• Environmentálna výchova

          • Hltači energie

            Z environmentálnej výchovy  dňa 18.12.2018 sa uskutočnil kvíz o energii, zameraný na šetrenie  elektrickej energie doma a v škole.

            Spolu so žiakmi  sme dospeli  k zisteniu, že niekedy dávno ľudia sa nechávali obsluhovať otrokmi a využívali silu zvierat. Dnes sa nechávajú obsluhovať energiou. Hovorili sme o domácich spotrebičoch v domácnosti. Žiaci zisťovali z internetu spotrebu jednotlivých spotrebičov v domácnosti, ktoré lepili na výkres a dofarbovali. Zistili, že každý spotrebič pochopiteľne má kábel, cez ktorý do prístroja tečie elektrický prúd. Energia je pekne skrytá v zásuvke, až do okamihu, kým do nej vsunieme zástrčku spotrebiča. Žiaci sa dozvedeli, že ak hrajú na stolnom počítači denne dve hodiny za energiu  ich zábavka zhltne  rodičom z peňaženky 1,35 eura. Dozvedeli sa, že spotreba energie používaním notebooku je trikrát nižšia, než spotreba stolného počítača. Počítač stojaci na zemi tower je energeticky výhodnejší ako desktop podložka pod monitor.

                        Za najväčšieho hltača energie v domácnosti určili sušičku prádla. Ďalší hltači energie kanvica, mikrovlnka, hriankovač, žehlička. Ćo sa mohli naučiť? Pri kúpe nového spotrebiča treba venovať pozornosť tzv. energetickému štítku. Písmenom A sú označené tie najúspornejšie a tie najmenej úsporné majú písmeno G.

                         Najlepšia energia je tá, ktorú nebolo nutné vyrobiť. Ich samozrejmosťou by malo byť vyberanie nabíjačiek zo zásuvky. Kedy budú žiaci ohľaduplní k životnému prostrediu? Ak budú šetriť elektrickou energiou.

                                                                      Mgr.Vagaská Andrea

          • Na ľudovú nôtu

          • Na ľudovú nôtu

            Stalo sa už tradíciou, že posledný deň kalendárneho roka v škole, v tomto roku 21. decembra, si spríjemňujeme vianočným programom navodzujúcim sviatočnú atmosféru. Je to slávnostné rozlúčenie sa so starým rokom a zároveň vítanie Vianoc. Pani učiteľka Meľuchová pripravila scenár a jednotlivé časti zadala  každému ročníku. Na programe sa tak podieľali všetky triedy. Na 1. stupni nacvičovali so žiakmi pani vychovávateľky a na druhom stupni pomohli pani učiteľky Ondrášiková, Rabajdová a Kotuľáková. Pán učiteľ Kundrat pripravil zvukové efekty. Program sa niesol v duchu ľudových tradícií. Žiaci sa tak oboznámili so zvykmi našich predkov, ktorými si v minulosti uctievali jednotlivé dni pred Vianocami. Zoznámili sa s obyčajami od Martina až po Vianoce. Zazneli naše krásne koledy a vinše. Účinkujúci sa so starým rokom rozlúčili krásnou rusínskou koledou „ Vo Viflijemi novina“.

            Mgr. Anna Meľuchová

      • Navigácia

      • Kontakty

        • Základná škola
        • 057 7321878
        • Duchnovičova ul. 480/29 068 01 Medzilaborce Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje