a tak sme prispeli k ochrane našej prírody, hlavne jej lesov. Štatistiky uvádzajú, že 1 tona zberového papiera zachráni až 17 stromov. Spolu sa vyzbieralo 3 830 kg papiera. Vyzbieraný papier poputoval na recykláciu.

            Najviac kilogramov nazbierali a na prvých troch miestach sa umiestnili títo žiaci:

            1. miesto: Pavol Hniďak , trieda V.A  - 718 kg

            2. miesto: Anna Hniďaková, trieda I.A – 422 kg

            3. miesto: Viktória Licková, trieda IV.A – 385 kg

            Týmto žiakom primátor mesta Medzilaboriec Ing. Vladislav Višnovský odovzdal ceny.

            Trieda, ktorá vyzbierala najviac papiera, a to 1 160 kg, je trieda V.A – jej odmenou bude chutné občerstvenie. Aj touto cestou by sme sa chceli poďakovať všetkým, ktorí sa do zberu zapojili, rodičom aj starým rodičom, za podporu tejto aktivity. Veríme, že sme tým aspoň malou troškou prispeli k ochrane našich lesov a hlavne, že si naši žiaci vyskúšali, ako oni sami dokážu ekologicky uvažovať a hlavne konať.       

            RNDr. Lucia Masiová

          • Chodníkom rusínskych predkov

          • V rámci projektu „Chodníkom rusínskych predkov/ Стежкамі русинскых предків“, ktoré organizuje MO Rusínska obroda na Slovensku v Medzilaborciach sa 13.októbra siedmaci našej školy vybrali do svidníckeho okresu. Navštívili sme drevené cerkvi v obciach Miroľa, Bodružal, Hunkovce a Ladomirová. Položili kvety k pomníku významného rusínskeho predstaviteľa Alexandra Pavloviča. Ďalšou zastávkou bola prehliadka vojenského múzea vo Svidníku a návšteva skanzenu, kde si žiaci mohli vyskúšať tradičné remeslá stolárstvo a tkanie kobercov.

                                                                                                                                                       Mgr. Stanislav Kundrat

          • Hokejový výlet do Košíc

          • HC  Košice – HC Slovan Bratislava

            Začal nový školský rok a s ním aj plány, ako si spestriť učenie, aby ho poniektorí nebrali iba ako mučenie. Každoročne v spolupráci žiackeho parlamentu a prevencie proti drogám organizujeme zájazdy na hokejové zápasy do Košíc, ktorým sa naši žiaci veľmi tešia, pretože k ním patrí aj návšteva nákupných centier a ohromujúca atmosféra v Steel Aréne. Inak tomu nebolo ani tentokrát a výborný zápas medzi odvekými rivalmi sme si vychutnali zo skvelých miest priamo nad klziskom. Domáci skoro pred plným štadiónom deklasovali hokejistov z Bratislavy pomerom 4:1. Preto v piatkový večer sa na chvíľu stali Košice hlavným mestom.

            Z východnej metropoly sme odchádzali v skvelej nálade a s vidinou ďalších návštev hokejových zápasov.

                                                                                       Mgr. Peter Gajdoš

          • Plenárne a triedne rodičovské združenie

          • Vážení rodičia,

            pozývame Vás na plenárne a triedne rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční dňa 18.10.2023 so začiatkom o 15.00 hod. v jedálni ZŠ.  Po plenárnom združení sa uskutoční triedne ZRPŠ v príslušných triedach žiakov pod vedením triednych učiteľov.

            Tešíme sa na vašu účasť.

                                                                                                                                   RNDr. Ivan Štefanko

                                                                                                                                       riaditeľ školy

          • BASHAWELL - hudobný deň

          • Dňa 4.októbra sme si zaspievali, zatancovali a mali skvelý deň, pretože v spolupráci so žiackym parlamentom pri príležitosti Medzinárodného dňa hudby, naša škola hrala a spievala počas každej prestávky. V rozhlase odzneli rôzne žánre, no najviac za srdce chytili tie pravé rusínske piesne, ktoré sú našim srdciam najbližšie. Odozva bola veľmi pozitívna a my sme presadili, že hudba v našej škole bude každý deň.

            „Kroky ostatných ma nabádajú schovať sa pod zem, kým tvoje ma lákajú zo skrýše ako zvuk hudby.“
            Antoine de Saint Exupéry

            Gajdoš Peter

          • CHODNÍKOM RUSÍNSKYCH PREDKOV

          • Naši tretiaci sa 29.9. zúčastnili projektu putovania do obce Habura - "Chodníkom rusínskych predkov".

            Navštívili sme drevený kostolík, kde sa deti dozvedeli o jeho histórii. Nasledovalo putovanie po náučnom chodníku k soche kniežaťa Laborca. Nechýbali ani spoločenské aktivity pre deti na pripravených stanovištiach . Prekvapením bola aj ochutnávka tradičného jedla. Všetci boli odmenení, diplomom, sladkosťami. Na detských očkách bolo vidieť radosť a spokojnosť.

                                                                                                                                                      Mgr. Jakubíková Anna

          • Môj kamarát LES

          • 29. septembra 2023 žiaci 5. ročníka strávili príjemné dopoludnie s pracovníkmi Lesnej pedagogiky, ktorí nás navštívili priamo v našej škole. Pripravili si pre nás prednášku pod názvom Môj kamarát LES.

            Prednáška bola tvorená 3 aktivitami:

             

            1. Čuchovka – v tejto časti sa žiaci dozvedeli, ako si zvieratá hľadajú potravu pomocou čuchu. Deti ovoniavali veci z lesa (pôda, ihličie, med, hríby, lipové kvety,...)
            2. Hádaj, kto som – v tejto časti deti spoznávali zvieratá v lese pomocou kartičiek a pomocou otázok a odpovedí. 
            3. Čo patrí/ nepatrí do lesa – žiaci sa  dozvedeli veľa zaujímavých vecí z našej prírody,  naučili sa, čo patrí k živej a neživej prírode, dozvedeli sa, že les nie je smetisko a ako sa v lese majú správať, ako ho majú chrániť, ako rastie ....

             

            Za aktívnu prácu žiaci boli odmení malým darčekom. Ďakujeme pracovníkom Lesnej pedagogiky za spríjemnenie dňa a množstvo nových poznatkov. Veríme, že spoznávanie lesa a prírody bude pre našich žiakov  prínosné.

                                                                                                                               RNDr. Lucia Masiová

          • ŠPORTOVÉ POPOLUDNIE V ŠKD⛹️‍♀️.

          • V stredu 27. 9. 2023 sme využili krásne slnečné popoludnie a v rámci ŠKD uskutočnili športovo - zábavné popoludnie. Deti si zasúťažili v rôznych disciplínach, navzájom sa povzbudzovali, každý chcel byť prvý. Všetci účastníci športového popoludnia dostali sladkú odmenu.

                                                                                                                                                Mgr. Daša Holoničová

                                                                                                                                                        Mária Kučmová

          • OZNAM

          •  

            Chystajte balíky a krabice, vypratajte skrine, povaly a pivnice!

            Od 3. októbra do 9. októbra 2023  sa na našej škole uskutoční zber papiera. Papier sa bude vážiť v chlapčenskej šatni na prízemí vchod od ihriska. Čas váženia ráno od 7:30 do 8:00 hod.

            Papier musí byť zviazaný špagátom a nesmie byť v krabici, nemiešať kartón s papierom!!! Papier, ktorý nebude zviazaný, nebude akceptovaný, odvážený a zarátaný! Prajeme Vám veľa chuti do zberu!!!!!

                                                                                                                              Zodpovedná osoba: RNDr. Masiová

          • Expert geniality show

          •  

            Celoslovenská vedomostná súťaž pre žiakov 5.-9. ročníka!

            Ako sa súťaží?  Súťaž Expert spočíva vo vypracovaní testu z dvoch súťažných tém: 

            - piataci a šiestaci odpovedajú na otázky v dvoch témach - Ako funguje svet? (geografia, prírodoveda, biológia, matematika, informatika, dopravná výchova) a päť jazykov kultúry (slovenský a anglický jazyk, dejepis, výtvarná a hudobná výchova)

            - siedmaci, ôsmaci a deviataci si vyberajú dve zo šiestich tém: 

            1. Od Dunaja k Tatrám

            2. Mozgolamy

            3. Svetobežník

            4. Tajomstvá prírody

            5. Do you speak English?

            6. Góly, body, sekundy

            Súťaž sa uskutoční 28. novembra 2023,  avšak do 24.októbra 2023 je potrebné zaplatiť 5,- EUR štartovné.                                                                                                                            

            Do súťaže sa môžete prihlásiť najneskôr do 20. októbra 2023 u pani učiteľky RNDr. L. Masiovej.

             

            Tak neváhaj a zapoj sa už teraz!

          • Biela pastelka

          •  

            Každoročne sa žiaci našej ZŠ zapájajú do verejnej zbierky Biela pastelka. Zbierka vďaka finačnej pomoci aj našich žiakov a zamestnancov školy zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Našim cieľom bolo podporiť ľudí so zrakovým postihnutím. Srdečná vďaka patrí všetkým, ktorí zbierku podporili a finančne prispeli.

                                                                                                                                                 PaedDr.Natália Gramatová

          • Dejepisná exkurzia V Kalinove

          • 21. septembra 2023 žiaci 9. ročníka vyučovanie v školských laviciach vymenili za zážitkové učenie. Práve v tento deň, pred 79. rokmi, sovietska armáda oslobodila obec Kalinov a ten sa navždy zapísal do učebníc dejepisu ako prvá oslobodená obec na území vtedajšieho Slovenska v čase 2. svetovej vojny. Navštívili sme Pamätník osloboditeľom nachádzajúci sa v strede dediny, ktorý bol postavený v roku 1967. Pamätník znázorňuje sovietskeho vojaka ako osloboditeľa, držiaceho v rukách nad hlavou dieťa. Veríme, že takáto forma vyučovania splnila svoj cieľ a vyvolala u žiakov správny pohľad na dané historické obdobie.

             

                                                                                                                                               Mgr. Kundrat Stanislav

             

             

             

          • Dejepisná exkurzia Svidník – Údolie smrti – Dukla


          • Vyučovanie v školských laviciach žiaci 8. a 9. ročníkov vymenili za zážitkové učenie. Zúčastnili sa dejepisnej exkurzie SVIDNÍK – ÚDOLIE SMRTI – DUKLA. Navštívili doteraz pre mnohých nepoznané miesta, kde sa oboznámili so smutnou históriou z obdobia druhej svetovej vojny. Veríme, že takáto forma vyučovania splnila svoj cieľ a vyvolala u žiakov správny pohľad na dané historické obdobie. Zvedavé otázky, dojatie a skutočnosť vidieť všetko na vlastné oči malo svoje opodstatnenie a hlavne pomohlo uvedomiť si význam jednoduchého slovíčka MIER.

            Kundrat Stanislav

          • Duchnovičov Prešov

          • Dňa 12. júna 2023 sa v Prešove v Divadle Alexandra Duchnoviča konal 22. ročník celoslovenskej súťaže DUCHNOVIČOV PREŠOV – súťaž v prednese poézie, prózy, vlastnej tvorby, ľudového rozprávania a malých scénických foriem v rusínskom jazyku. Na tomto prestížnom podujatí po postupe z okresného kola našu školu reprezentovalo 6 žiakov. Ema Čahojová, Sandra Masiová, Viktor Bejda, Sára Ella Petrušová, Natália Zalecká a Natália Čahojová. Po výborných výkonoch sme si odniesli domov krásne ceny a aj nové skúsenosti. Ema Čahojová získala 3. miesto, Sára Ella Petrušová 2. miesto, Natália Zalecká 3. miesto a Natália Čahojová 1. miesto v prednese prózy. Víťazkám gratulujeme a veľmi pekne ďakujeme za krásnu reprezentáciu našej školy.

            Gajdoš Peter

          • Týždeň rusínskej histórie a kultúry

          • Týždeň od 12. do 16. júna sa v našej škole niesol v rusínskom duchu. Pri príležitosti dňa Rusínov, 12. júna, sme symbolicky odštartovali týždeň plný rusínskeho jazyka, histórie a kultúry. Preniesli sme to do vyučovania slovenského jazyka - čítanie rusínskych ukážok od našich autorov, do dejepisu, kde sme si povedali o rusínskej histórii. Maľbami typickej rusínskej dediny a prostredia sme si spestrili výtvarnú výchovu a na hudobnej výchove sme si spríjemnili hodiny spevom našich krásnych rusínskych piesní. Cieľom bolo ozrejmiť a ukázať žiakom, ktorí sa neučia rusínsky jazyk, aká krásna je naša reč a všetko spojené s naším malým rusínskym národom.

            Gajdoš Peter

          • Deň Rusínov

          • Každoročne Rusíni žijúci na Slovensku oslavujú 12. júna svoj národný sviatok. Pri tejto príležitosti sa mestská organizácia ROS v spolupráci s mestom Medzilaborce a obomi základnými školami 10. júna podujali zorganizovať akciu, ktorá sa niesla v slávnostnom duchu za prítomnosti významných predstaviteľov našej rusínskej národnosti. Položenie vencov k soche Alexandra Duchnoviča pri Základnej škole na Ulici Duchnovičovej a sprievod k amfiteátru odštartovali slávnosti Rusínov až po bohatý program a príjemné posedenie. Veľká vďaka patrí aj všetkým zúčastneným žiakom našej školy za reprezentáciu v tak významný deň.

            Gajdoš Peter

    • Navigácia

    • Kontakty

      • Základná škola
      • 057 7321878
      • Duchnovičova ul. 480/29 068 01 Medzilaborce Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje