• Svetový deň sťahovavého vtáctva

          • Environmentálna výchova na ZŠ Duchnovičova Medzilaborce

                   Svetový deň sťahovavého vtáctva 

             Svetový deň sťahovavého vtáctva si pripomíname na jar. 9.-10.5. Pri tejto príležitosti si pracovníčka CHKO Medzilaborce Anna Macková  pripravila pre žiakov 5r. besedu, kde žiakom umožnila nazrieť do sveta našich operencov. Rozprávala o fascinujúcej migrácii vtákov, akými prostriedkami sa sleduje, aká je dôležitá ochrana vtákov, spoznali sme ich zvyky a spev. Celú besedu obohatila o aktivity, kde boli zapojení všetci žiaci. Záver besedy patril zvedavým otázkam . Ďakujeme za nové zaujímavé informácie a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie.

             

            Európsky deň prírodných a národných parkov

            24. mája oslavujeme Európsky deň prírodných a národných parkov. Prvý krát bol tento deň vyhlásený v roku 1999 organizáciou Federácia prírodných a národných parkov v Európe (EUROPARC)ako spomienka na vytvorenie prvých deviatich národných parkov vo Švédsku v roku 1909. Vďaka iniciatíve Federácie EUROPARC sa odvtedy každoročne do osláv zapájajú stovky chránených území v celej Európe. 

            Cieľom tohto dňa je spojiť ľudí s prírodou prostredníctvom rozmanitých činností a podujatí v chránených územiach a lepšie tak priblížiť ciele a prácu pracovníkov správ európskych chránených území a zvýšiť verejný záujem o ne. Pri tejto príležitosti si pracovníčka CHKO Medzilaborce Anna Macková  pripravila pre žiakov 7r. prezentácie o národných parkoch na Slovensku, ktoré boli spojené s rôznymi aktivitami zameranými na ochranu prírody. Záver besedy patril zvedavým otázkam . Ďakujeme za nové zaujímavé informácie a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie.

            Koordinátorka ENV : Ing. Kotuľáková Michaela

          • Týždeň farieb 2019

          • Týždeň farieb v ZŠ Duchnovičova Medzilaborce

                 Svetový deň Zeme pripadá na 22.4.2019 . Tradične sme si pripravili akciu Týždeň farieb , kde sme si pripomenuli našu Zem a dôležitosť starať sa o ňu . Ale keďže v tomto týždni začali veľkonočné prázdniny, tak sme sa farbami hrali len od stredy do piatka . Po veľkonočných prázdninách  od 24.4.2019 do 26.4.2019sa naša škola odela do farieb. Každý deň bol venovaný jednej farbe, v ktorej žiaci i učitelia prišli oblečení a to následovne:

            - streda farba žltá, ktorou sme si pripomenuli dôležitosť slnka,

            -štvrtok ste nás mohli vidieť v modrej a pripomenuli sme si dôležitosť vody , ako s ňou šetriť a chrániť ju,

            - piatok sa školou niesla farba zelená, ktorá dodávala energiu nielen našej Zemi, ale aj žiakom.

                 Myslím si, že tieto dní pre nás neznamenalo iba týždeň farieb, ale aj pocit spolupatričnosti a vyžadovalo si to aj istú dávku prispôsobivosti. Poďakovanie za spoluprácu patrí aj našim rodičom, pedagógom a všetkým, ktorí sa zapojili .

             

            Koordinátorka ENV

            Kotuľáková Michaela

          • Stavanie mája 2019

          • Stavanie mája

             

                 V utorok 30. apríla  sa pred Mestským úradom v Medzilaborciach zišli deti materských a základných škôl , aby si pripomenuli peknú tradíciu stavania mája. Tejto akcie sa zúčastnili aj žiačky deviateho ročníka našej školy a spoločne s učiteľkou Kotuľákovou krásne vyzdobili máj. Žiačky si zažili veľa srandy a zábavy. Za svoju  námahu boli všetci  odmenení  sladkosťami.

             

            Ing. Kotuľáková Michaela

          • Hviezdoslavov Kubín

          •  

            Úspešná recitátorka

             

            Láska k umeleckému slovu, schopnosť pracovať s textom a veľká húževnatosť priviedla našu žiačku, šiestačku, Karin Čahojovú, na krajské kolo prednesu poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. To sa konalo 3. mája 2019 v priestoroch Divadla Jonáša Záborského v Prešove, kde každý okres Prešovského kraja reprezentoval jeden žiak. Karin prednášala prózu od Jána Uličianskeho Dobrodruh Móric Leňovský, čo je paródiou na skutočný príbeh Augusta Mórica Beňovského. V kostýme predstavujúcom malých černoškov na ostrove Orange so sladkým pomarančom na krku vo forme náhrdelníka očarila svojím výkonom porotu, a tak získala krásne 2. miesto. Treba povedať, že si tento deň nesmierne užívala, čo je dôkazom toho, že takýmto spôsobom sa deti naučia odbúrať trému a dokážu vystupovať sebaisto pred veľkým publikom. Týmto jej gratulujeme k úspechu a prajeme veľa ďalších úspechov v tejto oblasti.

             

            Mgr. Renáta Ondrášiková

              

      • Navigácia

      • Kontakty

        • Základná škola
        • 057 7321878
        • Duchnovičova ul. 480/29 068 01 Medzilaborce Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje